BSK: Župan Pavol Frešo ocenil 12 osobností Bratislavského kraja

Bratislavský župan Pavol Frešo odovzdal významným osobnostiam Výročnú cenu Samuela Zocha, Čestné občianstvo a Pamätný list predsedu kraja. Ocenenie získali tí, ktorí sa svojou prácou výrazne zaslúžili o spoločenský a ekonomický rozvoj regiónu a jeho reputáciu doma i v zahraničí. Slávnostný galavečer sa konal vo štvrtok 13. februára v Divadle Aréna.

„Je to oceňovanie tých najlepších, ktorí reprezentujú Bratislavský kraj, ale aj celé Slovensko. Sú to ľudia, ktorých si vážime, ku ktorým prechovávame úctu, rešpekt aj istý druh obdivu, lebo sú pre nás dlhodobými vzormi a zaslúžia si, aby sme im to aspoň týmto skromným spôsobom dali najavo,“ povedal predseda BSK Pavol Frešo. Kritériom na získanie Ceny Samuela Zocha je podľa neho aj to, že títo ľudia sú nám svojím životným príbehom príkladom. „Keď ich toto ocenenie povzbudí na ceste ďalej aj tých, ktorí by ich chceli nasledovať, myslím si, že táto cena má hlboký zmysel,“ dodal bratislavský župan.

Cenu Samuela Zocha získali

ThMr. Anna Adamovičová - Olexová

ThMr. Anna Adamovičová - Olexová pôsobila 50 rokov ako evanjelická duchovná - najprv zborová kaplánka, neskôr ako zborová farárka v Modre. Angažovala sa v redakcii Cirkevných listov a veľmi aktívna bola v ekumenickom hnutí. Na základe jej dlhoročných snáh bol sprístupnený bývalý nemecký evanjelický kostol, ktorý dnes slúži ako Sieň umení EUNIKA. Za jej pôsobenia sa uskutočnila aj generálna oprava Slovenského evanjelického chrámu.

Zdeněk Macháček

Zdeněk Macháček bol dlhoročným šéfdirigentom spevohry Novej scény v Bratislave. Počas svojej kariéry uviedol množstvo operetných a muzikálových diel z pera tých najvýznamnejších slovenských i svetových autorov. Jeho zásluhou sa Nová scéna stala najlepším operetným divadlom na území celého bývalého Československa.

Mgr. Jozef Kšiňan

Mgr. Jozef Kšiňan je najstarší a stále aktívny slovenský športový novinár, redaktor a publicista, dlhoročný športovec a tréner. Je autorom vyše 30 kníh a publikácií. Jeho aktivity sú späté predovšetkým s futbalovými a hokejovými klubmi Bratislavy. Ako novinár sa zúčastnil a spravodajsky pokrýval 5 olympiád a desiatky medzinárodných súťaží. Dodnes, napriek pokročilému veku, spolupracuje s viacerými redakciami na Slovensku aj v Čechách.

Ing. Mária Opatovská

Ing. Mária Opatovská pôsobila 23 rokov v pozícii  riaditeľky Obchodnej akadémie na Račianskej ulici. Počas pôsobenia v školstve sa ako členka celoštátnej odbornej komisie pre skupiny ekonomických odborov významnou mierou podieľala na rozvoji stredného odborného školstva. Stála pri zrode prvej učebne fiktívnej firmy na Slovensku.

Peter Kurhajec

Peter Kurhajec je filantrop, podporovateľ solidarity a spájania ľudí. Založil napríklad Spoločnosť Ferdinanda Martinenga na podporu náboženskej a národnostnej tolerancie a pomáha zdravotne postihnutým. Bol iniciátorom „Slávnosti zvonov“, autorom a realizátorom myšlienky bezbariérovej uličky v priekope pod Michalským mostom, zakladateľom podujatia "Bratislava Európe".

Mgr. Art Magdaléna Thierová

Baletná majsterka Mgr. art Magdaléna Thierová vedie od roku 1983 vlastné baletné štúdio, kde sa venuje deťom od 4 rokov až po stredoškoláčky. So svojimi žiačkami absolvovala množstvo vystúpení doma aj v zahraničí, spolupracovala s televíziou, divadlami aj známymi osobnosťami.

PhDr. Alena Bartlová CSc.

PhDr. Alena Bartlová je historičkou SAV a venuje sa osobnostiam slovenských dejín, osobitne Samuelovi Zochovi. Okrem bohatej publikačnej činnosti a niekoľkých monografií napísala aj 4 scenáre k dokumentárnym filmom, medzi ktorými je aj film o osobnosti Samuela Zocha.

Mons. Július Koller

Mons. Július Koller bol vysvätený v Bratislave pred 67 rokmi. Za svojho pôsobenia sa  zaslúžil o rekonštrukciu niekoľkých kostolov a farností. Jeho bohatá publikačná činnosť je orientovaná na celú vekovú štruktúru veriacich od malých detí až po starších ľudí, ako aj pre kolegov a odbornú verejnosť.

Čestné občianstvo získala

Elena Arnaudová

Elena Arnaudová zastávala od roku 2004 pozíciu riaditeľky Bulharského kultúrneho inštitútu na Slovensku. Pod jej vedením bolo organizovaných množstvo výstav významných bulharských, ale aj slovenských výtvarníkov..

Pamätný list predsedu získal

doc. RNDr. Magdaléna Fulmeková, CSc.

Doc. RNDr. Magdaléna Fulmeková, CSc. vyučuje predmet Lekárenstvo na Farmaceutickej fakulte Univerzity Komenského, súčasne je garantkou predmetu, je konzultantkou rigorózantov a vedie doktorandské štúdium. Už 18 rokov pôsobí ako prednostka Univerzitnej lekárne Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského, kde získavajú študenti praktické skúsenosti.

Mária Máziková

Mária Máziková viac ako 30 rokov vyučovala prírodovedné predmety na Gymnáziu v Senci. Desiatky študentov doviedla k úspechom na biologických a chemických olympiádach a pripravila ich na úspešné zvládnutie vysokoškolského štúdia.

Prof. Ing. Milan Matula, DrSc.

Prof. Ing. Milan Matula, DrSc. stál v roku 1952 pri zrode  Katedry inžinierskej geológie a hydrogeológie na  Univerzite Komenského.  Dlhé  roky koordinoval celoštátny výskum v inžinierskej geológii, vychoval desiatky odborníkov a zaslúžil sa o celospoločenské prijatie a uznanie inžinierskej geológie. Je autorom množstva učebníc, viac ako 190 vedeckých a odborných publikácií, vrátane 12 monografických.

Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave

Vedecká rada k 80. výročiu začatia výučby v stavebníctve a geodézii

Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu

Spoločnosť Penta Real Estate odovzdala Stavebnej fakulte STUv Bratislave 3D tlačiarne a zariadenia virtuálnej reality

Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?

Každé zastavenie výroby spôsobuje stratu. Ako predísť nečakaným výpadkom na výrobných linkách? Riešenie = prediktívna údržba.

Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea

Košice sú o krok bližšie k vízii smart city vďaka aplikácii Sám v múzeu.