Prvý automobil na svete s 9-stupňovou automatickou prevodovkou

Jeden z najúspešnejších modelov automobilky Land Rover - Range Rover Evoque, sa vďaka množstvu nových technológií posúva o ďalší skok vpred.

Jeden z najúspešnejších modelov automobilky Land Rover  - Range Rover Evoque, sa vďaka množstvu nových technológií posúva o ďalší skok vpred. Vďaka týmto vylepšeniam dosahuje až o 11,4 percenta nižšiu spotrebu paliva a o 9,5 percenta nižšie emisie CO2 .

Range Rover Evoque  modelového roka 2014 sa začal na Slovensku predávať práve v týchto dňoch ponúka svojim majiteľom viacero noviniek. Najvýznamnejšou je predstavenie novej 9-stupňovej automatickej prevodovky ZF, ktorá je prvýkrát montovaná práve v modeli Evoque.

Automatická prevodovka ZF-9HP bola prvýkrát predstavená v marci tohto roka na ženevskom autosalóne. Vyznačuje sa ultrarýchlymi reakčnými časmi, ktoré výrobca ZF opisuje ako „pod prahom vnímateľnosti“, a má adaptívny program radenia, ktorý sa dokáže rýchlo prispôsobiť štýlu jazdy. Vďaka širokému rozsahu prevodových stupňov a vylepšenej účinnosti nová prevodovka znižuje spotrebu paliva a emisie a zvyšuje výkon a komfort.

Na želanie je k dispozícii systém Active Driveline, prvý systém pohonu všetkých štyroch kolies na svete, ktorý sa aktivuje v prípade potreby  a zvyšuje pružnosť jazdy. Zároveň však umožňuje dosiahnuť nižšiu spotrebu paliva, pretože pri stabilnej jazde rýchlosťou nad 35 km/h sú poháňané iba predné kolesá. Tento nový systém monitoruje dynamiku vozidla a v prípade potreby do 300 milisekúnd automaticky pripojí pohon zadnej nápravy.

Range Rover Evoque pre rok 2014 ponúka vodičovi výrazne väčšiu podporu vďaka obohateniu výbavy o technológie ako Park Exit (automatické vychádzanie z pozdĺžnych parkovacích miest), Perpendicular Park (zaparkovanie vozidla na stred kolmého parkovacieho miesta), Closing Vehicle Sensing (detekcia približujúcich sa vozidiel) a Reverse Traffic Detection (detekcia premávky pri cúvaní), Lane Departure Warning (varovanie pred vybočením z jazdného pruhu), Traffic Sign Recognition (rozpoznávanie dopravných značiek) a Wade Sensing (snímanie hĺbky pri brodení).

Vďaka novej 9-stupňovej automatickej prevodovke a hnacej sústave Active Driveline sa spotrebu paliva (v prípade vozidiel spĺňajúcich normu EU-5) podarilo znížiť až o 11,4 percenta a emisie CO 2 o 9,5 percenta. Vozidlá pre rok 2014 sú schopné jazdiť s kombinovanou spotrebou len 4,9 l/100 km pri emisiách CO 2 už od 129 g/km.

Podrobnejšie informácie o modeli Range Rover Evoque nájdete na http://www.landrover.sk/evoque

rrevoquezanzibarbronze20081302-r876_res.jpg

l53814intstu47jpglow-custom-r104_res.jpg

l53814extloc09jpglow-custom-r397_res.jpg

Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €

Objednajte si SME.sk na 3 mesiace a zoberte zaujímavé čítanie na vašu dovolenku.

HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt

Spoločnosť nadobudla priestory pri stanici Farringdon West, kde postaví kancelársku budovu nad železničnou traťou Crossrail.

Ochrana pred tropickou horúčavou

Aj tepelná izolácia nám môže zachovať chladnú hlavu.

Keď Slováci krotia morský vietor

CrazyFly z Nemšovej je známa značka vo svete kiteboardingu.