Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

BSK: Kraj má na zimu pripravených takmer 1300 ton posypov

Zimná údržba ciest sa začína spravidla 15. novembra a končí sa 15. marca. Bratislavský kraj už pripravuje sypače a mechanizmy na zimnú údržbu a v skladoch má takmer 1300 ton posypového materiálu.

Zimná údržba ciest sa začína spravidla 15. novembra a končí sa 15. marca. Bratislavský kraj už pripravuje sypače a mechanizmy na zimnú údržbu a v skladoch má takmer 1300 ton posypového materiálu. Ten bude dopĺňať podľa potreby. V pohotovosti bude 36 strojov a 41 pracovníkov.

Kraj má na zimnú údržbu svojich ciest, teda ciest II. a III. triedy pripravených 870 ton posypovej soli a 410 ton drveného kameniva. Posypový materiál má uložený v štyroch skladoch v Bratislave, Senci, Pezinku a v Malackách. Materiál spĺňa požiadavky platných technických noriem, právnych predpisov v oblasti ochrany zdravia ľudí, ochrany spotrebiteľa a ochrany životného prostredia.

Zimnú údržbu bude zabezpečovať 17 sypačov s radlicami, dva sypače so šípovým pluhom, dva traktory s radlicami, jeden traktor s frézou, štyri snehové frézy, 10 nakladačov. O cesty sa bude starať celkom 41 pracovníkov – štyria v Bratislave, jedenásti v Senci, desiati v Pezinku a šestnásti v Malackách. Cesty budú nepretržite monitorované dispečerskými strediskami správcu RCB v jednotlivých regiónoch Malacky, Pezinok a Senec. O stave komunikácií budú zasielať jednotliví dispečeri každý deň hlásenia.

Zimnú údržbu v kraji zabezpečuje správca ciest II. a III. triedy Regionálne cesty Bratislava, a.s. (RCB). Zabezpečujú posyp vozoviek, odstraňovanie snehu z vozovky, odstraňovanie cestných prekážok, službu a pohotovosť, zimné značenie a ochranu pred závejmi ako aj čistenie ciest po zimnej údržbe. RCB spravuje 511 km ciest II. a III. triedy a 130 mostov, ktoré sú vo vlastníctve BSK.

Správca ciest RCB sa stará o krajské cesty počas celého roka. „Rekonštrukcia a oprava ciest patrí aj v tomto roku medzi naše priority. Opravili sme viaceré úseky ciest, poškodené priepusty, vozovky a vybudovali ďalšie bezpečnostné priechody pre chodcov. V rozpočte na tento rok máme na rekonštrukciu ciest vyčlenených 4,3 mil. eur ,“ spresnil bratislavský župan Pavol Frešo. Zároveň poukázal na návrh zákona o dani z motorových vozidiel, podľa ktorého bude od januára DMV centralizovaná, čo sa najviac dotkne BSK. „Táto zmena zákona najviac poškodí Bratislavský kraj, v najbližších 4 rokoch prídeme o 25 mil. eur, čo sa odrazí aj vo verejných službách, a teda dotkne sa aj rekonštrukcie ciest,“ zdôraznil župan.

V roku 2014 zrekonštruoval BSK poškodené priepusty v obci Láb, stále prebieha rekonštrukcia havarijného stavu priepustov na ceste medzi Vinosadmi a Modrou. V Stupave zrevitalizoval cestné teleso a upravili priekopy, v Šenkviciach sanoval zosúvajúce sa svahy. Počas celého roka opravil 44 650 m2 výtlkov.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line