Cena Nadácie Orange pre Michalovčanov veľa znamená

Prestížnu Cenu Nadácie Orange za rok 2014 získalo v kategórii Sociálna inklúzia Združenie pre duševné zdravie - INTEGRA, o. z. z Michaloviec.

Prestížnu Cenu Nadácie Orange za rok 2014 získalo v kategórii Sociálna inklúzia Združenie pre duševné zdravie - INTEGRA, o. z. z Michaloviec, ktoré sa už 20 rokov venuje ľuďom trpiacim duševnými chorobami. Združenie pomáha chorým ľuďom zaradiť sa do bežného života a zároveň búra bariéry a predsudky, ktoré sú často zakorenené v mysliach širokej verejnosti.

Združenie pre duševné zdravie – INTEGRA, o. z. sa venuje psychicky chorým ľuďom už od roku 1994. Impulzom k jeho založeniu bola absencia služieb v komunite pre odchádzajúcich pacientov z psychiatrickej nemocnice. Ľuďom s duševnými poruchami poskytuje Integra komplexné služby. V Zariadení podporovaného bývania zabezpečuje celoročný pobyt a  sociálne služby, v rehabilitačnom stredisku sa zasa snažia klienti obnoviť sociálne a pracovné návyky. Do komplexu služieb patrí aj poskytovanie liečebno-preventívnej starostlivosti
v psychiatrickej ambulancii. Za 20 rokov pomohlo združenie stovkám ľudí trpiacimi schizofréniou. Získalo cenu za výsledky dlhodobej činnosti pri poskytovaní starostlivosti ľuďom s duševnými poruchami. Riaditeľka združenia Jana Hurová hovorí, že prestížne ocenenie ich milo prekvapilo a potešilo. „Je pre nás veľké zadosťučinenie, že si všimli našu prácu,“ povedala riaditeľka, ktorá stojí na čele Integry už 13 rokov. „Naša práca spočíva v obhajobe ľudí, ktorí ochoreli. Zároveň posilňujeme ich sebavedomie a pomáhame im naspäť sa integrovať do spoločnosti. Ocenenie Nadácie Orange je pre nás významným celoslovenským ocenením. Vidieť, že problematika duševného zdravia už nie je tak na konci spoločnosti, ako to bolo
v minulosti, ale čím ďalej, tým viac sa o nej hovorí. Len otvorená komunikácia s ľuďmi, ktorí sa liečia alebo sa liečili na psychiatrii, a s ich príbuznými, pomôže týmto ľuďom vrátiť sa do spoločnosti tak, ako to bolo pred ich ochorením,“ doplnila Hurová. Združenie podporuje dôstojný život ľudí s duševnými poruchami, nachádza pre nich možnosti sebarealizácie v spoločnosti a zabezpečuje pre nich chýbajúce komunitné služby.

Ocenenie je spojené i s finančnou odmenou vo výške 8-tisíc eur. Hurová uviedla, že táto suma im výrazne pomôže pri skvalitňovaní práce pre ľudí s problémami duševného zdravia.

Menia pohľad verejnosti

Jana Hurová vysvetlila, že ich poslanie nie je zamerané len na prácu s ľuďmi trpiacimi schizofréniou, ale aj na širokú verejnosť, ktorá má často mylné predstavy o ľuďoch s duševnými chorobami. „Psychicky chorí ľudia boli často prezentovaní
v negatívnom svetle. My sa snažíme odbúravať tieto predsudky a meníme aj pohľad ľudí na duševne chorých,“ objasnila Hurová. Spresnila, že aj v rámci projektu s názvom „Šialený ? No a !“ uskutočnili so študentmi stredných škôl sériu prednášok. Tento projekt realizuje združenie v rámci Medzinárodného programu proti stigmatizácii ľudí s duševnými problémami Svetovej psychiatrickej asociácie. Riaditeľka Integry vysvetlila, že u mladej generácie sa snažia prebudiť porozumenie a toleranciu voči ľuďom s duševnými poruchami. Študentom sa snažia vysvetliť, že každý človek môže vo svojom živote zažiť psychickú krízu. Duševne chorí ľudia by sa preto nemali  vyčleňovať z bežného života. Predsudky a vyčleňovanie týchto chorých ľudí nepatrí podľa Hurovej do otvorenej, rôznorodej a tolerantnej kultúry. Dodala, že depresia, schizofrénia, ako aj úzkostné a obsedantné poruchy môžu postihnúť nielen dospelých, ale aj deti a mladých ľudí.

Nad schizofréniou sa dá víťaziť

Riaditeľka organizácie hovorí, že najväčšou odmenou za ich prácu sú hlavne spokojní klienti, ktorí sa dokážu o seba samostatne postarať a viesť plnohodnotný život. „Mnohí sú dokonca o svojej chorobe ochotní aj rozprávať na prednáškach, a tak pomáhajú búrať predsudky o duševných chorobách,“ spresnila Hurová. Týchto klientov volajú experti s vlastnou skúsenosťou, ktorí na základe svojich  životných pocitov, prežitých situácií a problémov vedia širokej verejnosti verne a pravdivo opísať, aké prekážky musia duševne chorí ľudia prekonávať. Svetlým príkladom je dlhoročná klientka Integry Martina Džarová, ktorá je vyše 20 rokov psychiatrickou pacientkou. Aj vďaka Integre bola poslednýkrát hospitalizovaná na psychiatrii pred trinástimi rokmi. V rámci východoslovenského regiónu poskytuje Integra kvalitné služby nielen veľkému počtu ľudí s duševnými poruchami, ale aj ich príbuzným.  (mpo)

Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch

Keš prestáva obchodníkom zarábať.

Autokamery Mio a navigace teď s 3letou záruční dobou

Tříletou garanci na autokamery a navigace Mio teď získají všichni, kteří si koupí jeden z produktů Mio do konce roku 2018

Move in immediately, if you feel like it

Living close to the centre of Bratislava has many advantages.

Predaj poistenia motorových vozidiel cez web rastie a bude rásť

Myslí si to Peter Gál, zakladateľ stránky poistnamyska.sk, ktorý má vyše 20-ročné skúsenosti v poisťovníctve.