Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Projekt protipožiarnej ochrany pohraničia úspešne ukončený

Obec Novoť v rámci projektu zrekonštruovala objekt požiarnej zbrojnice, v poľských Ujsołách zakúpili nové požiarne auto.

Viac ako pol roka trvajúci projekt partnerskej spolupráce oravskej obce Novoť a poľských Ujsoł vyvrcholil záverečnou konferenciou, ktorá zhodnotila priebeh projektu na oboch stranách poľsko-slovenských hraníc. Zatiaľ čo obec Novoť v rámci projektu zrekonštruovala objekt požiarnej zbrojnice, v poľských Ujsołách zakúpili nové požiarne auto. Konferencia vyvrcholila podpísaním Dohody o vzájomnej spolupráci pri realizácii spoločných projektov na roky 2014 – 2020.

Jednou z aktivít končiaceho sa projektu bola aj organizácia odborného kurzu „Drevorubač“, ktorého úlohou bolo pripraviť členov dobrovoľných hasičských zborov na oboch stranách hranice na zásah v prípade vzniku lesného požiaru. Dvadsať slovenských a dvadsať poľských dobrovoľných hasičov sa v dňoch 5. – 7. decembra 2014 zúčastnilo odborného kurzu, na ktorom si mohli osvojiť teoretické vedomosti z oblasti obsluhy reťazovej motorovej píly a dodržiavania bezpečnostných predpisov pri práci v lesnom poraste, či získať certifikát zdravotnej pomoci. Súčasťou kurzu boli aj praktické cvičenia, v rámci ktorých účastníci získali zručnosti z obsluhy motorovej píly, ktoré budú môcť využívať najmä v prípade hasenia lesných porastov.

Realizácia spoločného projektu opätovne potvrdila blízkosť oboch národov. Podobné zvyky, podobný jazyk, ale tiež aj podobné problémy, s ktorými obe partnerské obce zápasia, vytvárajú tie najlepšie predpoklady pre spoločnú prípravu a dúfajme, že aj následnú realizáciu nových projektov presahujúcich hranice. A to nielen územné, ale aj tie ľudské.

novotfoto1-r532_res.jpg

novotfoto2-r629_res.jpg

novotpodval-r845_res.jpg

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Prečo sú dnes ryby také dôležité?

Vitamín D je pre ľudský organizmus prospešný na viacerých frontoch.

Vitajte v postapokalyptickom svete

Akú máte víziu, keď si predstavíte svet o 100-200 rokov?

NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu

Práve sa koná najväčšie biznis podujatie jesene. Na konferencii #akonato od Slovenskej sporiteľne debatujú významné osobnosti.