Rozvíjajúce sa trhy sú aj v roku 2015 pre investorov atraktívne

Reformy a strednodobý výhľad na uvoľnenie cien ropy – nielen tieto faktory naznačujú potenciál rastu rozvíjajúcich sa trhov.

Čo trhy v roku 2014 ovplyvňovalo a aký je výhľad na rok 2015 na rozvíjajúcich sa trhoch? Rok 2014 bol plný zvratov. To potvrdzuje i Patrik Spiess, manažér EVOLUTION Value Fondov. Napríklad Čína, ako akýsi "ťažný kôň" rozvíjajúcich sa trhov, čelila tempu rastu, ktoré bolo pod očakávaniami trhov a konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou brzdil vývoj kurzu akcií na európskych burzách.

Potešujúco si viedla napríklad Brazília, ktorej hlavný index dokázal až do majstrovstiev sveta vo futbale výrazne posilňovať. Kvôli turbulenciám okolo prezidentských volieb a slabosti reálií sa však zisky rozplynuli a rok 2014 bol dokonca zakončený negatívne. O pozitívne prekvapenie sa postarala pevninská Čína. Index Shanghai Shenzhen si v roku 2014 dokázal pripísať ohromujúcich 52,9%. Celkovo rozvíjajúce sa trhy, ktoré sú často silne závislé na exporte ropy, však zakončili rok 2014 podľa indexu MSCI EM (v USD) so stratou 4,6%.

Výhľad pre rozvíjajúce sa trhy na rok 2015

Rozvíjajúce sa trhy zostanú aj v roku 2015 pre investorov vďaka predpokladanému vysokému hospodárskemu rastu stále atraktívne. Napríklad krajiny ako je India, Čína, Indonézia, Mexiko a Južná Kórea oznámili dôležité reformy. Hlavným bodom týchto zmien bude predovšetkým podpora podnikania a premena exportu na domácu spotrebu. V Ázii nadobúda konkrétne obrysy nové hospodárske spoločenstvo, ktoré spojí desať ekonomicky rozdielnych krajín v juhovýchodnej Ázii s cieľom posilnenia celého regiónu.

Samozrejme sú tu aj body, ktoré u investorov stále vyvolávajú neistotu - napríklad pretrvávajúce napätie v Juhočínskom mori a geopolitická neistota na Blízkom východe a Ukrajine. Investor by však mal vychádzať z vysokej volatility na týchto trhoch.

Patrik Spiess

ICM AG pre E&S Investments Slovakia

volitelna490-r635_res.jpg

Naše finančné družstvo - príbeh Mojmíra Begána

Seriál referencií radových členov Nášho finančného družstva, 8. vydanie.

Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!

Poslanec mesta M. Borguľa je pripravený platiť proti nim právnikov.

Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou

Seriál referencií radových členov Nášho finančného družstva, 7. vydanie.

Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk

Nová, rýchlejšia a prehľadnejšia.