Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Tepelné čerpadlo ušetrí až 60 % nákladov na ohrev vody

V súčasnosti patrí tepelné čerpadlo medzi zariadenia s dlhou životnosťou, ktoré dokážu spoľahlivo zabezpečiť teplú vodu pre domácnosť a vykurovať aj v mrazoch. Ak nemáte vhodnú strechu pre solárne riešenie, tepelné čerpadlo je pre vás dobrá voľba.

Využíva teplo z vonkajšieho prostredia

Tepelné čerpadlo pracuje na opačnom princípe ako chladnička. „Odoberá teplo do výparníka z vonkajšieho prostredia, napríklad z vody, vzduchu či z pôdy a s pomocou hnacej energie, resp. elektriny alebo plynu, ho odovzdáva cez kondenzátor do vnútorného prostredia. Využíva pritom aj teplo, na ktoré sa v kompresore mení hnacia energia,“ vysvetľuje Marek Tomeš, odborník na obnoviteľné zdroje energie zo ZSE.  Takýmto spôsobom dokáže tepelné čerpadlo ročne ušetriť až 60 % nákladov na teplú vodu. Podľa zdroja, z ktorého čerpadlo odčerpáva teplo, rozoznávame čerpadlá typu voda – voda, vzduch – voda a zem – voda.

Nové riešenia pre úsporu energií od ZSE

V súvislosti s pripravovaným dotačným programom, v rámci ktorého je možné získať dotáciu až 3 700 € na zariadenia využívajúce obnoviteľné zdroje energie (OZE), prišlo ZSE na trh s novinkou. „Záujemcovia o fotovoltické panely, solárne kolektory či tepelné čerpadlá nám môžu nechať kontakt na www.zse.sk/registracia. V krátkom čase záujemcov oslovíme, aby sme vypracovali podrobnú analýzu energetických potrieb, na základe ktorej pripravíme ponuku na mieru vrátane financovania na splátky,“  hovorí Marek Tomeš, odborník zo ZSE.

Tepelné čerpadlo v zime vykuruje a v lete chladí

Výhodou tepelného čerpadla je, že okrem vykurovania v zime, vie počas letného obdobia chladiť. Tepelné čerpadlo je vhodné najmä pre málopočetné rodiny alebo pre domy v menej vyhovujúcich podmienkach pre solárne riešenia, napríklad ak je strecha orientovaná na sever alebo zatienená inou budovou. Čerpadlo nezaberá veľa priestoru, môže byť umiestnené v garáži, ktorá je súčasťou domu alebo v kotolni. Sekundárnym efektom tepelného čerpadla je ochladzovanie priestoru, v ktorom sa nachádza, čiže  je ideálne pre miestnosť so zaváraninami, zemiakmi alebo zeleninou,“ dopĺňa odborník zo ZSE. Viac o nových riešeniach pre úsporu energií od ZSE sa dozviete na www.zse.sk/dotacia.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie

Chladné jesenné dni a hrozba infekcie nás zaháňajú dovnútra, kde by malo byť teplo a bezpečne.

Bezbariérové vozidlo

Bezbariérové vozidlo je ideálnym riešením pre rodiny, taxislužby, rôzne združenia, ktoré potrebujú prevážať vozičkára.

Bezbariérové vozidlo – Citroën Berlingo

Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19

O tejto ponuke dnes ráno NFŠ, a.s. informovala listom ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

Ilustračná vizualizácia.