Rostislav Khýr: Najväčšou radosťou je inšpirovať ľudí

Ľudia svoje zážitky vkladajú do rúk spoločnosti Dometic, ktorá vedie svet komfortu.

Spoločnosť Dometic je dodávateľ vysokokvalitných výrobkov, ktoré umožňujú ľuďom s vysokou mobilitou zdržiavať sa mimo domu bez toho, aby obmedzovali svoje pohodlie. Aby spoločnosť mohla chápať prostredie, úzko spolupracuje so svojimi zákazníkmi. Tento prístup jej umožňuje poskytovať sortiment technicky dokonalých a kvalitných výrobkov - od medicínskych boxov na prepravu vakcín po mobilné hygienické výrobky, chladničky a klimatizácie. Riaditeľ spoločnosti Ing. ROSTISLAV KHÝR, PhD. nám odpovedal na niekoľko otázok.

Značka Dometic v súčasnosti znamená špičku na trhu a predstavuje pohodlie a silu. Ľudia jej zverujú svoje zážitky. Začiatky spoločnosti siahajú do roku 1974. Mohli by ste nám ich priblížiť?

Na začiatku sedemdesiatych rokov bolo takmer nemožné uchovať v dopravných prostriedkoch čerstvé potraviny a nápoje dlhšiu dobu. Bratia Theodor a Peter Wähning prišli s geniálnym nápadom a vytvorili AKU chladničku. Chceli vyriešiť problém chladenia na cestách. Navrhli chladničku s hermetickým chladiacim systémom, ktorý udržiava v prevádzke kompresor a je napájaný nabíjateľnou batériou. To bol zrod WAECO, ktorá je teraz súčasťou skupiny Dometic.

Začiatky firmy Cramer, ktorá vyrábala výrobky pre karavany vo Fiľakove, siahajú do roku 1994. V roku 2002 sa Cramer stal súčasťou skupiny Dometic a pred tromi rokmi sem bola presunutá výroba z Talianska a Nemecka.

lckhyrv-texte-r424_res.jpg

Aké produkty ponúkate slovenským a zahraničným zákazníkom?

Sme popredným svetovým výrobcom chladničiek, kuchynského vybavenia, plynových varičov, sporákov, mikrovlniek, okien, dverí, markíz a špeciálnej sanity pre rekreačné vozidlá. Našimi zákazníkmi sú výrobcovia karavanov, osobných automobilov a rekreačných plavidiel. Vyrábame tiež produkty pre hotelový priemysel a zdravotníctvo. Klienti, ktorí využívajú naše výrobky, sú nároční, pretože aj v karavane či na jachte si chcú udržať štandardy domova. Karavany sú obľúbené hlavne v západnej Európe, severnej Amerike a v Austrálii.

Ste spoločnosť, ktorá myslí tiež na životné prostredie a koná ekologicky. Kam smerujete odpad?

Odpady v spoločnosti triedime a neustále zlepšujeme zachádzanie s nimi v celom závode. Triedime papier, kartóny, biele a čisté fólie, nebezpečný odpad, PET fľaše, drevo a komunálny odpad. Ak je to možné, odpad predávame. Ak to možné nie je, tak ho prostredníctvom mesta Fiľakovo a komunálnej spoločnosti Detox odvážame na ekologickú likvidáciu. Naším cieľom je správať sa k životnému prostrediu šetrne a znižovať množstvo odpadu, ktoré vytvárame.

V okrese patríte medzi najväčších zamestnávateľov. Zamestnávate ľudí aj sezónne? V čom podľa Vás spočíva tajomstvo úspešného podnikania?

Zamestnávame okolo 350 ľudí. Intenzívnejšiu výrobu máme v prvom polroku. Vtedy máme aj silnejšiu zamestnanosť. V druhom polroku je výroba slabšia, preto majú zamestnanci odrobených menej pracovných dní. Neradi prepúšťame, vytvára to negatívnu atmosféru vo firme aj v regióne. Donedávna u nás prebiehala diskusia o tejto téme. Navrhli sme zamestnancom, že v prvom polroku by mali šesť pracovných dní, prípadne aj nadčasy, ak by bolo potrebné zvýšiť výrobu a splniť plán. V druhom polroku by mali štyri pracovné dni, pričom celý rok by sa mesačná odmena pohybovala na tej istej úrovni. Nekolísala by podľa počtu pracovných dní.

Receptom na dlhodobý úspech v podnikaní je určite zabezpečenie spokojnosti zamestnancov, ktorí vyrábajú výrobky včas a efektívne.

Ako relaxujete?

Všetok voľný čas, ktorý mám, venujem deťom. Máme 5-ročné dvojičky, ktoré si ten čas aj vyžadujú. Bývam v Banskej Bystrici, kde som obklopený horami, ktoré mám veľmi rád. S rodinou chodievame na túry, jazdím na horskom bicykli a v poslednom čase jazdíme s deťmi na koňoch. Boli sme aj na dlhšom výlete, kde mal každý svojho koňa, z čoho boli deti nadšené. Čas strávený s rodinou ma najviac dobíja energiou.

lckhyrv-texte-2-r718_res.jpg

Vyskúšali ste už výrobky firmy v karavane alebo na jachte?

