Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Vedci vymysleli plasty, ktoré sú rozložiteľné v komposte

Táto technológia predstavuje nový spôsob výroby a využívania plastov s vlastnosťami rešpektujúcimi ekologické princípy.

Technológia pre výrobu Biodegradovateľných plastov bola vyvinutá na pôde Ústavu polymérov SAV a Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU.

Táto technológia z roku 2012 predstavuje nový spôsob výroby a využívania plastov s vlastnosťami rešpektujúcimi ekologické princípy. Podstatou je materiál vyrobený z obnoviteľných zdrojov, ktorý je 100% rozložiteľný v komposte. Táto technológia má mnohoraké využitie, napríklad v automobilovom priemysle, v medicíne, či pri výrobe obalových materiálov. Základom výroby bioplastov sú dve zložky – polyhydroxybutyrát a kyselina polymliečna, ktoré sú biomateriálmi vyrobenými zo škrobu alebo sú produkované baktériami, pričom baktériám stačí, ako živinu dodať cukor. Vďaka zloženiu sú tieto bioplasty úplne odbúrateľné v komposte, kde sa rozložia na biomasu, vodu a CO2. Unikátny vynález biodegradovateľných plastov z obnoviteľných materiálov zaujal verejnosť a pritiahol firmy. Tie chcú objav vedcov využiť vo výrobe. „V spolupráci s podnikateľskou sférou v našom centre testujeme využitie nového plastu vo väčších objemoch v poloprevádzkovej výrobe. Súčasťou centra je aj linka, ktorá simuluje podmienky výroby ekologických materiálov pre obaly vo väčších objemoch. Aktuálne overujeme využitie bioplastov aj pri 3D tlači v zdravotníctve, ale aj ako obaly na potraviny, lieky, fľaše a iné produkty,“ vysvetľuje Pavel Alexy  z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU.

Načítavam video...

vedci vymysleli plasty, ktoré sú rozložiteľné v komposte; zdroj: archív p. alexyho

nádoby vyrobené z biodegradovateľného plastu technológiou vstrekovyfukovania; zdroj: archív p. alexyho

logoliauta-r403_res.jpg

Článok vyšiel s podporou národného projektu PopVaT – Popularizácia vedy a techniky na Slovensku, ktorého cieľom je dosiahnuť zlepšenie vnímania a postavenia vedy v spoločnosti prostredníctvom popularizácie vedy a techniky.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky

Stojí za ňou brandingová agentúra GALTON Brands

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon pre Slovensko a Českú republiku v segmente dioptrických skiel.

Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie

Nečakané rozšírenie koronavírusu postavilo populáciu a taktiež rôzne priemyselné odvetvia pred výzvy v mnohých oblastiach života.