Sobota, 16. november, 2019 | Meniny má Agnesa

Pred desiatimi rokmi im zhoreli takmer všetky zvieratá

Dobrovoľným hasičom, ktorí vtedy zasahovali v obci Malý Slavkov so starou technikou, pribudlo do výbavy nové vozidlo.

Dobrovoľným hasičom, ktorí vtedy zasahovali v obci Malý Slavkov so starou technikou, pribudlo do výbavy nové vozidlo.

„Naša mama skolabovala a my sme prišli o celý hospodársky dvor,“ spomína na nešťastie spred desiatich rokov Fero Bartko z Malého Slavkova, dedinky pod Tatrami. Dnes je otcom už piatich dospelých detí. V čase, keď im zhoreli maštale, boli ešte malé. Vtedy nebol nikto doma, len mama, ktorú na požiar upozornili susedia. Kým sa stihol vrátiť domov, bolo po všetkom.

Aj takýto smutný príbeh sa zapísal do histórie dobrovoľného hasičského zboru v Malom Slavkove. Sčasti smutný, sčasti radostný. Pri požiari totiž nik nezahynul a nik sa nezranil, aj keď škody boli obrovské.

V tom čase zasahovali miestni hasiči ešte so starým vozidlom Avia. Na pomoc museli prísť profesionáli. Tým sa podarilo požiar uhasiť a zabrániť ďalšiemu šíreniu plameňov.

Odvtedy ubehlo veľa času, dobrovoľní hasiči z Malého Slavkova majú za sebou viacero zásahov pri povodniach, požiaroch, ale čo je hlavné, v piatok 21. augusta tohto roku im pribudlo zásluhou Ministerstva vnútra Slovenskej republiky do „stajne“ nové profesionálne hasičské vozidlo Iveco, ktoré im odovzdal minister Róbert Kaliňák. So 750-litrovou nádržou by si trúfli aj na požiar spred desiatich rokov, aj keď nik po niečom takom opakovane netúži.

„Začalo horieť od suseda,“ pokračuje v rozprávaní pán Bartko, „oheň sa dostal až k našim maštaliam a hospodárstvu. Prišli sme o koňa, jalovicu, býky, osem ošípaných, husi, len kačky ostali, mali obhorené krídla, ale vydržali. Ani psíka sme nedokázali zachrániť. Ten tam tiež uhorel. A keby mamu neratovali naši Cigáni, odviedli ju z domu preč, aj mame by sa asi niečo stalo. Chcel som so všetkým prestať, ale dcéry mi povedali, aby som pušku do žita „nerúcal“ a bojoval. Tak som druhýkrát postavil celé hospodárstvo nanovo.“

V Malom Slavkove spomínali v piatok i na povodne. „Nie sú tomu ani dva mesiace, čo sa to stalo,“ hovorí Ema Maňáková. „Po ulici sa valila voda vo výške meter a pol, išlo o život. Ani nechcem na to myslieť, lebo ma porazí. Báli sme sa o chlapov, ktorí ukladali vrecia, lebo mali vodu po prsia. Už som zažila tri také povodne. Trikrát som mala kúpené uhlie a vždy ma zalialo. Novému autu sa nesmierne tešíme. Veď, ako dlho naň čakáme - 36 rokov,“ dodala obyvateľka Malého Slavkova.

Starosta obce Ladislav Oravec hovorí o splnení niekoľkoročného sna. Cítime sa ako v televíznej relácii, kde sa plnia sny. Takéto zásahové vozidlo by si obec podľa neho nemohla sama nikdy dovoliť.

„Je to obrovský dar a zázrak zároveň,“ dopĺňa ho veliteľ miestnych hasičov Ján Klein. Iveco je vzácne tým, že má veľkú nádrž. K požiaru sa s vodou dostaneme takmer okamžite.“

Dobrovoľní hasiči v Malom Slavkove získali profesionálnu výbavu aj vďaka projektu Aktívne protipovodňové opatrenia, ktorý je spolufinancovaný z prostriedkov Kohézneho fondu. Pomoc smeruje celkovo do 1400 obcí. 500 dostane zásahové vozidlo Iveco, 300 obciam zrekonštruujú hasičské autá na podvozku Tatra, 600 obcí s dobrovoľnými hasičmi získa nové protipovodňové prívesy.

Vladimír Tošovec

Foto: autor

O2 opäť pripomína, že sloboda nie je samozrejmosť

Tentokrát konceptom „Krajiny, do ktorej sa nechceme vrátiť“ a desiatkou ďalších projektov zameraných na 17. november.

Čo funguje v českom obchodnom registri lepšie ako na Slovensku

V Českej republike majú notári s účinnosťou od 1. januára 2015 právomoc na žiadosť oprávnenej osoby vykonať zápis do VR.

Iba tento víkend: Predplaťte si SME.sk za mimoriadnu cenu

Získajte SME.sk k 30. výročiu nežnej revolúcie iba za 30 eur na celý rok.