Odborníci radia: Ako sa nedostať do zbytočných dlhov

Mesačný prehľad pomôže celej rodine nedostať sa do zbytočných dlhov a zároveň zistiť, kde možno ušetriť.

Mesačný prehľad pomôže celej rodine nedostať sa do zbytočných dlhov a zároveň zistiť, kde možno ušetriť. Ako si ho vytvoriť?

Drahší benzín, potraviny či plyn. Mesačná mzda sa len tak rozkotúľa a mnohí majú problém vyjsť s peniazmi do ďalšej výplaty. Finanční odborníci pritom odporúčajú domácnostiam ušetriť minimálne 10 percent z ich mesačného príjmu.

Možno máte pocit, že táto téma sa vás netýka, skúste sa však zamyslieť, koľko peňazí a na aké účely ste vybrali z bankomatov minulý mesiac. Pravdepodobne sa zhodneme, že dôvodov, pre ktoré míňame viac, ako je nevyhnutné, sa nájde hneď niekoľko.

Odborníci na financie preto radia, že ak chceme mať svoje peniaze pod kontrolou, mali by sme si pravidelne robiť prehľad nášho hospodárenia. Ten si vieme jednoducho zostaviť, ak poznáme príjmy a výdavky celej našej rodiny. Kto by však mal čas odkladať si bločky?

„Zo skúseností vieme, že ľudia na bločky zabúdajú, strácajú ich a na spočítavanie výdavkov im jednoducho nezostáva čas. Pripravili sme preto pre našich klientov praktický mesačný prehľad hospodárenia, ktorý im zasielame spolu s výpisom z účtu. Ide o akúsi fotografiu ich financií. Klienti už z rýchleho pohľadu vedia, koľko majú nasporené a koľko požičané, akú sumu minuli v obchodoch či koľko si vybrali z bankomatov. Keď vidia tento mesačný prehľad po prvý raz, často zostávajú sami prekvapení, ako sa im peniaze rýchlo rozkotúľali,“ vysvetľuje Lucia Suďová, výkonná riaditeľka Raiffeisen banky.

V mesačnom prehľade si klient môže tiež skontrolovať, koľko si daný mesiac odložil na sporenie a koľko mu ešte zostáva nasporiť si na dovolenku či novú kuchyňu. Prehľad mu jednoducho pomáha mať svoj rodinný rozpočet pod kontrolou. Výpis s mesačným prehľadom hospodárenia získava každý klient Raiffeisen banky automaticky k svojmu účtu.

Viac o mesačnom prehľade

SÚVISIACE ODKAZY

Vieme, čo by mal obsahovať skutočne užitočný účet

Zmeniť banku je jednoduché

OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom

Slnko, pláž, oddych. Problémy s autom však veľmi rýchlo môžu zmeniť letnú dovolenku na nepríjemný zážitok.

OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom

OMV ponúka vodičom tipy, ako si pripraviť auto na dovolenku bez stresu.

S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku

S kartou Mastercard World od VÚB Banky nezačnete dovolenku na preplnenom letisku, ale v pohodlí letiskových VIP salónikov.