Kraj znížil zadĺženie o osem miliónov EUR

„Po svojich predchodcoch sme zdedili dlhy takmer vo výške 45 mil. EUR...

„Po svojich predchodcoch sme zdedili dlhy takmer  vo výške 45 mil. EUR...

...Postupne sme ich začali znižovať ročne o 2 mil. EUR. Popritom sme dokázali postaviť cyklomost a naštartovať integrovanú dopravu.“

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) je v dobrej finančnej kondícii. Okrem iných ukazovateľov to dokazuje aj umiestnenie na druhej priečke za rok 2012 v hodnotení INEKO, ktoré porovnáva hospodárenie všetkých samosprávnych krajov.

Keď Pavol Frešo po svojich predchodcoch preberal župu, našiel okrem úverov za 19,8 milióna eur aj skryté či skôr čierne dlhy vo výške takmer 25 miliónov! Boli to napríklad zazmluvnené, ale nerozpočtované výdavky na úhradu stavebných práv gymnázia Grösslingová, neuhradené faktúry dopravcovi Slovak Lines, rovnako ako nezrealizované zúčtovanie dopravných výkonov za roky 2006 a 2008, ktoré skončilo na súde. Taktiež sa našli neuhradené výkony na opravu ciest pre spoločnosť Regionálne cesty Bratislava či záväzky voči zamestnancom v projekte INTERACT. Tieto dlhy kraj postupne vysporiadal  a skryté zadĺženie preklopil do oficiálneho dlhu.  Po štyroch rokoch sa podarilo Bratislavskému samosprávnemu kraju (BSK) znížiť dlh na menej ako 37 miliónov EUR. „Najmä starší ľudia ma často konfrontujú otázkou, prečo a za čo majú ich deti a vnuci znášať bremeno za dlhy, ktoré vytvoril niekto iný?“, pýta sa župan Pavol Frešo. Ak by Bratislavský kraj  nepostihli pred dvomi rokmi povodne v Malých Karpatoch, dlh by bol nižší o ďalších 8 miliónov €. „Ak by sme neprijali zásadné šetriace opatrenia, dlhov by sme sa zbavili iba pomaly, možno o takých 35 rokov. Túto lehotu vieme skrátiť o polovicu,“ povedal Pavol Frešo. Obyvatelia Bratislavského kraja vyprodukujú najviac finančných prostriedkov pre štát, ktorý ich ďalej prostredníctvom daní rozdeľuje ostatným regiónom. Na hlavu sa tu ročne vyprodukuje viac ako 300 €, ale späť dostáva kraj od štátu len niečo okolo 50 € na obyvateľa. „Dostávame najmenej, znižujeme dlh a popritom sme dokázali realizovať projekty ako cyklomost, modernizáciu nemocnice či zabezpečenie nových autobusov vo verejnej doprave,“ uviedol Pavol Frešo. Obyvatelia Bratislavského kraja si podľa neho nezaslúžia zadlžovanie ako tomu bolo pred pár rokmi.

Viac informácii na www.freso.sk

(ba)

Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne

Útulný domov je výsledkom správnej teploty a vlhkosti.

Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť

Nový prípravok Cys-Control Fort spája viaceré účinné látky a pomáha aj pri chronických ťažkostiach.

Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!

V Čerešne living pribudli nové byty so zvýhodnenou cenou pre prvých 15 záujemcov. Leto v Dúbravke bude teraz ešte sladšie.