Štát bankové poplatky reguluje, nemá však dosah na všetky

Počas roka 2013 získali banky na poplatkoch viac ako 480 miliónov €. Časť z nich by však klienti platiť nemuseli.

Počas minulého roka získali banky na poplatkoch viac ako 480 miliónov eur. Časť z nich by však klienti platiť vôbec nemuseli.

Začiatkom minulého roka vláda schválila novelu zákona, ktorá bankám aj nebankovým spoločnostiam zakázala spoplatňovať vedenie úverového účtu či predčasné splatenie pôžičiek. Vysoký bankový odvod je však jedným z dôvodov, ktorý núti banky zvyšovať poplatky inde. Bežný spotrebiteľ si tak môže priplatiť za vedenie osobného účtu či vybavenie pôžičky.

Hrozba skrytých poplatkov

Niektoré výdavky spojené s bankovými službami nemusia byť klientovi zrejmé hneď. Poplatkom, s ktorým klient nemusí dopredu rátať, môže byť napríklad poplatok za vybavenie pôžičky či poskytnutie úveru. Ten zvyčajne tvorí bankou určené percento z požičanej čiastky alebo pevne stanovenú sumu. Banka si tento poplatok môže jednorázovo účtovať alebo ho stiahnuť klientovi z požičanej sumy.

Riešenie, ktoré sa v súvislosti s poplatkami naskytá, ponúkajú niekedy banky samé. Slovenský trh je relatívne malý na pomerne vysoké množstvo bánk a nebankových spoločností. Núti ich prirodzene o klienta bojovať a spravidla vyhráva ten, kto vie ponúknuť niečo viac. V prípade poplatkov – niečo menej. Túto možnosť využívajú napríklad banky, ktoré fungujú online. Klienti v nich niektoré klasické poplatky, ako aj tie spojené s poskytnutím úveru, nenájdu.

Banka vie ušetriť aj sama na sebe

Je zrejmé, že banky svoje služby nemôžu ponúkať zadarmo. Ak však banka vie ušetriť inde, klienti na zvyšovanie cenníkov doplatiť nemusia. Príkladom je zjednodušený koncept klasického bankovníctva, na ktorom je postavená online banka Zuno. Keďže nemá žiadne fyzické pobočky, ktorých vedenie je nákladné, klientom vie ponúknuť bežné služby lacnejšie či dokonca zadarmo. Osobný účet v Zuno nie je spoplatnený, ak ho klient využíva aktívne. To platí aj pre úver. Okrem najnižších úrokov na trhu si nepýta ani poplatky za poskytnutie úveru či vedenie účtu.

Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!

Nové štýlové malé SUV od Volkswagenu nás prekvapilo variabilitou a tým, ako je schopné predčiť všetky očakávania.

Alori: upratujte efektívne a bez námahy

Produkty Alori sľubujú čistý a bezpečný domov pre vás, vašich blízkych aj pre vašich domácich miláčikov.

Gansberg Koliba - Housing as a symbol of success

The apartments are designed to meet even the most demanding requirements.

Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka

A na faktoch vtedy záleží.