Stredné školstvo v Trenčianskom kraji neprázdninovalo

Júl a august boli pre školy obdobím prázdnin. Nie však pre úrad Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorý pripravuje nové záväzné nariadenie pre stredné školy.

TSK má záujem maximálne zodpovedne a kvalitne pripraviť všeobecne záväzné nariadenie o počte tried prvého ročníka stredných škôl vo svojej územnej pôsobnosti  v členení na jednotlivé študijné odbory a jednotlivé učebné odbory pre prijímacie konanie v školskom roku 2015/2016 (ďalej VZN).

Úrad pritom spolupracuje s ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré má prehľad o potrebách trhu zamestnanosti, ako aj Štátnou školskou inšpekciou, ktorá má k dispozícii nezávislé informácie v oblasti hodnotenia kvality škôl.

Cieľom je aj lepšie ohodnotenie pedagógov

Nové  nariadenie sa pripravuje v súlade s regionálnou stratégiou výchovy a vzdelávania v stredných školách a prognózami vývoja na trhu práce v Trenčianskom kraji. Je súčasťou optimalizácie siete stredných škôl, ktorú postupne TSK zavádza do praxe. Vyžiadal si ho aj klesajúci počet žiakov a dynamicky sa  meniace potreby trhu práce si jednoducho vyžadujú rozhodnutia.

Pri určení počtu tried prvých ročníkov v školskom roku 2015/2016 novo pripravované VZN zohľadňuje percentuálny podiel evidovaných nezamestnaných absolventov na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny vo vzťahu k počtu absolventov strednej školy v danom študijnom odbore alebo učebnom odbore, ďalej materiálno-technické, priestorové a personálne zabezpečenie školy. Nemenej dôležité sú výsledky monitorovania a hodnotenia kvality výchovy a vzdelávania vykonaných Štátnou školskou inšpekciou a hodnotenia maturitných skúšok a záverečných skúšok, percentuálny podiel prijatých žiakov do 1. ročníka vzhľadom na stanovený počet tried na predchádzajúci školský rok, výsledky z celoslovenských kôl a medzinárodných súťaží a predmetových olympiád, ako aj účasť strednej školy v medzinárodných projektoch alebo medzinárodných programoch.

Presnejšie počty žiakov

Cieľom pripravovaného VZN je, okrem iného, určiť reálny počet žiakov, ktorí zasadnú do školských lavíc a po vyštudovaní nájdu uplatnenie vo svojom odbore. Predchádzajúce nariadenie  na školský rok 2014/2015 určilo prijať do prvých ročníkov stredných škôl od septembra zhruba o 1500 žiakov viac, ako bolo doteraz (stav k augustu 2014) reálne prijatých a zapísaných žiakov.

Prečo kupovať first moment na exotické destinácie už teraz?

Lepší výber odletu, ubytovania aj vychytených termínov a cenový bonus.

Pivovarníci rozdeľujú peniaze

Rozhodnite, komu pôjde tisíc eur.

Najkrajšie americké národné parky

Neostávajte iba v slávnych mestách USA. Vydajte sa na západ do národných parkov.

Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí

Správna skúšobná jazda môže odhaliť, že vybrané vozidlo pre vás nie je to pravé.