Rozvíjajúce sa trhy sú aj v roku 2015 pre investorov atraktívne

Reformy a strednodobý výhľad na uvoľnenie cien ropy – nielen tieto faktory naznačujú potenciál rastu rozvíjajúcich sa trhov.

Čo trhy v roku 2014 ovplyvňovalo a aký je výhľad na rok 2015 na rozvíjajúcich sa trhoch? Rok 2014 bol plný zvratov. To potvrdzuje i Patrik Spiess, manažér EVOLUTION Value Fondov. Napríklad Čína, ako akýsi "ťažný kôň" rozvíjajúcich sa trhov, čelila tempu rastu, ktoré bolo pod očakávaniami trhov a konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou brzdil vývoj kurzu akcií na európskych burzách.

Potešujúco si viedla napríklad Brazília, ktorej hlavný index dokázal až do majstrovstiev sveta vo futbale výrazne posilňovať. Kvôli turbulenciám okolo prezidentských volieb a slabosti reálií sa však zisky rozplynuli a rok 2014 bol dokonca zakončený negatívne. O pozitívne prekvapenie sa postarala pevninská Čína. Index Shanghai Shenzhen si v roku 2014 dokázal pripísať ohromujúcich 52,9%. Celkovo rozvíjajúce sa trhy, ktoré sú často silne závislé na exporte ropy, však zakončili rok 2014 podľa indexu MSCI EM (v USD) so stratou 4,6%.

Výhľad pre rozvíjajúce sa trhy na rok 2015

Rozvíjajúce sa trhy zostanú aj v roku 2015 pre investorov vďaka predpokladanému vysokému hospodárskemu rastu stále atraktívne. Napríklad krajiny ako je India, Čína, Indonézia, Mexiko a Južná Kórea oznámili dôležité reformy. Hlavným bodom týchto zmien bude predovšetkým podpora podnikania a premena exportu na domácu spotrebu. V Ázii nadobúda konkrétne obrysy nové hospodárske spoločenstvo, ktoré spojí desať ekonomicky rozdielnych krajín v juhovýchodnej Ázii s cieľom posilnenia celého regiónu.

Samozrejme sú tu aj body, ktoré u investorov stále vyvolávajú neistotu - napríklad pretrvávajúce napätie v Juhočínskom mori a geopolitická neistota na Blízkom východe a Ukrajine. Investor by však mal vychádzať z vysokej volatility na týchto trhoch.

Patrik Spiess

ICM AG pre E&S Investments Slovakia

volitelna490-r635_res.jpg

Legendárna Transsibírska magistrála

19-dňové dobrodružstvo z Moskvy do Pekingu na slávnej železničnej trati.

Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá

Najväčší dopyt je momentálne o autá kategórie SUV

Vianočný bázar chalaňov

Aj tento rok na Stavebnej fakulte STU prebiehala vianočná zbierka.

Vianočné mecheche 2017

Dňa 5.12.2017 sa na Stavebnej fakulte STU v Bratislave uskutočnil ďalší ročník akcie s názvom Vianočné mecheche.