Streda, 15. júl, 2020 | Meniny má HenrichKrížovkyKrížovky

Vedci vymysleli plasty, ktoré sú rozložiteľné v komposte

Táto technológia predstavuje nový spôsob výroby a využívania plastov s vlastnosťami rešpektujúcimi ekologické princípy.

Technológia pre výrobu Biodegradovateľných plastov bola vyvinutá na pôde Ústavu polymérov SAV a Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU.

Táto technológia z roku 2012 predstavuje nový spôsob výroby a využívania plastov s vlastnosťami rešpektujúcimi ekologické princípy. Podstatou je materiál vyrobený z obnoviteľných zdrojov, ktorý je 100% rozložiteľný v komposte. Táto technológia má mnohoraké využitie, napríklad v automobilovom priemysle, v medicíne, či pri výrobe obalových materiálov. Základom výroby bioplastov sú dve zložky – polyhydroxybutyrát a kyselina polymliečna, ktoré sú biomateriálmi vyrobenými zo škrobu alebo sú produkované baktériami, pričom baktériám stačí, ako živinu dodať cukor. Vďaka zloženiu sú tieto bioplasty úplne odbúrateľné v komposte, kde sa rozložia na biomasu, vodu a CO2. Unikátny vynález biodegradovateľných plastov z obnoviteľných materiálov zaujal verejnosť a pritiahol firmy. Tie chcú objav vedcov využiť vo výrobe. „V spolupráci s podnikateľskou sférou v našom centre testujeme využitie nového plastu vo väčších objemoch v poloprevádzkovej výrobe. Súčasťou centra je aj linka, ktorá simuluje podmienky výroby ekologických materiálov pre obaly vo väčších objemoch. Aktuálne overujeme využitie bioplastov aj pri 3D tlači v zdravotníctve, ale aj ako obaly na potraviny, lieky, fľaše a iné produkty,“ vysvetľuje Pavel Alexy  z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU.

Načítavam video...

vedci vymysleli plasty, ktoré sú rozložiteľné v komposte; zdroj: archív p. alexyho

nádoby vyrobené z biodegradovateľného plastu technológiou vstrekovyfukovania; zdroj: archív p. alexyho

logoliauta-r403_res.jpg

Článok vyšiel s podporou národného projektu PopVaT – Popularizácia vedy a techniky na Slovensku, ktorého cieľom je dosiahnuť zlepšenie vnímania a postavenia vedy v spoločnosti prostredníctvom popularizácie vedy a techniky.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Chcete nové auto?

V júli si ho môžete kúpiť najvýhodnejšie

Nalejte si pravú vodovodnú!

Nielen z detských rozprávok vieme, že voda znamená život – a sucho presný opak.

30 rokov po...

Ako sa cirkev (ne)vyrovnala s dedičstvom totalitného režimu – agentmi, tajnými spolupracovníkmi a ostatnými vedomými kolaborantmi

30 rokov po...