Vedci objavili spôsob ako vytvoriť z kmeňových buniek umelú kožu

Významný objav sa podaril vedcom v Španielsku, ktorí po prvýkrát prišli na spôsob ako vytvoriť umelú kožu. Tento vedecký objav umožní použitie umelej kože pre veľké množstvo pacientov s popáleninami.

Regeneratívna medicína sa zameriava na možnosti nahradenia alebo regenerácie poškodeného tkaniva a orgánov využitím kmeňových buniek. Intenzívny výskum a množstvo klinických štúdií  vo svete neustále prinášajú nové zistenia, ktoré dávajú nádej pacientom s rôznymi diagnózami. Ďalší významný objav sa podaril vedcom v Španielsku, ktorí vytvorili pomocou kmeňových buniek z pupočníka umelú kožu. Prinášajú tak novú nádej pacientom s popáleninami.

Španielskym vedcom z Výskumnej skupiny tkaninového inžinierstva z Ústavu histológie na Univerzite v Granade sa podarilo po prvýkrát prísť na spôsob ako vytvoriť z kmeňových buniek získaných z pupočníka umelú kožu. Tento významný vedecký objav z Univerzity v Granade umožní použitie umelej kože pre veľké množstvo pacientov s popáleninami. Dôvodom je možnosť pripraviť a uskladniť umelú kožu v tkanivových bankách, kde bude
v prípade potreby okamžite k dispozícii.

Súčasným problémom mnohých pacientov s popáleninami je, že musia čakať na vypestovanie umelej kože niekoľko týždňov, pričom sa na jej tvorbu využíva vlastná zdravá koža pacienta. Popáleniny pritom patria ku najčastejším traumatickým poraneniam, spolu s automobilovými nehodami, pádmi a násilím. „Vytvorenie nového typu kože pomocou kmeňových buniek, ktoré môžu byť uskladnené v tkanivovej banke, znamená ich okamžité použitie hneď ako poranenie vznikne, čo urýchli celú aplikáciu až o niekoľko týždňov,“ vysvetľuje Antonio Campos, profesor histológie na Univerzite v Granade a jeden z autorov štúdie. Ďalej uvádza, že podľa štúdie sú „perinatálne kmeňové bunky, medzi ktoré patria aj ľudské kmeňové bunky z Whartonovho gélu tkaniva pupočníka, výbornými kandidátmi pre tkaninové inžinierstvo, vďaka ich rýchlemu rozmnožovaniu a schopnosti diferencovať sa.“ Podľa vyjadrenia RNDr. Miroslava Kubeša, CSc. z banky pupočníkovej krvi Cord Blood Center „uchovanie tkaniva pupočníka po pôrode dieťaťa dáva šancu byť pripravený aj na takúto alternatívu prípadnej liečby. A to dokonca  vlastnými kmeňovými bunkami.“

Zdroj: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/11/131122084407.htm

Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!

Jedného z desiatich inšpiratívnych pedagógov poteší ocenenie čitateľov Sme.sk.

Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!

Čerešne living, moderné rodinné bývanie v bratislavskej Dúbravke, naberá čoraz jasnejšie kontúry.

Nášmu telu stačí iba málo vitamínov

Veľký prehľad, odporúčania odborníkov i to, čo si varí špičkový biochemik

Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra

Kvalitná a preverená databáza, profesionálne klientske služby, všetko v súlade s GDPR.