Piatok, 18. október, 2019 | Meniny má Lukáš

Premenlivé trendy - ako investovať v druhom štvrťroku

Je dosť pravdepodobné, že voľby do Európskeho parlamentu, ktoré budú absolútne kľúčové, zasadia ranu myšlienke spoločnej Európy.

V tomto štvrťroku sa bude v Európe v mnohých ohľadoch lámať chlieb. Oživenie americkej ekonomiky sa aj cez tuhú zimu, ktorú zažila, vyvíja sľubne a Ázia sa bude ďalej usilovať o rebalancovanie, ktoré zostane aktuálne po celý rok 2014. V Európe sa, aspoň pre tento kvartál, nič nemení.

Je dosť pravdepodobné, že voľby do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia v máji a budú absolútne kľúčové, zasadia ranu všetkým, ktorí podporujú myšlienku spoločnej Európy. Veľmi reálna možnosť, že euroskeptici vytvoria v ​​Európskom parlamente najväčšiu frakciu, povedie nutne k tomu, aby sa celý európsky projekt znovu prehodnotil a obzvlášť, aby sa odstránili zásadné chyby, ktoré sprevádzajú spoločnú menu. Ale vzhľadom k tomu, že Brusel má vždy tendenciu riešiť tieto problémy vlastným spôsobom, neočakáva sa, že by k prehodnoteniu došlo.

Možno, že nakoniec to nebude ani dôležité. Ukazuje sa, že Nemecko, motor rastu eurozóny, pravdepodobne bude nasledovať problémami zasiahnuté Francúzsko do hlbín recesie. A zdanlivo lepšie výsledky ekonomík krajín Stredomoria nie sú ničím iným, než prelievaním ich chronických problémov do jadra Európy.

A potom je tu otázka Ukrajiny. Ruská intervencia na Krymskom polostrove je povestným olejom prilievaným do ohňa, ktorý sa šíri starým kontinentom. Krátkozraká energetická stratégia Európy viedla k tomu, že je teraz nepríjemne závislá na tomto susednom gigantovi a hrozba sankcií pravdepodobne spôsobí to, že Moskva zatne svoje pazúry ešte hlbšie.

Vstupujeme do nebezpečnej zóny. Situácia môže mať ďalekosiahle následky, ktoré je ale ťažké predvídať. Či už sa to vyvinie akokoľvek, Európa za to určite zaplatí. Jedinou neznámou ostáva, ako veľmi vysoká cena to bude.

Kim Fournais a Lars Seier Christensen, spoluzakladatelia a výkonní riaditelia Saxo Bank

Celý investičný výhľad na druhý štvrťrok si môžete stiahnuť na stránkach www.saxobank.sk
peter-tickersme-r826_res.jpg

Firma BONATO oddlžila svojich klientov v sume 100 000 000 Eur

Spoločnosť, ktorá pomáha ľuďom s dlhmi.

Ako manažovať 16 miliónov dielov denne?

Nová Riadiaca Veža bude v reálnom čase manažovať polohu vyše 16 miliónov dielov

Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch

Nielen palmy, pláže a slnko vás čakajú v Karibiku, ale aj relax v top hoteloch.