Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Je možné zmeniť správanie páchateľov domáceho násilia? Áno.

Takto jednoznačne odpovedajú expertky a experti, ktorí v zahraničí už niekoľko rokov úspešne realizujú intervenčné vzdelávacie programy podľa tzv. modelu Duluth.

Takto jednoznačne odpovedajú expertky a experti, ktorí v zahraničí už niekoľko rokov úspešne realizujú intervenčné vzdelávacie programy podľa tzv. modelu Duluth.

Duluth je názov amerického mestečka, kde sa v 80. rokoch vďaka vytrvalej a sústredenej práci mimovládnej organizácie DAIP podarilo úplne zastaviť násilie na ženách. Duluth sa tak stal dôkazom, že násilie na ženách je spoločenský problém a je možné ho riešiť. Intervenčný vzdelávací program, ktorý tvoril súčasť aktivít v meste Duluth, sa už v Európe štandardne realizuje. Na Slovensku s ním teraz prichádza Aliancia žien Slovenska.

Programy sú súčasťou komplexného a koordinovaného riešenia násilia v blízkych vzťahoch. Vychádzajú z poznania, že viac ako pokuta či izolácia násilných mužov pomôže ich partnerkám a deťom, ak násilník prevezme zodpovednosť za svoje konanie a získa motiváciu natrvalo zmeniť svoje násilné správanie.  V tomto zmysle je hlavným cieľom programov ochrana bezpečia žien zažívajúcich násilie a ich detí.

Absolvovanie intervenčného vzdelávacieho programu by sa malo stať súčasťou trestov pre páchateľov násilia na ženách, čo umožňuje už súčasná podoba trestného zákona. Slovensko konečne disponuje skupinou špeciálne vzdelaných lektorov a lektoriek, ktorí môžu pracovať s páchateľmi. V príprave ich viedli najvýznamnejšie osobnosti tohto modelu v Nemecku Ute Rösemann a Roland Hertel, ktorí budú s Alianciou žien Slovenska spolupracovať aj naďalej.

Prečo potom nezačať v súdnych sieňach rozhodovať o intervenčných vzdelávacích programov ako súčasti trestu už dnes? Okrem najväčšieho prínosu programov, ktorým je zastavenie násilia priamo u páchateľov, majú programy aj ďalšie pozitívne dopady. V prípade podmienečného trestu môžu významne ušetriť náklady na pobyt násilníka vo väzení, ak odvrátia recidívu. Pomôžu tiež uľahčiť jeho návrat do každodenného života. Cieľom modelu Duluth je uviesť do praxe systémové riešenie, kedy bude účasť v programoch pre páchateľov nariaďovaná ako súčasť nepodmienečného aj podmienečného trestu vo všetkých prípadoch domáceho násilia.

K implementácii intervenčných vzdelávacích  programov významne prispel projekt realizovaný Alianciou žien Slovenska Sociálna inklúzia páchateľov domáceho násilia.

Viac informácií o projekte nájdete na http://alianciazien.wordpress.com/projekty/socialna-inkluzia-pachatelov-domaceho-nasilia/

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie

Chladné jesenné dni a hrozba infekcie nás zaháňajú dovnútra, kde by malo byť teplo a bezpečne.

Bezbariérové vozidlo

Bezbariérové vozidlo je ideálnym riešením pre rodiny, taxislužby, rôzne združenia, ktoré potrebujú prevážať vozičkára.

Bezbariérové vozidlo – Citroën Berlingo

Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19

O tejto ponuke dnes ráno NFŠ, a.s. informovala listom ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

Ilustračná vizualizácia.