Štvrtok, 17. október, 2019 | Meniny má Hedviga

Stredné školstvo v Trenčianskom kraji neprázdninovalo

Júl a august boli pre školy obdobím prázdnin. Nie však pre úrad Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorý pripravuje nové záväzné nariadenie pre stredné školy.

TSK má záujem maximálne zodpovedne a kvalitne pripraviť všeobecne záväzné nariadenie o počte tried prvého ročníka stredných škôl vo svojej územnej pôsobnosti  v členení na jednotlivé študijné odbory a jednotlivé učebné odbory pre prijímacie konanie v školskom roku 2015/2016 (ďalej VZN).

Úrad pritom spolupracuje s ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré má prehľad o potrebách trhu zamestnanosti, ako aj Štátnou školskou inšpekciou, ktorá má k dispozícii nezávislé informácie v oblasti hodnotenia kvality škôl.

Cieľom je aj lepšie ohodnotenie pedagógov

Nové  nariadenie sa pripravuje v súlade s regionálnou stratégiou výchovy a vzdelávania v stredných školách a prognózami vývoja na trhu práce v Trenčianskom kraji. Je súčasťou optimalizácie siete stredných škôl, ktorú postupne TSK zavádza do praxe. Vyžiadal si ho aj klesajúci počet žiakov a dynamicky sa  meniace potreby trhu práce si jednoducho vyžadujú rozhodnutia.

Pri určení počtu tried prvých ročníkov v školskom roku 2015/2016 novo pripravované VZN zohľadňuje percentuálny podiel evidovaných nezamestnaných absolventov na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny vo vzťahu k počtu absolventov strednej školy v danom študijnom odbore alebo učebnom odbore, ďalej materiálno-technické, priestorové a personálne zabezpečenie školy. Nemenej dôležité sú výsledky monitorovania a hodnotenia kvality výchovy a vzdelávania vykonaných Štátnou školskou inšpekciou a hodnotenia maturitných skúšok a záverečných skúšok, percentuálny podiel prijatých žiakov do 1. ročníka vzhľadom na stanovený počet tried na predchádzajúci školský rok, výsledky z celoslovenských kôl a medzinárodných súťaží a predmetových olympiád, ako aj účasť strednej školy v medzinárodných projektoch alebo medzinárodných programoch.

Presnejšie počty žiakov

Cieľom pripravovaného VZN je, okrem iného, určiť reálny počet žiakov, ktorí zasadnú do školských lavíc a po vyštudovaní nájdu uplatnenie vo svojom odbore. Predchádzajúce nariadenie  na školský rok 2014/2015 určilo prijať do prvých ročníkov stredných škôl od septembra zhruba o 1500 žiakov viac, ako bolo doteraz (stav k augustu 2014) reálne prijatých a zapísaných žiakov.

Udržateľné úspešné podnikanie na Slovensku a v Bulharsku

Univerzita národného a svetového hospodárstva v Sofii v spolupráci s EU v Bratislave zorganizovali medzinárodnú konferenciu.

Slováci sú chlebovým národom

Slováci sú chlebovým národom a až dve tretiny z nás jedia na raňajky chlieb a pečivo.

Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?

Pozor na znečisťujúce látky v interiéri.