106 rád ako zapojiť imigrantov do rozvojových projektov

„Prostredníctvom migrantov je možné podnietiť podnikateľské iniciatívy a priniesť obojsmerné benefity aj pre Slovensko,“ konštatuje dokument „Manifesto 106“ o reforme v oblasti rozvojovej spolupráce.

„Prostredníctvom migrantov je možné podnietiť podnikateľské iniciatívy a priniesť obojsmerné benefity aj pre Slovensko,“ konštatuje celoeurópsky dokument „Manifesto 106“ o reforme v oblasti rozvojovej spolupráce. Dokument iniciovali aj slovenské MVO a imigranti v rámci EÚ projektu „CoMiDe - Synchronizácia migračných a rozvojových politík“, ktorý realizuje Inštitút pre rozvoj spoločnosti.

Väčšina z domovských krajín imigrantov žijúcich na Slovensku má veľkú populáciu a zdroje. Ak sa tieto krajiny dostanú do fázy rozvoja, môžu sa stať dobrým obchodným partnerom. Migranti poznajú pomery v krajine pôvodu lepšie ako pracovníci z mimovládnych organizácií, ktorí do tretích krajín zavítajú pred samotnou realizáciou projektu len na niekoľko týždňov či mesiacov. Jedným z úspešných príkladov je iniciatíva afgánskeho internistu - gastroenterológa doktora Habiba, ktorý sa podieľal na realizácii projektov v oblasti medicíny v odbore gastroenterológia, a podarilo sa mu postaviť samostatný pavilón v nemocnici Wazirakbar khan v Kábule a zaškoliť 5 lekárov a jednu sestričku v Bratislave.

„Na africký kontinent prúdi ponuka rozvojovej pomoci už viac ako dvadsať rokov, žiaľ, neznamená zmenu kvality života ľudí v Afrike. Pomoc je užitočná v zdravotníctve, ale pokiaľ sa týka komunitného rozvoja, sú to vyhodené prostriedky,“ myslí si Kilian Mabena, zakladateľ združenia „Pro Afrika“.

Nargis Rahmonova sa usiluje rozbehnúť spoluprácu so Slovenskom v oblasti podnikania žien v textilnej výrobe v Tadžikistane. Je presvedčená, že v krajinách, kde sú konflikty, je dôležité venovať sa rozvojovej spolupráci a zapájať účastníkov z radov imigrantov, ktorí sú cenným garantom efektívneho využitia finančných prostriedkov.

Hlavná zmena môže nastať vtedy, keď budú zavedené mechanizmy na podporu súkromnej iniciatívy, aj za účasti imigrantov, na rozdiel od projektov mimovládnych organizácií, ktoré krátkodobými, a často adiministratívne náročnými projektmi nezabezpečia ich komplexnú udržateľnosť.

„Rovnako dôležité je aj nasmerovanie využitia úspor na investície do výroby, zabezpečenie počiatočného kapitálu, združovanie finančných prostriedkov, ako aj snaha žiadať súkromný sektor v rámci spoločenskej zodpovednosti o iniciatívu v oblasti rozvojovej spolupráce,“ dopĺňa Galya Terzieva z Inštitútu pre rozvoj spoločnosti. Ďalším riešením je zavedenie efektívnych schém spolufinancovania najmä malých investícií, generovania príjmov a sociálnych podnikov na podporu začínajúcich podnikateľov a firiem, do ktorých efektívne vedia vstúpiť aj podnikatelia imigranti.

„V situácii, keď sú na jednej strane na realizáciu zahraničnej pomoci existujúce financie nepostačujúce a na strane druhej trh slovenských subjektov obmedzený, je čas pozrieť sa na nové trhy, a to práve v krajinách v procese rozvoja, ktoré umožnia realizácie nových iniciatív a rozvoj produktov či služieb aj v oblasti sociálnej vedy či medicíny.“

Slovensko ročne vyčleňuje na rozvojovú spoluprácu okolo 60 miliónov eur, a približne 45 % z nich je alokovaných priamo do európskeho programu pre zahraničnú rozvojovú pomoc (EuropeAid). Kým iné krajiny EÚ aktívne čerpajú tieto spoločné zdroje pre sociálne a zdravotné iniciatívy či podnikateľské subjekty, slovenské subjekty sú stále pasívne. Informáciu o programoch rozvojovej spolupráce môžete nájsť aj na stránke projektu CoMiDe, súčasti kampane „Pomoc na predaj“ (www.pomocnapredaj.sk), ktorá má za cieľ zvýšiť informovanosť o možnostiach riešení pre rozvoj formou partnerstiev.

Prečo kupovať first moment na exotické destinácie už teraz?

Lepší výber odletu, ubytovania aj vychytených termínov a cenový bonus.

Pivovarníci rozdeľujú peniaze

Rozhodnite, komu pôjde tisíc eur.

Najkrajšie americké národné parky

Neostávajte iba v slávnych mestách USA. Vydajte sa na západ do národných parkov.

Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí

Správna skúšobná jazda môže odhaliť, že vybrané vozidlo pre vás nie je to pravé.