Piatok, 17. september, 2021 | Meniny má OlympiaKrížovkyKrížovky

Rozvíjajúce sa trhy sú aj v roku 2015 pre investorov atraktívne

Reformy a strednodobý výhľad na uvoľnenie cien ropy – nielen tieto faktory naznačujú potenciál rastu rozvíjajúcich sa trhov.

Čo trhy v roku 2014 ovplyvňovalo a aký je výhľad na rok 2015 na rozvíjajúcich sa trhoch? Rok 2014 bol plný zvratov. To potvrdzuje i Patrik Spiess, manažér EVOLUTION Value Fondov. Napríklad Čína, ako akýsi "ťažný kôň" rozvíjajúcich sa trhov, čelila tempu rastu, ktoré bolo pod očakávaniami trhov a konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou brzdil vývoj kurzu akcií na európskych burzách.

Potešujúco si viedla napríklad Brazília, ktorej hlavný index dokázal až do majstrovstiev sveta vo futbale výrazne posilňovať. Kvôli turbulenciám okolo prezidentských volieb a slabosti reálií sa však zisky rozplynuli a rok 2014 bol dokonca zakončený negatívne. O pozitívne prekvapenie sa postarala pevninská Čína. Index Shanghai Shenzhen si v roku 2014 dokázal pripísať ohromujúcich 52,9%. Celkovo rozvíjajúce sa trhy, ktoré sú často silne závislé na exporte ropy, však zakončili rok 2014 podľa indexu MSCI EM (v USD) so stratou 4,6%.

Výhľad pre rozvíjajúce sa trhy na rok 2015

Rozvíjajúce sa trhy zostanú aj v roku 2015 pre investorov vďaka predpokladanému vysokému hospodárskemu rastu stále atraktívne. Napríklad krajiny ako je India, Čína, Indonézia, Mexiko a Južná Kórea oznámili dôležité reformy. Hlavným bodom týchto zmien bude predovšetkým podpora podnikania a premena exportu na domácu spotrebu. V Ázii nadobúda konkrétne obrysy nové hospodárske spoločenstvo, ktoré spojí desať ekonomicky rozdielnych krajín v juhovýchodnej Ázii s cieľom posilnenia celého regiónu.

Samozrejme sú tu aj body, ktoré u investorov stále vyvolávajú neistotu - napríklad pretrvávajúce napätie v Juhočínskom mori a geopolitická neistota na Blízkom východe a Ukrajine. Investor by však mal vychádzať z vysokej volatility na týchto trhoch.

Patrik Spiess

ICM AG pre E&S Investments Slovakia

volitelna490-r635_res.jpg

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Moderná vila z betónu

Máme pre vás tip na stavebný materiál, s ktorým to ľahko dosiahnete.

4 h

V Bratislave mali okoloidúci možnosť ochutnať 4 druhy vegánskych bagiet, ktoré chutia ako klasické bagety so syrom a šunkou.

INZERCIA 4 h

Výsledky hlasovania verejnosti v ankete Shell Parádna jazda.

8 h
Skryť Zatvoriť reklamu