ReŠtart Slovensko pozná víťazov a najlepšie online riešenia

Víťazi súťaže budú poskytovať online psychologickú pomoc, podporu obetiam sexuálneho násilia a rady študentom s výberom povolania.

Víťazi súťaže budú poskytovať online psychologickú pomoc, podporu obetiam sexuálneho násilia a rady študentom s výberom povolania.

Súťaž ReŠtart Slovensko vyvrcholila 4. decembra slávnostným vyhlásením víťazov počas Gala večera v Design Factory. Do súťaže sa prihlásilo 27 projektov, z ktorých porota vybrala 10 finalistov. Tí sa potom prostredníctvom výziev zverejnených na portáli ĽudiaĽuďom.sk uchádzali o podporu verejnosti, ktorá rozhodla o víťazoch hlasovaním a zasielaním darov.

„Druhý ročník ReŠtart Slovensko sa niesol v znamení rozšírenia záberu o témy rovnosti a tolerancie, ktoré vhodne doplnili projekty z oblasti problematiky efektívneho spravovania vecí verejných, otvorených dát či transparentnosti,“ povedal na úvod slávnostného večera Boris Strečanský, riaditeľ Centra pre filantropiu, ktoré súťaž organizovalo. „Opäť sa potvrdilo, že na Slovensku je množstvo šikovných a tvorivých mladých ľudí, ktorým nie sú ľahostajné problémy, s ktorými sa stretávajú a zamýšľajú sa nad ich riešeniami a neváhajú vkročiť s nimi do verejného priestoru a uchádzať sa s nimi o podporu a priazeň verejnosti.“

Záštitu nad aktuálnym ročníkom prebral Digitálny líder pre Slovenskú republiku Peter Pellegrini. „Reštart Slovensko je výnimočná súťaž, lebo dáva priestor tým, ktorých trápia problémy spoločnosti, v ktorej žijú a nechcú o nich iba hovoriť, ale chcú nájsť „návod“ na ich riešenie. Zároveň je skvelou príležitosťou ako získať cennú spätnú väzbu,  prístup k mentorom a prípadne potenciálnym investorom,“ povedal o súťaži. Spolu s Patrikom Krauspem, riaditeľom SK-NICRolandom Kyškom z portálu ĽudiaĽuďom.sk odovzdali cenu trom víťazom súťaže. Vďaka hlasovaniu verejnosti a príspevkom od darcov prostredníctvom portálu ĽudiaĽuďom.sk sa nimi stali projekty VŽDY A VŠADE - Pomoc na dosah, NEMLČME! - Portál pre obete sexuálneho násilia a čo Robím.  Okrem finančného daru vo výške 5 000 € na rozbeh projektu, ktoré do súťaže venovala spoločnosť SK-NIC, získali tri víťazné projekty aj cenu od spoločnosti Websupport – hosting na jeden rok.

„Projekty, ktoré boli prihlásené do tejto súťaže sú jasným dôkazom toho, že Slovensko má obrovský potenciál, ktorý predstavujú šikovní ľudia a ich nápady.  Nápad je však dôležitý na začiatku a je začiatkom dlhého procesu. Víťazi tohto ročníka súťaže potvrdzujú skutočnosť, že v dobe, v ktorej žijeme sú najzaujímavejšie také projekty, ktoré sú  postavené na netradičnej technológií, či novom prístupe k tradičným veciam,“ vyjadril sa o projektoch Digitálny líder Peter Pellegrini.

Okrem troch víťazov si cenu odniesli aj súťažiaci, ktorí v hlasovaní skončili na štvrtom a piatom mieste. Projekt Mapa zločinuDemagóg do vrecka získali cenu Veľvyslanectva Spojených štátov amerických, ktorú im odovzdal veľvyslanec USA na Slovensku Theodore Sedgwick. „Veľvyslanectvo USA je hrdé, že mohlo opäť pomôcť ReŠtartu Slovensko, pretože v rámci jedného projektu spája niekoľko hodnôt, ktoré si vážime a chceme podporovať - podnikanie, dobrú správu vecí verejných a zapájanie sa občanov do formovania spoločnosti. V dnešnej dobe, keď sú ľudia skeptickí a neveria, že môžu sami meniť spoločnosť, sú technológie a sociálne siete dôležitým nástrojom. ReŠtart Slovensko je skvelým príkladom, kde sa mimovládne organizácie, súkromný sektor i vláda môžu spojiť, aby spoločne dosiahli zmenu,“ povedal Theodore Sedgwick.

Tieto dva projekty  zároveň ocenila aj Nadácia ESET. Spolumajiteľ spoločnosti ESET Anton Zajac považuje ReŠtart Slovensko za katalyzátor inovatívnych myšlienok realizovaných na báze moderných informačných technológií. „Je privilégium byť pri ich zrode a podporovať ich implementáciu na zlepšenie života v našej krajine.“

Štyri ceny do súťaže venovala Nadácia Orange. Projektom VŽDY A VŠADE - Pomoc na dosah, NEMLČME! - Portál pre obete sexuálneho násilia, čo RobímČasová banka ich odovzdala Andrea Gajdošová. „V Nadácii Orange sme sa nadšene zhodli na podpore skvelých nápadov, ktoré vďaka projektu ReŠtart Slovensko a najmä kreatívnym, mladým ľuďom mohli vzniknúť,” povedala.

