Piatok, 18. október, 2019 | Meniny má Lukáš

BSK: Kraj vyčlenil na sociálne služby takmer 25 mil. eur

Pomoc ľuďom, ktorí sú odkázaní na sociálne služby, patrí aj v tomto roku medzi priority Bratislavského kraja. V župnom rozpočte je na sociálne veci vyčlenených takmer 25 mil. €, viac ako vlani.

Pomoc ľuďom, ktorí sú odkázaní na sociálne služby, patrí aj v tomto roku medzi priority Bratislavského kraja. V župnom rozpočte je na sociálne veci vyčlenených takmer 25 mil. €, vlani to bolo viac ako 24 mil. €.

„Záleží nám na tom, aby sme poskytovali kvalitné sociálne služby. Každý rok navyšujeme rozpočet a realizujeme rôzne projekty a programy na zvýšenie kvality života a poskytnutia účinnej a adresnej pomoci občanom Bratislavskej župy. Chceme, aby vedeli, že aj v ťažkej situácii sa na nás môžu s dôverou obrátiť,“ povedal bratislavský župan Pavol Frešo. Dôkazom toho je napr. päť zariadení podporovaného bývania, ktoré umožňujú žiť ľuďom so zdravotným postihnutím čo najsamostatnejšie, špecializované zariadenia pre ľudí postihnutých Alzheimerovou chorobou či pre deti postihnuté autizmom. V Centre pre rodiny v kríze a Kancelárii prvého kontaktu môžu občania vyhľadať pomoc pri riešení svojej sociálnej situácie. Župa v spolupráci s OZ Domov-Dúha plánuje zriadiť Bezpečný ženský dom, na ktorý chce čerpať peniaze z Nórskeho finančného mechanizmu. Sociálny program Pomoc ženám, na ktorých je páchané násilie, odštartoval kraj v roku 2013 a ako prvý z ôsmich krajov vypracoval Regionálny akčný plán na prevenciu a elimináciu násilia páchaného na ženách.

Významným krokom k zvýšeniu kvality sociálnych služieb je aj župnými poslancami schválený materiál „Podmienky kvality sociálnych služieb v kompetencií BSK“. Spomedzi krajov na Slovensku to bol jediný materiál tohto druhu.

Bratislavská župa organizuje aj rôzne akcie, napríklad Župnú olympiádu pre seniorov či Ples seniorov. Cieľom podujatí je poskytnúť seniorom príležitosť na športovanie, pohyb a tiež zábavu. BSK podporuje aj viaceré organizácie či projekty, ktoré sa sústredia na sociálne služby a pomoc obyvateľom.

BSK má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 15 zariadení sociálnych služieb pre rôzne cieľové skupiny a rôzne zdravotné postihnutia, v ktorých poskytuje služby takmer 1600 občanom. Okrem svojich zariadení poskytuje sociálne  služby aj prostredníctvom viac ako 110 neverejných poskytovateľov sociálnych služieb v rámci regiónu a celého Slovenska pre ďalších cca 2000 občanov ročne.

senioripetang2-r681_res.jpg

senioripetang-r515_res.jpg

Firma BONATO oddlžila svojich klientov v sume 100 000 000 Eur

Spoločnosť, ktorá pomáha ľuďom s dlhmi.

Ako manažovať 16 miliónov dielov denne?

Nová Riadiaca Veža bude v reálnom čase manažovať polohu vyše 16 miliónov dielov

Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch

Nielen palmy, pláže a slnko vás čakajú v Karibiku, ale aj relax v top hoteloch.