Zodpovedné firmy v Business Leaders Forum povedie šéfka Skanska

Novou prezidentkou Business Leaders Forum sa stala generálna riaditeľka spoločnosti Skanska SK, Magdaléna Dobišová.

Motivácia zamestnancov, vývoj udržateľných produktov a služieb, ako aj kritériá zodpovedného podnikania pri výbere dodávateľov sú hlavnými témami, na ktoré sa chcú firmy združené v Business Leaders Forum (BLF) v ďalších dvoch rokoch zamerať.

„Spoločensky zodpovedná firma je firma, ktorá podniká slušne a poctivo, váži si svojich zamestnancov a svojou podnikateľskou stratégiou ovplyvňuje nielen región, v ktorom pôsobí, ale aj celú spoločnosť,“ povedala Magdaléna Dobišová, ktorá vo funkcii nahradila doterajšieho prezidenta BLF Martina Kubalu, bývalého generálneho riaditeľa Hewlett-Packard.

Združenie zodpovedných firiem má v súčasnosti 25 členov a ich počet každým rokom rastie. „Z môjho pohľadu je Business Leaders Forum dôležitá mienkotvorná platforma slovenských i nadnárodných firiem pôsobiacich na Slovensku, ktoré sa hlásia k takémuto podnikaniu. Je pre mňa veľkou motiváciou pracovať s ľuďmi, ktorí zdieľajú rovnaké princípy a hodnoty a som presvedčená, že máme silu ovplyvňovať spoločnosť a hlavne vnímanie mladých ľudí, aby chápali, že slušnosť a poctivosť v podnikaní môže byť aj dnes ekonomickou a konkurenčnou výhodou,“ dodala Magdaléna Dobišová.

Zapojené firmy v BLF sa chcú okrem presadzovania etického a transparentného podnikania aj naďalej venovať motivácii zamestnancov, znižovaniu dopadu na životné prostredie či šíreniu zodpovednosti aj u svojich dodávateľov. „Tieto témy sú aktuálne a majú veľký ohlas aj vo vnútri firiem. Ak firma napríklad dá zamestnancom flexibilitu, nič ju to nestojí. Zamestnanec je spokojnejší, motivovanejší, lepšie si robí svoju prácu a vracia jej to aj svojou lojalitou,“ vysvetľuje Beata Hlavčáková, výkonná riaditeľka združenia BLF pri Nadácii Pontis.

Verejnosť si čoraz viac uvedomuje, že firmy nemajú len ekonomickú silu. Podľa posledného prieskumu, ktorý tento rok Business Leaders Forum uskutočnilo s Agentúrou Focus si Slováci zodpovedné podnikanie najviac spájajú s férovým prístupom firiem k zamestnancom. Až tretina z nich sa priznala, že už bojkotovala výrobky alebo služby firmy, s ktorej aktivitami nesúhlasila.

Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského

Seriál referencií radových členov Nášho finančného družstva, 5. vydanie.

Fasáda hotela Danube sa nekolauduje, investor predložil návrhy

Rekonštrukcia hotela Danube je ukončená, kolauduje sa však len interiér.

Európske univerzity a podnikatelia spoločne

Riešiť problémy s klesajúcou životnou úrovňou, nezamestnanosťou a migráciou vo vidieckych regiónoch EÚ je cieľom projektu ERDI.

Billa pomáha slabozrakým a nevidiacim s nákupmi už aj v Nitre

Pre človeka so zrakovým postihnutím je každý krok v predajni potravín krokom do neznáma.