SND uvádza 1. mája vynikajúce predstavenie Kráľa Leara z Londýna

Predstavenia v rámci programu National Theatre Live sleduje v súčasnosti štvrť milióna divákov vo vyše 700 sálach v 22 krajinách.

SND ako jediná inštitúcia na Slovensku prináša od začiatku tohto roka priame prenosy činoherných predstavení Národného divadla Veľkej Británie v rámci cyklu National Theatre Live.

1. mája 2014 si v novej budove SND môžete pozrieť Shakespearovu tragédiu Kráľ Lear so začiatkom o 19.45 hod.

Réžiu predstavenia má Sam Mendes (nositeľ ceny britskej kritiky za réžiu hry P. I. Čechova Višňový sad (1989), ceny Laurenca Oliviera za réžiu hry T. Williamsa Sklenený zverinec (1995) a ceny Tony Awards za najlepšiu réžiu muzikálu Cabaret (1998).

Na Slovensku je známy ako filmový režisér bondovky Skyfall (2012), Road to Perdition (2002) a predovšetkým vďaka jeho debutovému kinofilmu filmu Americká krása (1999), za ktorého réžiu dostal o. i. filmového Oscara a Zlatý glóbus.

Starnúci kráľ sa rozhodne rozdeliť svoje kráľovstvo medzi svoje tri dcéry, podľa toho, akými slovami mu dokážu vyjadriť svoju lásku. Podľahne neúprimným rečiam svojich dvoch starších dcér, avšak najmladšiu Cordéliu, ktorá svoju lásku nedokáže vyjadriť slovami, vydedí. A svet kráľa Leara sa postupne mení v chaos...

Rozprávka, ktorá sa ponáša na tú našu o Soli nad zlato, sa však u Shakespeara nekončí šťastne, na záver je na scéne mnoho mŕtvol a mnoho otáznikov. Shakespeare je napriek tomuto zdanlivo rozprávkovému námetu stále aktuálny svojimi otázkami o moci, spoločenských i ľudských problémoch.

V novej budove SND budú predstavenia v priamom prenose uvádzané v anglickom jazyku s použitím českých titulkov.

Vstupenky na prenosy NT live sú k dispozícii v pokladniciach SND, na predajnom mieste SND v OC Eurovea a online na www.snd.sk.

Moderný hotel, kde sa cítite ako doma

Obľúbený štvorhviezdičkový Hotel Impozant vo Valčianskej doline prešiel v tomto roku rozsiahlou rekonštrukciou.

Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave

Vedecká rada k 80. výročiu začatia výučby v stavebníctve a geodézii

Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu

Spoločnosť Penta Real Estate odovzdala Stavebnej fakulte STUv Bratislave 3D tlačiarne a zariadenia virtuálnej reality

Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?

Každé zastavenie výroby spôsobuje stratu. Ako predísť nečakaným výpadkom na výrobných linkách? Riešenie = prediktívna údržba.