BSK: Kraj má na zimu pripravených takmer 1300 ton posypov

Zimná údržba ciest sa začína spravidla 15. novembra a končí sa 15. marca. Bratislavský kraj už pripravuje sypače a mechanizmy na zimnú údržbu a v skladoch má takmer 1300 ton posypového materiálu.

Zimná údržba ciest sa začína spravidla 15. novembra a končí sa 15. marca. Bratislavský kraj už pripravuje sypače a mechanizmy na zimnú údržbu a v skladoch má takmer 1300 ton posypového materiálu. Ten bude dopĺňať podľa potreby. V pohotovosti bude 36 strojov a 41 pracovníkov.

Kraj má na zimnú údržbu svojich ciest, teda ciest II. a III. triedy pripravených 870 ton posypovej soli a 410 ton drveného kameniva. Posypový materiál má uložený v štyroch skladoch v Bratislave, Senci, Pezinku a v Malackách. Materiál spĺňa požiadavky platných technických noriem, právnych predpisov v oblasti ochrany zdravia ľudí, ochrany spotrebiteľa a ochrany životného prostredia.

Zimnú údržbu bude zabezpečovať 17 sypačov s radlicami, dva sypače so šípovým pluhom, dva traktory s radlicami, jeden traktor s frézou, štyri snehové frézy, 10 nakladačov. O cesty sa bude starať celkom 41 pracovníkov – štyria v Bratislave, jedenásti v Senci, desiati v Pezinku a šestnásti v Malackách. Cesty budú nepretržite monitorované dispečerskými strediskami správcu RCB v jednotlivých regiónoch Malacky, Pezinok a Senec. O stave komunikácií budú zasielať jednotliví dispečeri každý deň hlásenia.

Zimnú údržbu v kraji zabezpečuje správca ciest II. a III. triedy Regionálne cesty Bratislava, a.s. (RCB). Zabezpečujú posyp vozoviek, odstraňovanie snehu z vozovky, odstraňovanie cestných prekážok, službu a pohotovosť, zimné značenie a ochranu pred závejmi ako aj čistenie ciest po zimnej údržbe. RCB spravuje 511 km ciest II. a III. triedy a 130 mostov, ktoré sú vo vlastníctve BSK.

Správca ciest RCB sa stará o krajské cesty počas celého roka. „Rekonštrukcia a oprava ciest patrí aj v tomto roku medzi naše priority. Opravili sme viaceré úseky ciest, poškodené priepusty, vozovky a vybudovali ďalšie bezpečnostné priechody pre chodcov. V rozpočte na tento rok máme na rekonštrukciu ciest vyčlenených 4,3 mil. eur ,“ spresnil bratislavský župan Pavol Frešo. Zároveň poukázal na návrh zákona o dani z motorových vozidiel, podľa ktorého bude od januára DMV centralizovaná, čo sa najviac dotkne BSK. „Táto zmena zákona najviac poškodí Bratislavský kraj, v najbližších 4 rokoch prídeme o 25 mil. eur, čo sa odrazí aj vo verejných službách, a teda dotkne sa aj rekonštrukcie ciest,“ zdôraznil župan.

V roku 2014 zrekonštruoval BSK poškodené priepusty v obci Láb, stále prebieha rekonštrukcia havarijného stavu priepustov na ceste medzi Vinosadmi a Modrou. V Stupave zrevitalizoval cestné teleso a upravili priekopy, v Šenkviciach sanoval zosúvajúce sa svahy. Počas celého roka opravil 44 650 m2 výtlkov.

Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur

Vieme chrániť naše lesy?

Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka

Prílohu s overenými receptami nájdete už dnes vloženú v denníku SME.

Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy

Vianoce sú nielen kresťanským sviatkom, ale aj časom pre rodinnú pohodu, odpočinok a v neposlednom rade aj dobré jedlá.

Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave

IMMOFINANZ uvádza svoju medzinárodnú kancelársku značku myhive. Z budov Polus Towers I a II sa stávajú myhive Polus Towers.