Talentované deti dostanú šancu získať finančnú podporu na rozvoj

O grant programu Talenty Novej Európy (TNE) od Stredoeurópskej nadácie a spoločnosti Slovnaft môžu žiadať až do 22. októbra 2015.

O grant programu Talenty Novej Európy (TNE) od Stredoeurópskej nadácie a spoločnosti Slovnaft môžu žiadať až do 22. októbra 2015.

O podporu sa môžu uchádzať talenty v oblasti vedy vo veku od 12 do 25 rokov, talentovaní umelci vo veku od 10 do 25 rokov a talentovaní športovci vo veku od 8 do 18 rokov. Prihlásiť sa môžu aj deti a mladí ľudia, ktorí už v minulosti v programe TNE podporu získali.  Na granty bude rozdelených 66 tisíc eur. Aj tento rok budú rozhodovať o pridelení grantov odborné poroty, do ktorých okrem zástupcov nadácie, Slovnaftu a Lukáša Latináka zasadnú aj výtvarníčka Ilona Németh, matematik zo SAV Anatolij Dvurečenskij, fyzik Martin Mojžiš a najúspešnejší slovenský jazdec rely Dakar Štefan Svitko.

Jedným z výnimočných talentov, ktoré získali grant v uplynulom ročníku, je dvadsaťročná Emília Petríková. Venuje sa molekulárnej biológii a so svojím projektom  vyhrala súťaž Európskej únie pre mladých vedcov. Okrem toho získala aj ocenenie od American Psychological Association za výskum behaviorálnej psychológie na modeli potápnikov vrúbených. „Nie je v dnešnej dobe celkom bežné, aby mladý človek, namiesto kina, diskotéky alebo tabletu, skúmal účinky aspirínu a kyseliny salicylovej v kombinácii s inhibíciou P13K podporujúcu bunkovú smrť u malígneho melanómu. Možno raz mne a miliónom ďalších ľudí Emília zachráni život. Vopred jej za to ďakujem,“ povedal predseda porty Lukáš Latinák.

Počas ôsmych rokov existencie programu Talenty Novej Európy získalo granty v hodnote viac ako 518 tisíc eur celkovo 258 talentovaných detí na Slovensku. Financie využili napríklad na nákup laboratórnych pomôcok, hudobných nástrojov, kníh a na účasť na profesijných a študijných stážach a súťažiach v zahraničí.

„Na Slovensku je mimoriadne veľa talentov, preto každoročne nemáme problém vyberať tých najlepších spomedzi veľkého množstva prihlásených. Máme nesmiernu radosť z ich vývoja, medzinárodných vedeckých, umeleckých a športových úspechov, ktoré dosahujú aj vďaka našim grantom. Veríme, že tento ročník TNE bude patriť medzi najsilnejšie,“ zhrnula Szilvia Czuczor, výkonná riaditeľka Stredoeurópskej nadácie.

Viac informácií a prihlášku do 9. ročníka programu Talenty Novej Európy nájdete na www.tne.sk

volitelnefoto490-r751_res.jpg

Prihláste sa a vložte PR článok

4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku

Ľudské telo sa v priebehu života vyvíja. Najväčšie zmeny sú viditeľné u detí, ktoré sa menia doslova každým dňom.

Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien

„Dnes je Magda šťastná. Podarilo sa jej rozviesť, žije v byte, ktorý je v jej výlučnom vlastníctve.

Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek

Vianočné trhy na námestí pred košickým Auparkom otvorí v sobotu 25. novembra známa slovenská poprocková skupina Vidiek.

Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky

Už ich dostanete dokonca aj v Kauflande.