Utorok, 22. október, 2019 | Meniny má Sergej

Inkontinenciou trpí až päťdesiat percent žien

S únikmi moču sa stretáva zhruba polovica žien pri a po menopauze. Problém je riešiteľný, platí ale pravidlo čím skôr, tým lepšie.

S únikmi moču sa stretáva zhruba polovica žien pri a po menopauze. Problém je riešiteľný, platí ale pravidlo čím skôr, tým lepšie.

Existuje hneď niekoľko typov inkontinencie, ale najčastejšia je tzv. stresová. Ide o samovoľný únik malého množstva moču, ku ktorému dochádza po náhlom zvýšení vnútrobrušného tlaku, napríklad v dôsledku smiechu, kýchnutia, poskočenia, dvíhania ťažkého predmetu a pod. Dôvodom sú ochabnuté svaly panvového dna a zvierača. Problémy s únikom moču sú automaticky spájané s menopauzou, nie je ale výnimkou, keď nimi trpia ženy v tehotenstve alebo po pôrode.

Prvým odporúčaním lekára býva posilňovanie svalov panvového dna. Existujú špeciálne cviky, ktoré pomáhajú posilňovať ochabnuté svaly v okolí močového mechúra a močovej trubice, tzv. Kegelove cvičenia panvového dna. Tieto cviky sa odporúčajú dokonca aj v tehotenstve a hovorí sa, že majú pozitívny vplyv i na sexuálny život.

Spolu s cvičením sa odporúča užívať aj výživové doplnky, ktoré obsahujú extrakt zo štajerskej tekvice. Tento extrakt totiž tiež pôsobí pozitívne na svalstvo panvového dna. V Slovenskej republike ho dostať napríklad v prírodnom výživovom doplnku Tekvicové tablety od spoločnosti Valosun. Ten obsahuje navyše aj výťažok z ďateliny lúčnej, ktorá pozitívne ovplyvňuje hormonálnu dysbalanciu spôsobenú menopauzou. Zmierňuje teda aj ďalšie prejavy klimaktéria, ako sú návaly tepla, potenie, podráždenosť a ďalšie.

Vážnejšie problémy s únikom moču sa potom riešia hormonálnou liečbou, prípadne operačne. S tými menej závažnejšími si však s pomocou cvičenia a prírodných výživových doplnkov možno poradiť. Hlavne problém neodkladajte a riešte ho čo najskôr.

Viac informácií nájdete na www.valosun.com.

Ako jazdí VW T-Roc s výkonom 300 koní?

Zaviedli nás na tie najkrajšie šoférske cesty v južnom Francúzsku, aby sme si vyskúšali nový T-Roc R.

IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity. Tretia časť

Ítečkári sa v tom čase fotili všade, len nie za počítačmi.

V prvom roku fixný výnos až do 8,5 % ročne

Vybrané dlhopisy teraz nakúpite s výnimočným benefitom