Arcibiskup Bezák po roku opäť na festivale Jeden svet

Samozrejme Mons. Róbert Bezák nebude na festivale osobne, ako tomu bolo na minulom ročníku, ale tentoraz sa predstaví v premiérovom dokumente s jednoznačným názvom Arcibiskup Bezák Zbohom.

Samozrejme Mons. Róbert Bezák nebude na festivale osobne, ako tomu bolo na minulom ročníku, ale tentoraz sa predstaví v premiérovom dokumente s jednoznačným názvom Arcibiskup Bezák Zbohom.

V sobotu 22. marca na úplný záver festivalu si pripomenieme krátkou ukážkou jeho minuloročnú diskusiu a spoločne si pozrieme nový slovenský dokument režisérky Oľgy Záblackej.

Dovtedy nás čaká pestrý festivalový týždeň plný hostí, výstav a rôznorodých dokumentov z nášho jedného sveta. Podrobnejšie informácie o festivale nájdete na webe www.jedensvet.prievidza.net a všetky čerstvé novinky a aktuality aj na Facebooku

v pondelok sa môžeme tešiť na svetovú premiéru slovenského dokumentu DanubeStory, ktorý po krátkom otvorení festivalu, uvedú jeho autori Jana Čavojská a Vladimír Kampf.  Ešte predtým symboliku ľudsko-právneho rozmeru festivalu predstaví dokument Po zemi, po mori o úteku zo Severnej Kórei.

Utorok prinesie tri filmy z československého prostredia o tom, ako nás dobieha naša minulosť. Vyvrcholením, aj keď ťaživým, bude dokument Kauza Cervanová a diskusia s režisérom Robertom Kirchhoffom, ktorý filmu venoval osem rokov života!

V stredu nás čaká téma, ktorá je žiaľ aktuálnejšia, ako sa zdá: obchodovanie s ľuďmi. Vo filme Na bulvári zlomených snov sa okrem iného dozvieme, že obetí obchodovania s ľuďmi na celom svete je približne 21 miliónov. O téme budeme diskutovať s Andreou Bezákovou, ktorá pomáha obetiam obchodovania s ľuďmi v rámci aktivít Slovenskej katolíckej charity (SKCH). Počas festivalu si môžete vo vestibule Domu kultúry pozrieť obrovskú „darčekové balenie“, ktorá výrazným spôsobom upozorňuje na problém, ktorý je prekvapujúco aktuálny aj u nás!

Štvrtkový program nás prenesie do Afriky a k téme slovenskej rozvojovej pomoci v zahraničí. Okrem dokumentov na danú tému budú hosťami podvečera fotografi Zuzana Halánová a Daniel Laurinc, autori výstavy Afriktivity, ktorá je v súčasnosti dominantou Námestia Slobody v Prievidzi.

V piatok sa vrátime bližšie na Slovensko, ale vlastne aj do globálneho sveta internetu. Hosťom bude učiteľ a aktivista Juraj Smatana z Považskej Bystrice, ktorý je okrem iného jednou z hlavných postáv dokumentu Jara Vojteka Pánovi učiteľovi - Doddy a Juraj. Témou diskusie bude školstvo, aktivizmus a fenomén internetu. V tej súvislosti si nenechajte ujsť filmy Skutočná sociálna sieť či Príbeh hacktivistov.

Festivalová sobota cez tradičný filmový maratón prinesie motív cesty z tretieho sveta do prvého. Celodenný program obohatia dve diskusie. O svoje zážitky a postrehy z ciest sa s nami podelí Vladimír Štefanovič, dlhoročný divák festivalu.  A na  dokument Na sever od slnka -víťazný film v hlasovaní divákov festivalu Jeden svet v Bratislave, nadviaže zaujímavým prepojením dobrovoľník Matej Sýkora prostredníctvom svojich fotiek a rozprávania o pobyte v Ugande.

Na záver festivalu symbolicky - vzhľadom na nášho minuloročného hosťa - premietneme film Arcibiskup Bezák Zbohom... o pozoruhodnej osobnosti, človeku jednými milovaného a druhými odmietaného.

Popri 27 filmoch a 9 hosťoch sú počas festivalu  pripravené sprievodné podujatia. V Dome kultúry budú nainštalované výstavy fotografií YouDoToo z Ugandy a Ľudské práva v rozvojovej spolupráci. Úplnou  novinkou bude možnosť pomôcť prostredníctvom  zbierky vecí od ihly až po bicykel pre občianske združenie Maják zo Zlatých Moraviec.

7. ročník regionálneho festivalu dokumentárnych filmov JEDEN SVET ponúka počas šiestich dní bohatý program, ale aj možnosť pomôcť druhým. Celý výťažok z festivalu smeruje na verejnú zbierku BERKAT POMÁHA a samotný festival chce malou troškou prispieť k zlepšeniu stavu nášho spoločného jedného sveta. A zároveň nám pomáha byť ľuďmi s otvoreným srdcom.

Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť

Pre každé ušetrené euro vo firme určite nájdete využitie, či už na bežný chod, alebo rast.

Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?

Opýtali sme sa na to mám Bekima, Sellasieho a Surovej dcérky.

Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?

Mnohými kritikmi je považovaný za najlepšieho slovenského spisovateľa. Rudolf Sloboda by v apríli oslávil 80 rokov.

Keď Slováci krotia morský vietor

CrazyFly z Nemšovej je známa značka vo svete kiteboardingu.