Recepty od diplomatov z 27 krajín v slovenčine

Slovak Spectator vydal knihu Recepty od diplomatov z 27 krajín. Kniha vyšla v slovenčine a vznikla na základe seriálu Varíme s veľvyslancom.

Každá krajina má svoje chute a tradície. Diplomati z rôznych kútov sveta, ich kolegovia či kuchári predstavujú Slovákom zaujímavé recepty a príbehy zo svojho domova. Kuchár japonského veľvyslanca prezrádza postup, ako uvariť dokonalú sushi ryžu. Izraelský ambasádor preferuje pri príprave svojho receptu slovenské pivo. Dozviete sa, kde rastú najsladšie jahody, ako vznikol originálny recept na cézar šalát, alebo pri ktorom tradičnom recepte z Veľkej Británie je možné použiť našu bryndzu.

„Takmer dva roky sme v rámci programu Varíme s veľvyslancom navštevovali rezidencie ambasádorov v Bratislave a vo Viedni,“ povedal Ján Pallo, riaditeľ vydavateľstva. Reportáže boli postupne publikované v anglických novinách The Slovak Spectator. „Keď sme boli na konci projektu, rozhodli sme sa, že pôvodné materiály spolu s receptami spracujeme do knihy v slovenčine.“

Ambasádorov časom preložia na novú diplomatickú misiu, ale jedlá, ktoré počas prípravy tejto kuchárky uvarili, zostanú, aby obohacovali kuchyňu slovenských domácností. Recepty sú vybrané a prispôsobené tak, aby bolo možné väčšinu z nich uvariť z potravín dostupných v našich obchodoch. Na konci knihy je umiestnená prehľadná tabuľka surovín používaných v receptoch s kalorickými a výživovými hodnotami, ktorá pomáha pri plánovaní stravovania.

obalkakucharka-r598_res.jpg

Projektu sa zúčastnilo spolu 27 diplomatov z veľvyslanectiev Belgicka, Brazílie, Bulharska, Cypru, Dánska, Estónska, Fínska, Francúzska, Grécka, Holandska, Chorvátska, Indie, Indonézie, Írska, Izraela, Japonska, Kanady, Kórejskej republiky, Maďarska, Nórska, Poľska, Portugalska, Švajčiarska, Talianska, Turecka, USA a Veľkej Británie. Na 112 stranách je prezentovaná medzinárodná kuchyňa a, ako hovorí brazílska veľvyslankyňa Susan Kleebank, „oči vám povedia, čo chcete jesť“.

Knihu Recepty od diplomatov z 27 krajín si je možné zakúpiť osobne v predajni Petit Press, na Lazaretskej ulici 12 v Bratislave, v kníhkupectvách Martinus, alebo online na stránkach obchod.petitpress.sk a martinus.sk.

O The Slovak Spectator

The Slovak Spectator sú jediné noviny v anglickom jazyku prinášajúce informácie o Slovensku nepretržite od roku 1995. Publikuje ich vydavateľstvo The Rock, s.r.o., ktoré taktiež prináša špecializované tituly v anglickom jazyku: Spectacular Slovakia (cestovateľská príručka), Book of Lists (kniha kontaktov najvýznamnejších spoločností), Investment Advisory Guide (podnikateľské prostredie), Career & Employment Guide (oblasť ľudských zdrojov).

Stránka www.spectator.sk je jediným portálom svojho druhu, ktorý prináša informácie zo všetkých oblastí diania na Slovensku v anglickom jazyku na dennej báze. Vďaka svojím subdoménam greenpages.spectator.sk, living.spectator.sk a travel.spectator.sk poskytuje návštevníkom komplexné informácie a predstavuje vstupnú bránu pre ľudí zaujímajúcich sa o Slovensko.

Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?

Pomôžeme vám rozhodnúť sa, ktorú destináciu na pobreží Egejského mora si vybrať.

Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?

Prinášame vám niekoľko cestovateľských tipov, za ktorými nemusíte cestovať ďaleko.

Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali

Súhlasíte s tým, že na Slovensku sú zimné športy veľmi populárne?

Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut

Oproti ostatným krajinám Vyšehradskej štvorky boli u nás vozidlá najmladšie, no aj raz tak drahé