Stredné školstvo v Trenčianskom kraji neprázdninovalo

Júl a august boli pre školy obdobím prázdnin. Nie však pre úrad Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorý pripravuje nové záväzné nariadenie pre stredné školy.

TSK má záujem maximálne zodpovedne a kvalitne pripraviť všeobecne záväzné nariadenie o počte tried prvého ročníka stredných škôl vo svojej územnej pôsobnosti  v členení na jednotlivé študijné odbory a jednotlivé učebné odbory pre prijímacie konanie v školskom roku 2015/2016 (ďalej VZN).

Úrad pritom spolupracuje s ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré má prehľad o potrebách trhu zamestnanosti, ako aj Štátnou školskou inšpekciou, ktorá má k dispozícii nezávislé informácie v oblasti hodnotenia kvality škôl.

Cieľom je aj lepšie ohodnotenie pedagógov

Nové  nariadenie sa pripravuje v súlade s regionálnou stratégiou výchovy a vzdelávania v stredných školách a prognózami vývoja na trhu práce v Trenčianskom kraji. Je súčasťou optimalizácie siete stredných škôl, ktorú postupne TSK zavádza do praxe. Vyžiadal si ho aj klesajúci počet žiakov a dynamicky sa  meniace potreby trhu práce si jednoducho vyžadujú rozhodnutia.

Pri určení počtu tried prvých ročníkov v školskom roku 2015/2016 novo pripravované VZN zohľadňuje percentuálny podiel evidovaných nezamestnaných absolventov na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny vo vzťahu k počtu absolventov strednej školy v danom študijnom odbore alebo učebnom odbore, ďalej materiálno-technické, priestorové a personálne zabezpečenie školy. Nemenej dôležité sú výsledky monitorovania a hodnotenia kvality výchovy a vzdelávania vykonaných Štátnou školskou inšpekciou a hodnotenia maturitných skúšok a záverečných skúšok, percentuálny podiel prijatých žiakov do 1. ročníka vzhľadom na stanovený počet tried na predchádzajúci školský rok, výsledky z celoslovenských kôl a medzinárodných súťaží a predmetových olympiád, ako aj účasť strednej školy v medzinárodných projektoch alebo medzinárodných programoch.

Presnejšie počty žiakov

Cieľom pripravovaného VZN je, okrem iného, určiť reálny počet žiakov, ktorí zasadnú do školských lavíc a po vyštudovaní nájdu uplatnenie vo svojom odbore. Predchádzajúce nariadenie  na školský rok 2014/2015 určilo prijať do prvých ročníkov stredných škôl od septembra zhruba o 1500 žiakov viac, ako bolo doteraz (stav k augustu 2014) reálne prijatých a zapísaných žiakov.

Vypestujte si chutné a voňavé bylinky

Ako na bylinky do bytov? Ako sa o ne správne postarať?

Tip na aukciu: 15 objektov, kde sa dá rozbehnúť biznis

Energetici ponúkajú na predaj prebytočný majetok.

Energetici rozsvecujú Svetielko nádeje

Občianske združenie Svetielko nádeje už 17 rokov pomáha zlepšovať život detí a mladistvých s onkologickým ochorením.

Noerr appoints a new national counsel starting from 2019

Noerr has promoted experienced lawyer, Martin Ťupek to national counsel from 1 January 2019.