Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Majster sveta v robotickom futbale chcel byť smetiarom

Doc. Ing. Marek Sukop, PhD. bol v detstve pomerne nerozhodný, keď padla reč na vysnívanú profesiu.

Doc. Ing. Marek Sukop, PhD., zo Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach, bol v detstve pomerne nerozhodný, keď padla reč na vysnívanú profesiu. Rozhodoval sa medzi smetiarom, elektrikárom, hokejistom, futbalistom či neskôr programátorom.

Nad prácou s odpadkami nakoniec vyhral vzrušujúci svet vynálezov. A je dobre, že sa tak stalo.  Veď kto sa môže pochváliť titulom majstra sveta v robotickom futbale za rok 2010, ktorý získal so svojim tímom v Indii?

Cestu do sveta vedy a techniky mu vraj otvoril jeho prvý počítač ATARI – a vraj „číslo 5“ nežije. Jeho koníček a práca v jednom  mu už v pomerne mladom veku  umožnili precestovať kus sveta a navštíviť aj miesta, na ktoré by sa možno nikdy nedostal – Južná Kórea, Taiwan, India či Kosovo. Za najväčší životný úspech považuje šťastnú rodinu.  Medzi filmové klasiky, ktorých dej sa točí okolo vedy radí Číslo 5 žije a Matrix, ale nedá dopustiť ani na film Křeček v noční košili. „Na mojej práci ma najviac vzrušuje fakt, že sa musím stále niečo nové učiť a následne získané informácie vhodne využiť,“ prezrádza jeden z našich vynálezcov, ktorého hudobný vkus by pravdepodobne neodhadla ani veštica Valika. „Malo by to byť melodické, ale rád počúvam napríklad slovenského rapera Strapa aj Traca,“ hovorí sympatický milovník Strapovej hudby.

„ČAK VEDNÝODBORIS a jeho crew“ absolvovali v priebehu októbra šestnásť celodenných podujatí v ôsmych krajoch Slovenska, počas ktorých odznelo 80 interaktívnych prednášok. Na Vedeckú roadshow sa prihlásilo vyše 15 000 tínedžerov. Na www.vedanadosah.sk nájdeš v sekcii „Vedecká roadshow“ fotky z podujatí, videá, interaktívne prednášky, pokusy i ďalšie zaujímavé sekcie.

Vedeckú roadshow „ČAK VEDNÝODBORIS a jeho crew“ ti prináša Centrum vedecko-technických informácií SR ako priamo riadená organizácia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v rámci projektu PopVaT, ktorého cieľom je popularizovať vedu a techniku a motivovať mladých ľudí k štúdiu prírodovedných a technických odborov. Realizátorom projektu je tím mentorsko-edukačnej platformy pre deti a mládež www.dikymoc.sk

Načítavam video...

smeskfoto-490x298-r568_res.jpg

cvti-podvalb-r687_res.jpg

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete

Prestížny magazín Global Finance hodnotil banky za pomoc počas pandémie. Cenu za líderstvo v kríze získala Slovenská sporiteľňa.

Magazín SME Ženy už v predaji

Novembrové vydanie nájdete v stánkoch od 29. októbra 2020

SPS ukončí rok miliónovými investíciami

Takmer sedem miliónov eur predstavuje tohoročný kumulatívny objem investícií spoločnosti Slovak Parcel Service.