Sobota, 22. február, 2020 | Meniny má Etela

Vedci vymysleli plasty, ktoré sú rozložiteľné v komposte

Táto technológia predstavuje nový spôsob výroby a využívania plastov s vlastnosťami rešpektujúcimi ekologické princípy.

Technológia pre výrobu Biodegradovateľných plastov bola vyvinutá na pôde Ústavu polymérov SAV a Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU.

Táto technológia z roku 2012 predstavuje nový spôsob výroby a využívania plastov s vlastnosťami rešpektujúcimi ekologické princípy. Podstatou je materiál vyrobený z obnoviteľných zdrojov, ktorý je 100% rozložiteľný v komposte. Táto technológia má mnohoraké využitie, napríklad v automobilovom priemysle, v medicíne, či pri výrobe obalových materiálov. Základom výroby bioplastov sú dve zložky – polyhydroxybutyrát a kyselina polymliečna, ktoré sú biomateriálmi vyrobenými zo škrobu alebo sú produkované baktériami, pričom baktériám stačí, ako živinu dodať cukor. Vďaka zloženiu sú tieto bioplasty úplne odbúrateľné v komposte, kde sa rozložia na biomasu, vodu a CO2. Unikátny vynález biodegradovateľných plastov z obnoviteľných materiálov zaujal verejnosť a pritiahol firmy. Tie chcú objav vedcov využiť vo výrobe. „V spolupráci s podnikateľskou sférou v našom centre testujeme využitie nového plastu vo väčších objemoch v poloprevádzkovej výrobe. Súčasťou centra je aj linka, ktorá simuluje podmienky výroby ekologických materiálov pre obaly vo väčších objemoch. Aktuálne overujeme využitie bioplastov aj pri 3D tlači v zdravotníctve, ale aj ako obaly na potraviny, lieky, fľaše a iné produkty,“ vysvetľuje Pavel Alexy  z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU.

Načítavám video...

vedci vymysleli plasty, ktoré sú rozložiteľné v komposte; zdroj: archív p. alexyho

nádoby vyrobené z biodegradovateľného plastu technológiou vstrekovyfukovania; zdroj: archív p. alexyho

logoliauta-r403_res.jpg

Článok vyšiel s podporou národného projektu PopVaT – Popularizácia vedy a techniky na Slovensku, ktorého cieľom je dosiahnuť zlepšenie vnímania a postavenia vedy v spoločnosti prostredníctvom popularizácie vedy a techniky.

Tipy na darček pre krstniatko

Byť krstným rodičom je pocta. Ide o vzťah, ktorý prehlbuje vzťahy, robí vás súčasťou užšieho rodinného kruhu.

Viete aké je študentské mesto na Slovensku?

Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici poskytuje kvalitné vysokoškolské vzdelávanie.

Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?

Metropolitná univerzita Praha (MUP) má ako jedna z malého množstva skromných vysokých škôl v Českej republike štatút univerzity.