Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Získajte dotáciu na fotovoltické panely a ušetrite na energiách

Fotovoltické panely, ktoré využívajú slnečnú energiu, sú ideálnym riešením pokiaľ hľadáte alternatívny zdroj elektriny .

Fotovoltické panely, ktoré využívajú slnečnú energiu, sú ideálnym riešením pokiaľ hľadáte alternatívny zdroj elektriny na dennú prevádzku domácich spotrebičov a ohrev vody. Ich výhodou je, že nie sú hlučné, vyžadujú si minimálnu údržbu a dajú sa kombinovať s inými zariadeniami na obnoviteľné zdroje energie.

Koľko sa dá ušetriť za rok?

S fotovoltickými panelmi na výrobu elektriny môžete znížiť ročnú spotrebu elektriny až o 30 %. Ak sa rozhodnete pre riešenie na fotovoltický ohrev vody, počítajte s úsporou až 50 %. „Úspora závisí najmä od orientácie panelov a počtu členov domácnosti. Fotovoltické panely odporúčame inštalovať na šikmú strechu s rozlohou minimálne 15 m2 a orientovanú na juh, juhovýchod alebo juhozápad,“ hovorí Marek Tomeš, odborník na obnoviteľné zdroje energie zo ZSE. Podľa jeho slov sa zákazníci nemusia obávať nesúladu medzi časom, kedy fotovoltické panely vyrábajú elektrinu a kedy ju domácnosť spotrebuje, pretože tento nesúlad je krytý elektrinou z verejnej distribučnej siete. Do budúcnosti sa však počíta aj s využitím batérií na uskladnenie vyrobenej elektriny. Pri fotovoltickom ohreve vody sa teplá voda zohriata elektrickým prúdom z panelov uskladňuje v zásobníku, vďaka čomu sa dá využiť kedykoľvek počas dňa alebo týždňa.

Veľký záujem o fotovoltiku aj vďaka dotácii

Už túto jeseň je možné získať dotáciu na fotovoltické panely až do výšky 50 %. „Evidujeme veľký záujem domácností o fotovoltické panely na výrobu elektriny a na ohrev vody. Záujemcovia o tieto riešenia nám môžu nechať kontakt na www.zse.sk/dotacia. V krátkej dobe ich budeme kontaktovať, vypracujeme optimálnu ponuku, vybavíme všetko ohľadne dotácie za zákazníka, zabezpečíme dodávku, montáž, financovanie aj na splátky a pozáručný servis,“ dodáva Marek Tomeš, odborník zo ZSE. Výhodou fotovoltických panelov je možnosť ich integrácie  do riešení  inteligentných domov, tzv. smarthome riešení, ktoré efektívne využívajú energie v domácnosti, pomáhajú šetriť náklady a zároveň poskytujú vyšší komfort obyvateľom domu.

Pri výbere si nechajte poradiť od odborníkov

Fotovoltické panely a ich príslušenstvo musia v priebehu roka odolávať rôznym vplyvom počasia, a preto je potrebné dbať pri výbere najmä na technické vlastnosti a kvalitu použitých materiálov.  „Všetky nami ponúkané riešenia sú certifikované, majú životnosť 15 až 20 rokov a okrem úspor na energiách, zvyšujú hodnotu nehnuteľnosti a šetria životné prostredie,“ hovorí Marek Tomeš, odborník na obnoviteľné zdroje energie zo ZSE.

Čo sa oplatí vedieť

Fotovoltické panely pri zatienení, napríklad napadaným lístím zo stromu, môžu čiastočne znížiť svoj  výkon. „Preto sa odporúčajú systémy s mikromeničmi, ktorých činnosť sa prispôsobuje jednotlivým fotovoltickým panelom a sledujú ich maximálny výkon. V ponuke máme zariadenia s viacerými mikromeničmi alebo jednofázovým mikromeničom,“ informuje Tomeš.

Viac o riešeniach pre úsporu energií od ZSE s dotáciou sa dozviete na www.zse.sk/dotacia.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie

Chladné jesenné dni a hrozba infekcie nás zaháňajú dovnútra, kde by malo byť teplo a bezpečne.

Bezbariérové vozidlo

Bezbariérové vozidlo je ideálnym riešením pre rodiny, taxislužby, rôzne združenia, ktoré potrebujú prevážať vozičkára.

Bezbariérové vozidlo – Citroën Berlingo

Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19

O tejto ponuke dnes ráno NFŠ, a.s. informovala listom ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

Ilustračná vizualizácia.