Mlyn Trenčan - firma, ktorá vznikla z túžby po domove

Mlyn Trenčan v Trenčianskej Turnej je najsevernejším mlynom na Slovensku. Jeho manažéri sú zároveň jeho vlastníci – otec a syn Ďurkovci...

Mlyn Trenčan v Trenčianskej Turnej je najsevernejším mlynom na Slovensku. Jeho manažéri sú zároveň jeho vlastníci – otec a syn Ďurkovci. Počas 14 rokov sa im postupne podarilo vybudovať úplne novú, prosperujúcu firmu. Spoľahlivého partnera vo financovaní našli v Slovenskej sporiteľni. Neľutujú. Vedia, že na banku sa môžu spoľahnúť. Pomáha im s tým, s čím potrebujú – s financovaním investícií aj bežnej prevádzky mlyna, v ktorom našli prácu takmer štyri desiatky ľudí.

Za pôvodnou myšlienkou postaviť mlyn, bola túžba Ervína Ďurka staršieho zostať doma a zmontovať tu rovnako kvalitné mlynské stroje, ako to robil pätnásť rokov v zahraničí. V Nepále, Kanade, Kuvajte, Iráne Poľsku, Alžírsku a v ďalších krajinách na celom svete. „ Mlyn v Trenčianskej Turnej je práve na tomto mieste celkom náhodou. Nie som z tohto kraja. Išiel som okolo a uvidel som areál, ktorý vyhovoval veľkosťou, lokalitou aj dobrou dostupnosťou tak pre dodávateľov ako aj pre odberateľov,“ upresňuje. Začiatky neboli ľahké. Súčasná mlynica bola prestavaná z bývalej nevyužitej sušiarne chmeľu Poľnohospodárskeho družstva Trenčianska Turná, od ktorého si priestory najprv prenajímali. Postupne ich odkúpili a celý areál prestavali. K rozmachu firmy prišlo približne pred piatimi rokmi, keď začali spolupracovať so Slovenskou sporiteľňou, najväčšou bankou na Slovensku.

Mlyn Trenčan je stredne veľký, v súčasnosti na domácom trhu významný priemyselný mlyn s najmodernejšou technológiou s linkami, ktoré patria aj vo svete k tým najkvalitnejším. Umožňujú dosahovať vysokú efektívnosť
a kvalitu práce pri vysokej bezpečnosti a hygiene výroby. Produkcia postupne rástla a dnes je oproti počiatkom takmer šesťnásobne vyššia.
„Naším nosným produktom sú pšeničné a ražné múky a rozličné druhy krmív. Mesačne pomelieme 4 500 ton kvalitnej pšenice a raže. Pätina našej produkcie je určená na export, zvyšok na domáci trh. Odoberajú ju predovšetkým pekárne a v kilových baleniach je určená pre koncových spotrebiteľov. Kúpiť si ju môžu v obchodných reťazcoch,“ konštatuje Ervín Ďurka mladší, ktorý sa venuje najmä obchodu.

Obaja Ďurkovci sa zhodnú v tom, že k úspechu firmy významne prospelo, keď sa ich bankou stala Slovenská sporiteľňa. „ Pomáha nám s financovaním investícií aj bežnej prevádzky mlyna, konštatujú. „Výrobu už rozširovať nebudeme. Chceme hlavne udržať vysokú kvalitu výrobkov a zachovať si naše dobré meno u obchodných partnerov. Záleží nám na tom, aby nás ľudia poznali ako serióznych výrobcov kvalitných slovenských výrobkov,“ dodávajú.

Vaše šatstvo poputuje pre dobrú vec

Začali ste s jarným upratovaním,vyprázdnili ste šatník a zistili ste, že máte viac nepotrebného oblečenia, ako naozaj potrebujete?

Ako ďalej s obnovou Balassovho paláca

Dňa 19.2. sa o 16.00 hod v Balassovom paláci na Panskej ulici konala vernisáž „Ako ďalej s obnovou Balassovho paláca“.

Prvé ocenenia A+ udelené

0-tý ročník slávnostného odovzdávania CENY A+ za najlepšiu ateliérovú tvorbu na Stavebnej fakulte STU v Bratislave

Regionálne servisné centrum PwC

Kariérny rast s work-life balance v poradenskej firme.