Pondelok, 17. február, 2020 | Meniny má Miloslava

Talentované deti dostanú šancu získať finančnú podporu na rozvoj

O grant programu Talenty Novej Európy (TNE) od Stredoeurópskej nadácie a spoločnosti Slovnaft môžu žiadať až do 22. októbra 2015.

O grant programu Talenty Novej Európy (TNE) od Stredoeurópskej nadácie a spoločnosti Slovnaft môžu žiadať až do 22. októbra 2015.

O podporu sa môžu uchádzať talenty v oblasti vedy vo veku od 12 do 25 rokov, talentovaní umelci vo veku od 10 do 25 rokov a talentovaní športovci vo veku od 8 do 18 rokov. Prihlásiť sa môžu aj deti a mladí ľudia, ktorí už v minulosti v programe TNE podporu získali.  Na granty bude rozdelených 66 tisíc eur. Aj tento rok budú rozhodovať o pridelení grantov odborné poroty, do ktorých okrem zástupcov nadácie, Slovnaftu a Lukáša Latináka zasadnú aj výtvarníčka Ilona Németh, matematik zo SAV Anatolij Dvurečenskij, fyzik Martin Mojžiš a najúspešnejší slovenský jazdec rely Dakar Štefan Svitko.

Jedným z výnimočných talentov, ktoré získali grant v uplynulom ročníku, je dvadsaťročná Emília Petríková. Venuje sa molekulárnej biológii a so svojím projektom  vyhrala súťaž Európskej únie pre mladých vedcov. Okrem toho získala aj ocenenie od American Psychological Association za výskum behaviorálnej psychológie na modeli potápnikov vrúbených. „Nie je v dnešnej dobe celkom bežné, aby mladý človek, namiesto kina, diskotéky alebo tabletu, skúmal účinky aspirínu a kyseliny salicylovej v kombinácii s inhibíciou P13K podporujúcu bunkovú smrť u malígneho melanómu. Možno raz mne a miliónom ďalších ľudí Emília zachráni život. Vopred jej za to ďakujem,“ povedal predseda porty Lukáš Latinák.

Počas ôsmych rokov existencie programu Talenty Novej Európy získalo granty v hodnote viac ako 518 tisíc eur celkovo 258 talentovaných detí na Slovensku. Financie využili napríklad na nákup laboratórnych pomôcok, hudobných nástrojov, kníh a na účasť na profesijných a študijných stážach a súťažiach v zahraničí.

„Na Slovensku je mimoriadne veľa talentov, preto každoročne nemáme problém vyberať tých najlepších spomedzi veľkého množstva prihlásených. Máme nesmiernu radosť z ich vývoja, medzinárodných vedeckých, umeleckých a športových úspechov, ktoré dosahujú aj vďaka našim grantom. Veríme, že tento ročník TNE bude patriť medzi najsilnejšie,“ zhrnula Szilvia Czuczor, výkonná riaditeľka Stredoeurópskej nadácie.

Viac informácií a prihlášku do 9. ročníka programu Talenty Novej Európy nájdete na www.tne.sk

volitelnefoto490-r751_res.jpg

Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál

Tesco počas minulého roka darovalo ľuďom v núdzi po celom Slovensku rekordné množstvo potravín.

Liptov in wintertime

Liptov is an ideal place to relax, get to know Slovak folklore and nature, swim in all weather conditions, but also to try sports.

Gambrinus skončil s výrobou piva v plastových fľašiach

Vyzýva ľudí na celom Slovensku: Pridajte sa k nám a zapojte sa do Veľkého jarného upratovania.