Mlieko na opaľovanie vs. olej

Čo je lepšie a ako si vybrať kozmetiku na opaľovanie?

Niekedy to bolo jednoduché.  Mohli sme si maximálne vybrať medzi jedným krémom a jedným olejom.  Dnes je produktov tohto typu neúrekom a tak niet divu,že máme v tom zmätok. Ktorý krém? Krém, sprej či olej? Aký faktor? Pomaly ale isto sa to stane aj otázkou filozofie.

Leto  je obdobie, ktoré si nikto z nás nevie predstaviť bez opaľovania a oddychovania na slnku pri bazénoch, jazerách či pri mori.  No ale keďže pred slnkom sa treba chrániť,  múdre hlavičky vymysleli kozmetiku, ktorá nám to umožňuje. Tak teda čo, ako, prečo?

Fototyp
Produkty na ochranu proti slniečku, by sme si mali vyberať na základe výšky SPF – faktor na ochranu pokožky. Jeho výška záleží od nášho fototypu ale aj podľa toho, kde ten bronz chytáme. A ako zistiť, aký máte fototyp? Na celom svete sa rozlišuje 6 typov pokožky. Všeobecne však platí, že čím máte svetlejšiu pleť, vlasy a oči, tým máte nižší fototyp.

1. Keltský typ -  Svetlá pleť s pehami, ryšavé vlasy, modré oči a pokožka sa veľmi ťažko opaľuje. SPF sa odporúča 20-25, no pri mori 30-40.

2. Európan so svetlou pleťou -  Modré alebo zelené oči, sem tam nejaké pehy a trošku tmavšia pokožka. Pokožka pri opaľovaní najskôr zčervenie a až potom zhnedne. Vhodné SPF 20, pri mori 25-30.

3. Európan s tmavšou pleťou -  Svetlo hnedá pleť, tmavé vlasy a hnedé oči. Pokožka mierne zčervená, no následne nato hneď zhnedne. SPF 15, pri mori 20.

4. Stredomorský typ -  Hnedá alebo olivová pleť, tmavé oči a tmavé vlasy.  Pokožka pri opaľovaní hneď hnedne. SPF 10, pri mori 15.

Mlieka na opaľovanie

S nimi sa stretávame najčastejšie. Už naši pra pra predkovia boli im verní a nedali ich za nič. Sú ľahké, dobre sa roztierajú a dajú sa naniesť na celé telo. A to nehovoriac o tom, že na trhu ich je nespočetné množstvo. Mlieka na omladnutie, hydratačné, vyživujúce a dokonca aj s efektom, ktoré vám urýchľuje opaľovanie a zabezpečuje zhnednutie.

PIZ BUIN -  tomu sa hovorí výber produktov.  Rôzne faktory, na rôzne časti tela a dokonca aj pre tých, čo majú citlivú pokožku. Piz Buin opaľovacie mlieka majú hydratačné účinky, obsahujú vitamín E a chránia pokožku pred voľnými radikálmi. Sú vodeodolné a taktiež majú aj potuodolnú schopnosť. Pokožku zanecháva jemnú.

Nivea -  Má hydratačnú schopnosť a okamžite po nanesení chráni pokožku pred spálením a predčasným starnutím (efekt nadmerného opaľovania). Znižuje riziko vzniku slnečných alergénov a je vodeodolné.

Clinique – Mlieko na opaľovanie, ktoré je vhodné najmä pre citlivú pleť. Ako už dnes skoro všetko, je aj on vodeodolný, chráni pred UV žiarením a chráni taktiež pokožku pred starnutím.

Olej na opaľovanie

Oleje pomaly ale isto zatieňujú mlieka. Je to taký hit posledných sezón. Vstrebávajú sa lepšie a aj nanášajú. Majú tiež rôzne výšky faktorov, obsahujú hydratačné alebo vyživujúce zložky a lepšie sa na ne chytá bronz. Veľmi veľkou výhodou je, že niektoré oleje sa dajú použiť aj na vlasy.

PIZ BUIN -  Vo svojej zbierke, majú aj oleje, ktoré urýchľujú opaľovanie. Chránia pokožku pred UV žiarením. Majú jemnú konzistenciu, takže sa rýchlo vstrebávajú do pokožky. Sú vodeodolné, takže nemusíme po natretí čakať pol hodinu, kým si budeme môcť ísť zaplávať.

Garnier -  Olej od Garnier, je veľmi vhodný pre svetlú pokožku. Je praktický a nanáša sa pomocou rozprašovača. Chráni pred poškodením slnka a preventívne pôsobí pred predčasným starnutím pleti. Obsahuje vitamín E a bambusové maslo. Pokožku zanecháva jemnú, vláčnu a nezanecháva mastný pocit.

Nivea -  Dodáva pokožke dlhotrvajúci efekt opálenia. Vodeodolné zloženie je obohatené o vitamín E a jojobový olej, ktorý pokožku do hĺbky hydratuje a vyživuje.

Mlieko vs. Olej

Neexistuje presný návod a ani odpoveď, čo je lepšie. Rozdiel spočíva iba v nanášaní a v tom, čo komu lepšie vyhovuje. Krém? Mlieko? V tomto prípade to je úplne jedno. Ak majú rovnakú výšku faktora, poslúži vám  rovnako. Mlieko je však ľahšie, ľahšie sa roztiera a rýchlejšie sa vstrebáva. Potom tu je olej. Hit  posledných sezón. Väčšinou býva jemne sfarbený. Nanášanie je takmer podobné ako pri mlieku. Zvlhčuje pokožku. Nevýhodou pri olejoch je, že majú väčšinou nižšie faktory ako mlieka.  Preto často bývajú menej obľúbené. Výhodou je aplikácia. Bývajú aj vo forme rozprašovača, čiže aplikácia je veľmi jednoduchá.

Moderný hotel, kde sa cítite ako doma

Obľúbený štvorhviezdičkový Hotel Impozant vo Valčianskej doline prešiel v tomto roku rozsiahlou rekonštrukciou.

Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave

Vedecká rada k 80. výročiu začatia výučby v stavebníctve a geodézii

Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu

Spoločnosť Penta Real Estate odovzdala Stavebnej fakulte STUv Bratislave 3D tlačiarne a zariadenia virtuálnej reality

Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?

Každé zastavenie výroby spôsobuje stratu. Ako predísť nečakaným výpadkom na výrobných linkách? Riešenie = prediktívna údržba.