Špeciálnu cenu - poradenstvo v hodnote 3500 €, sa rozhodli udeliť aj advokáti TaylorWessing e/n/w/c.  Vybrali si projekt Budujeme nádej, ktorý prináša nový model výstavby bývania pre obyvateľov marginalizovaných rómskych osád, založený na podpore ich vlastnej snahy a zodpovednosti.  „Projekt dáva darcom možnosť sledovať „budúcnosť“ ich peňazí (príbehy reálnych rodín). Rozhodli sme sa ako renomovaná kancelária poskytnúť právne poradenstvo projektu, ktorý možno nemá automaticky širokú podporu verejnosti, neposkytuje populistické riešenia, ale je postavený na pevných základoch,“ uviedol partner advokátskej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c Andrej Leontiev.

„Veríme, že vytvorenie dobrého právneho rámca bude prínosom práve pri kľúčových momentoch ako bude poskytovanie pôžičiek, vysporiadanie pozemkov pre úspešných prijímateľov podpory, zabezpečenie vyplácania pôžičky a podobne,“ zdôvodnil výber projektu Andrej Leontiev.

Spoločnosť Google Slovensko podporila súťaž ďalšou špeciálnou cenou. „Úspešné internetové aplikácie a startupy sú tie, ktoré na druhom konci vidia konkrétneho človeka a pomáhajú mu vyriešiť jeho konkrétny problém.  V rámci Slovenskej aliancie pre internetovú ekonomiku sú práve takéto nápady, často aj s potenciálom globálneho dopadu,  jedným z kľúčových pilierov, ktoré do budúcna chceme podporovať,“ povedal Ondrej Sočuvka z Google Slovensko, ktorý ocenenému projektu odovzdal tablet Nexus 7 s operačným systémom Android a pozvanie na prehliadku slovenskej pobočky Googlu.

V súťaži bolo celkovo podporených 7 projektov, udelených bolo 16 cien.

foto-vitazi-r473_res.jpg

Cena SK-Nic, 3 x 5000€ a 3 x webhosting na 1 rok od spoločnosti Websupport:

1. VŽDY a VŠADE – pomoc na dosah
  2. NEMLČME! – Portál pre obete sexuálneho násilia
  3. čo Robím

Cena Veľvyslanectva USA, 3000€ a 1500€:

1. Mapa zločinu3000€
  2. Demagóg do vrecka1500€

Cena Nadácie Orange 4 x 1000€

1. VŽDY a VŠADE – pomoc na dosah
  2. NEMLČME! – Portál pre obete sexuálneho násilia
  3. čo Robím
  4. Časová banka

Cena Nadácie ESET 2 x 1000€

1. Mapa zločinu,
  2. Demagóg do vrecka

Cena advokátskej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c – právne poradenstvo v hodnote 3500€

1. Budujeme nádej

Cena spoločnosti Google Slovensko – tablet Nexus a pozvanie na prehliadku Googlu

1. Mapa zločinu

Hlasovanie verejnosti prebiehalo na portáli ĽudiaĽuďom.sk Celkovo prišlo finalistom  15 794 hlasov a 230 darcov podporilo všetky projekty sumou 2 155,28 €

Výsledky hlasovanie v 2. ročníku súťaže:

1. miesto – VŽDY a VŠADE – pomoc na dosah, 4357 hlasov, 74 darcov, vyzbieraná suma 383 €
  2. miesto – NEMLČME! – Portál pre obete sexuálneho násilia, 3587 hlasov, 39 darcov, vyzbieraná suma 1308,28 €
  3. miesto – čo Robím, 2759 hlasov, 75 darcov, vyzbieraná suma 271 €
  4. miesto – Mapa zločinu, 2878 hlasov, 12 darcov, vyzbieraná suma 25 €
  5. miesto – Demagóg do vrecka, 1469 hlasov, 11 darcov, vyzbieraná suma 84 €
  6. miesto – Budujeme nádej, 161 hlasov, 7 darcov, vyzbieraná suma 41 €
  7. miesto – Multikultimapa, 158 hlasov, 3 darcovia, vyzbieraná suma 3 €
  8. miesto – Otvorené projekty, 159 hlasov, 2 darcovia, vyzbieraná suma 11 € (zo súťaže odstúpili)
  9. miesto – Časová banka, 152 hlasov, 4 darcovia, vyzbieraná suma 13 €
  10. miesto – Menšiny vítané, 114 hlasov, 3 darcovia, vyzbieraná suma 16 €

Druhý ročník súťaže Reštart Slovensko realizuje Centrum pre filantropiu n. o. vďaka podpore Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Programu Aktívne občianstvo a inklúzia, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska a SOCIA – nadácia pre sociálne zmeny.

Centrum pre filantropiu n. o. je nezisková organizácia, ktorá už od roku 2002 prispieva k rozvoju občianskej spoločnosti a kultivácii darcovstva na Slovensku.

Kontakt: Centrum pre filantropiu, Kozia 11, 811 03 Bratislava, 0918/ 905 801, www.cpf.sk

email: lacko@changenet.skbrezinska@changenet.sk

foto: Mária Candráková

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 710
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 091
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 540
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 857
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 138
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 024
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 747
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 981
SkryťVypnúť reklamu

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.

INZERCIA 7 h

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.

INZERCIA 21 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.

27. mar
SkryťZatvoriť reklamu