Zatiaľ som tú možnosť nemal. Avšak na leto plánujeme s našim manažmentom výlet v karavane, čo bude určite veľký zážitok.

Máte vzťah k charite?

Je to otázka, na ktorú sa v dnešnej dobe odpovedá ťažko. Osobne vzťah k charite nemám. Myslím si, že touto problematikou by sa mal zaoberať štát. Ten by problémy sociálne slabších skupín či oblastí mal riešiť celoplošne a systémovo. Samozrejme, že by som žobrákovi na ulici mohol dať almužnu. Je to však len jednorazové riešenie. Ako som povedal, problém treba riešiť systémovo.

Nikdy Vás nelákala politika?

Nie, absolútne nie.

Páči sa Vám Slovensko?

Na Slovensku bývame len od októbra 2013. Pred tým sme na Slovensko chodievali len rekreačne. Slovensko sa mi veľmi páči. Mám veľmi rád hory, preto sme si vybrali Banskú Bystricu obklopenú krásnymi pohoriami, kde vyhľadávame relax. Ľudia sú tu rovnakí ako v Čechách, príjemní, priateľskí a pohostinní. Mrzí ma, keď vidím, že kvôli nedostatku pracovných príležitostí odchádzajú vzdelaní mladí ľudia do zahraničia za novými možnosťami.

Aká je Vaša životná filozofia?

Moja pracovná filozofia, ktorú však uplatňujem aj v súkromí, súvisí s rozvojom schopností. Ak moji zamestnanci potrebujú stále menej a menej na to, aby svoju prácu vykonávali kompetentne, to ma teší najviac. Teším sa, ak potrebujú moju pozornosť menej a keď ma svojou odbornosťou predbiehajú. Je to pre mňa najväčšia radosť. Rád ľudí podporujem a inšpirujem k samostatnosti, čím rozvíjajú aj svoje schopnosti.

Čo Vás vie najviac rozčúliť a čo potešiť?

Už sa málo rozčuľujem, snažím sa myslieť pozitívne. Avšak veľmi ma rozčuľuje, ak niekto vo firme koná negatívne a proti firme.

Veľmi ma teší, keď majú ľudia radosť zo svojej práce. Keď vidia výsledky svojej práce a tešia sa z nich. Samozrejme, najväčšiu radosť mi robí rodina a deti.

Máte nejaké nesplnené prianie?

Mojím najväčším snom je cestovanie. Kvôli pracovnej vyťaženosti mi na to zostáva málo času. Snívam o tom, že si raz zoberiem rok prázdnin a precestujem Austráliu, Nový Zéland, Južnú Ameriku a národné parky v Severnej Amerike.

Žijeme v jednom z najchudobnejších regiónov, máte obavy z budúcnosti?

Samozrejme, pred budúcnosťou rešpekt mám. Verím však, že keď bude vybudovaná infraštruktúra, prídu sem aj zahraničné investície. Región je lákavý kvôli nižším pracovným nákladom. Infraštruktúra je však kľúčová pre rozvoj zamestnanosti a priemyslu.

Ešte jedna otázka. Viete sa vžiť do situácie človeka, ktorý žije z minimálnej mzdy?

Vyžiť by som určite nevedel. Neviem si predstaviť dlhodobo žiť z minimálnej mzdy, vychovávať deti, živiť rodinu, venovať sa koníčkom. Musí to byť veľmi ťažké a je to vždy na úkor niečoho. Myslím si, že každý, kto si prácu chce nájsť, si ju aj nájde. Nemusí byť ohodnotená podľa jeho predstáv, ale riešenia sú. Ohodnotenie práce je zložité a nezávisí len od odvedeného výkonu. Vplýva na to viac faktorov.

Mal som výčitky kvôli minimálnej mzde, preto sme zaviedli systém odmien. Zaujímavé však je, že sme našim zamestnancom dali možnosť nadčasov, čo by viedlo k splneniu plánu, vďaka čomu by následne dostali odmeny za splnenie plánu aj za nadčasy, no z ich strany nebol záujem. Prekvapilo ma, že nechceli využiť krátkodobé nadčasy.

Michaela Mackovová

Zamestnanci nestrážia svoje heslá dostatočne

Firmy môžu využiť nové technológie na správu hesiel, radia odborníci. Príkladom je Secret Server od firmy Thycotic.

Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe

Čo znamená tento projekt? Z akého impulzu pramení myšlienka rozvoja bežeckého projektu Ružomberok v pohybe? Prečítaj si náš príbeh

OMV ponúkne svojim zákazníkom chute známeho šéfkuchára

Na čerpacích staniciach OMV si teraz môžete vychutnať kvalitné a zdravé novinky.

OMV ponúkne zákazníkom chute známeho šéfkuchára Braňa Križana

Na čerpacích staniciach OMV Slovensko pribudne občerstvenie vytvorené Braňom Križanom.