Hasiči z obce Kurov dostali nové zásahové vozidlo

Voda nabrala z kopcov takú rýchlosť, že sa most triasol, spomína obyvateľ obce na povodeň spred niekoľkých rokov.

Voda nabrala z kopcov takú rýchlosť, že sa most triasol, spomína obyvateľ obce na povodeň spred niekoľkých rokov.

Podtatranská dedinka Kurov patrí k tým obciam, ktoré v týchto dňoch navštívil minister vnútra Róbert Kaliňák. Ako dar miestnym hasičom aj sem doviezol nové hasičské auto značky Iveco s plnou výbavou a 750 litrovou nádržou vody.

„Ide o splátka dlhu, ktorý máme roky voči dobrovoľníkom za ich výkony a 150-ročnú tradíciu dobrovoľného hasičstva na Slovensku,“ povedal minister Kaliňák, keď odovzdával kľúče od auta.

„Je to pre nás veľká pomoc, reagovala starostka Mária Špirková. Každý hasič túži mať dobrú techniku a dnes sa táto túžba naplnila. Zažili sme požiar i viaceré povodne, veternú smršť. Viem, čo sú obavy, čo je strach. Strach zo zodpovednosti za ľudí, obec, za spoločný majetok. Za auto sme preto veľmi vďační.“

Na povodne spomínali pri slávnosti i miestni obyvatelia. Milan Bujda hovorí o prívalových dažďoch – tento pojem sa mu zdá presnejší na situáciu v Kurove. Prvýkrát sa voda dovalila do obce v roku 2000. Nespadla síce ani kvapka dažďa, ale voda prišla od lesa. Nabrala takú rýchlosť, že behom pár sekúnd brala všetky veci so sebou a upchávala mosty. Najväčšie škody vznikli na cestách a v niektorých dvoroch.

„Stál som na mostíku a ten sa triasol ako o život, doslova, takú rýchlosť mala voda. V obci sme potom urobili opatrenia. Nad korytom sme osadili kamenné kaskády, kde sa voda pri ďalších dažďoch vybila, trochu sa upokojila a potom už nemala takú silu,“ dodal Milan Bujda.

„Okolo môjho domu sa voda zdvihla a zalialo cestu,“ spomína obyvateľ obce Milan Rojko. „Do domu sa mi našťastie nedostala, ale pohľad to bol strašný. Lialo sa to z lesa, mali sme strach. Veď pred takou vodou neutečiete a nikdy neviete, čo všetko sa môže stať a ako to bude pokračovať. Trvalo to však pomerne krátko.“

Marta Trudičová býva v Kurove na dolnom konci. Tam už voda nedorazila, na povodne si však tiež spomína s obavami. Oceňuje dar, ktorý obec dostala od ministerstva. „Je to fantastické, dobrý pocit. Do takejto malej dedinky, zavíta taká vzácna návšteva a príde s hasičským autom. Je to neopísateľné, o to viac, že vieme, čo znamená veľká voda. Auto nám dá väčšiu istotu“.

Pomoc smeruje celkovo do 1400 obcí. 500 z nich dostane zásahové vozidlo Iveco, 300 obciam zrekonštruujú hasičské autá na podvozku Tatra, 600 obcí s dobrovoľnými hasičmi získa nové protipovodňové prívesy. Časť protipovodňovej techniky obce dostanú aj vďaka projektu Aktívne protipovodňové opatrenia, ktorý je spolufinancovaný z Kohézneho fondu.

Vladimír Tošovec

Foto: autor

Do you need to unwind after a stressful week at work?

At Wellness Hotel Panorama **** all of your wellness needs will be meet and your expectations will be surpassed.

Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou

Spoznajte kráľovské mestá a neobjavený vidiek Maroka s pôsobivou atmosférou.

MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu

Spoločnosti MiddleCap Equity Partners, a.s. a Mayfair Assets Ltd. oficiálne zmluvne uzatvorili 10 mesiacov trvajúci proces fúzie.

Súboj olympionikov na Malom Dunaji

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš a úspešní zjazdoví lyžiari Adam Žampa a Andreas Žampa si zmerali svoje sily na malom Dunaji.