Pondelok, 17. február, 2020 | Meniny má Miloslava

Inkontinenciou trpí až päťdesiat percent žien

S únikmi moču sa stretáva zhruba polovica žien pri a po menopauze. Problém je riešiteľný, platí ale pravidlo čím skôr, tým lepšie.

S únikmi moču sa stretáva zhruba polovica žien pri a po menopauze. Problém je riešiteľný, platí ale pravidlo čím skôr, tým lepšie.

Existuje hneď niekoľko typov inkontinencie, ale najčastejšia je tzv. stresová. Ide o samovoľný únik malého množstva moču, ku ktorému dochádza po náhlom zvýšení vnútrobrušného tlaku, napríklad v dôsledku smiechu, kýchnutia, poskočenia, dvíhania ťažkého predmetu a pod. Dôvodom sú ochabnuté svaly panvového dna a zvierača. Problémy s únikom moču sú automaticky spájané s menopauzou, nie je ale výnimkou, keď nimi trpia ženy v tehotenstve alebo po pôrode.

Prvým odporúčaním lekára býva posilňovanie svalov panvového dna. Existujú špeciálne cviky, ktoré pomáhajú posilňovať ochabnuté svaly v okolí močového mechúra a močovej trubice, tzv. Kegelove cvičenia panvového dna. Tieto cviky sa odporúčajú dokonca aj v tehotenstve a hovorí sa, že majú pozitívny vplyv i na sexuálny život.

Spolu s cvičením sa odporúča užívať aj výživové doplnky, ktoré obsahujú extrakt zo štajerskej tekvice. Tento extrakt totiž tiež pôsobí pozitívne na svalstvo panvového dna. V Slovenskej republike ho dostať napríklad v prírodnom výživovom doplnku Tekvicové tablety od spoločnosti Valosun. Ten obsahuje navyše aj výťažok z ďateliny lúčnej, ktorá pozitívne ovplyvňuje hormonálnu dysbalanciu spôsobenú menopauzou. Zmierňuje teda aj ďalšie prejavy klimaktéria, ako sú návaly tepla, potenie, podráždenosť a ďalšie.

Vážnejšie problémy s únikom moču sa potom riešia hormonálnou liečbou, prípadne operačne. S tými menej závažnejšími si však s pomocou cvičenia a prírodných výživových doplnkov možno poradiť. Hlavne problém neodkladajte a riešte ho čo najskôr.

Viac informácií nájdete na www.valosun.com.

Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál

Tesco počas minulého roka darovalo ľuďom v núdzi po celom Slovensku rekordné množstvo potravín.

Liptov in wintertime

Liptov is an ideal place to relax, get to know Slovak folklore and nature, swim in all weather conditions, but also to try sports.

Gambrinus skončil s výrobou piva v plastových fľašiach

Vyzýva ľudí na celom Slovensku: Pridajte sa k nám a zapojte sa do Veľkého jarného upratovania.