V Stráňach pod Tatrami získali nové zásahové vozidlo

V garáži dobrovoľných hasičov z tejto obce stojí od soboty 22. augusta profesionálne Iveco s protipovodňovým prívesom.

V garáži dobrovoľných hasičov z tejto obce stojí od soboty 22. augusta profesionálne Iveco s protipovodňovým prívesom.

Úprimnú radosť nie je ťažké rozpoznať od falošnej. Keď minister vnútra Róbert Kaliňák „pristál“ v Stráňach pod Tatrami s nablýskaným profesionálnym hasičským vozidlom a protipovodňovou výbavou, miestnym hasičom zaiskrili oči.

Ten pocit poznáte z detských čias. Čakáte na vytúženú hračku, dlho nič, miestami si začnete zúfať, ale túžite naďalej. Po čase príde deň, keď sa predstava a túžba naplní. Nasleduje obrovská radosť. Podobne sa cítili hasiči zo Strání pod Tatrami, keď dostali do výbavy profesionálne hasičské auto s prívesom. Spolu s obyvateľmi obce presne vedia, čo znamená povodeň, ešte dnes cítia stopy po prúde vody, ktorý sa nedal zastaviť.

„Náš dom je tretí zľava v rómskej osade,“ hovorí obyvateľ obce Ján Badžo. „Keď prišla voda, boli sme medzi prvými na rade. Upchal sa kanál, od cesty ťahalo vodu do domu, po pol hodine bolo po všetkom. Práve som bol v robote, vracal som sa domov, ale tam som už nedošiel, lebo kolesá auta boli celé vo vode. Zaplavilo nám pivnicu, poškodilo kotol, elektrický ohrievač vody. Murivo bolo vlhké, elektrické náradie i motorová píla sa pokazili“.

„Strašná búrka to bola,“ pokračuje jeho príbuzný Ondrej Badžo. „Ani sme nevedeli ako a zrazu som mal v pivnici 70 centimetrov vody. Strechu mi zničilo, lebo padali ľadovce – dodnes ju nemám urobenú. Mám v dome plesne a nemôžem sa ich zbaviť. Všetko sme sami vyberali s vedrami. Viete aký je to pocit, keď toto človek zažíva na vlastnej koži!? Je to hrôza. V správach to vyzerá škaredo, ale keď to človek zažije sám, to sa nedá opísať. Chladnička, automatická pračka, všetko sa pokazilo. Veľa potravín sme museli vyhodiť.“

Melánia Harabínová býva v Stráňach pod Tatrami rovno pri potoku. „Prišlo to všetko rýchlo. Zrazu nám bralo autá, veci spred domu. Vody bolo ako v bazéne. V osade sa valila voda do pivníc, mali sme strach.“

Veliteľ hasičov Pavel Neupauer hovorí, že povodne sú u nich zatiaľ výnimkou. Tá prvá a dúfajúc, že posledná, im však dala zabrať. Strach pri zásahu nemali, ale rešpekt. Zatiaľ zasahovali vždy so starým autom, ktoré ale musia často opravovať. Nová výbava je pre nich obrovskou pomocou. Pomoc v podobe zásahového vozidla prišla z Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, osobne ho hasičom odovzdal minister Róbert Kaliňák. Starosta obce Ján Badžo dopĺňa: „Ešte si v skutočnosti ani nevieme predstaviť, čo to pre nás všetko znamená.“

Dobrovoľní hasiči v Stráňach pod Tatrami získali profesionálnu výbavu aj vďaka projektu Aktívne protipovodňové opatrenia, ktorý je spolufinancovaný z prostriedkov Kohézneho fondu. Pomoc smeruje celkovo do 1400 obcí. 500 dostane zásahové vozidlo Iveco, 300 obciam zrekonštruujú hasičské autá na podvozku Tatra, 600 obcí s dobrovoľnými hasičmi získa nové protipovodňové prívesy.

Vladimír Tošovec

Foto: autor

Moderný hotel, kde sa cítite ako doma

Obľúbený štvorhviezdičkový Hotel Impozant vo Valčianskej doline prešiel v tomto roku rozsiahlou rekonštrukciou.

Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave

Vedecká rada k 80. výročiu začatia výučby v stavebníctve a geodézii

Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu

Spoločnosť Penta Real Estate odovzdala Stavebnej fakulte STUv Bratislave 3D tlačiarne a zariadenia virtuálnej reality

Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?

Každé zastavenie výroby spôsobuje stratu. Ako predísť nečakaným výpadkom na výrobných linkách? Riešenie = prediktívna údržba.