Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

Mlyn Trenčan - firma, ktorá vznikla z túžby po domove

Mlyn Trenčan v Trenčianskej Turnej je najsevernejším mlynom na Slovensku. Jeho manažéri sú zároveň jeho vlastníci – otec a syn Ďurkovci...

Mlyn Trenčan v Trenčianskej Turnej je najsevernejším mlynom na Slovensku. Jeho manažéri sú zároveň jeho vlastníci – otec a syn Ďurkovci. Počas 14 rokov sa im postupne podarilo vybudovať úplne novú, prosperujúcu firmu. Spoľahlivého partnera vo financovaní našli v Slovenskej sporiteľni. Neľutujú. Vedia, že na banku sa môžu spoľahnúť. Pomáha im s tým, s čím potrebujú – s financovaním investícií aj bežnej prevádzky mlyna, v ktorom našli prácu takmer štyri desiatky ľudí.

Za pôvodnou myšlienkou postaviť mlyn, bola túžba Ervína Ďurka staršieho zostať doma a zmontovať tu rovnako kvalitné mlynské stroje, ako to robil pätnásť rokov v zahraničí. V Nepále, Kanade, Kuvajte, Iráne Poľsku, Alžírsku a v ďalších krajinách na celom svete. „ Mlyn v Trenčianskej Turnej je práve na tomto mieste celkom náhodou. Nie som z tohto kraja. Išiel som okolo a uvidel som areál, ktorý vyhovoval veľkosťou, lokalitou aj dobrou dostupnosťou tak pre dodávateľov ako aj pre odberateľov,“ upresňuje. Začiatky neboli ľahké. Súčasná mlynica bola prestavaná z bývalej nevyužitej sušiarne chmeľu Poľnohospodárskeho družstva Trenčianska Turná, od ktorého si priestory najprv prenajímali. Postupne ich odkúpili a celý areál prestavali. K rozmachu firmy prišlo približne pred piatimi rokmi, keď začali spolupracovať so Slovenskou sporiteľňou, najväčšou bankou na Slovensku.

Mlyn Trenčan je stredne veľký, v súčasnosti na domácom trhu významný priemyselný mlyn s najmodernejšou technológiou s linkami, ktoré patria aj vo svete k tým najkvalitnejším. Umožňujú dosahovať vysokú efektívnosť
a kvalitu práce pri vysokej bezpečnosti a hygiene výroby. Produkcia postupne rástla a dnes je oproti počiatkom takmer šesťnásobne vyššia.
„Naším nosným produktom sú pšeničné a ražné múky a rozličné druhy krmív. Mesačne pomelieme 4 500 ton kvalitnej pšenice a raže. Pätina našej produkcie je určená na export, zvyšok na domáci trh. Odoberajú ju predovšetkým pekárne a v kilových baleniach je určená pre koncových spotrebiteľov. Kúpiť si ju môžu v obchodných reťazcoch,“ konštatuje Ervín Ďurka mladší, ktorý sa venuje najmä obchodu.

Obaja Ďurkovci sa zhodnú v tom, že k úspechu firmy významne prospelo, keď sa ich bankou stala Slovenská sporiteľňa. „ Pomáha nám s financovaním investícií aj bežnej prevádzky mlyna, konštatujú. „Výrobu už rozširovať nebudeme. Chceme hlavne udržať vysokú kvalitu výrobkov a zachovať si naše dobré meno u obchodných partnerov. Záleží nám na tom, aby nás ľudia poznali ako serióznych výrobcov kvalitných slovenských výrobkov,“ dodávajú.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Videobanking. Nová éra bankovania je tu

To, čo sa ešte pred rokom mohlo zdať ako scéna zo sci-fi, je dnes realitou.

Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce

Aktuálna situácia môže viesť k demotivácii aj prokrastinácii v práci. Čo robiť, aby sa to nestalo vám alebo vašim zamestnancom?

Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020

Celkový trh s uvedenými vozidlami tak poklesol o takmer 25% oproti roku 2019.