Prilby zachraňujú život - od 15.11. sú pre deti na svahu povinné

Viete, že u nás je počet zranení hlavy u tínedžerov 2 x vyšší ako vo svete? Že najohrozenejšie sú deti do 6 rokov a najmä chlapci?

Viete, že u nás je počet zranení hlavy u tínedžerov 2 x vyšší ako vo svete? Že najohrozenejšie sú deti do 6 rokov a najmä chlapci?

Alarmujúcu štatistiku by mala vylepšiť nová povinnosť detí do 15 rokov nosiť pri lyžovaní či snowboarde prilbu. Od 15.novembra to nariaďuje to novela zákona o horskej službe. Aj keď za jazdu dieťaťa bez prilby nehrozí žiadna finančná sankcia, odborníci upozorňujú, aby rodičia nariadenie rešpektovali. Analýzy Občianskeho združenia Chráňme naše deti totiž dokazujú, že ochranná prilba dokáže zabrániť úrazom hlavy až v 60% prípadoch.

Jazda bez prilby výšku plnenia neovplyvní

Podľa riaditeľa oddelenia poistenia osôb UNIQA poisťovne Tomáša Ogrodníka poisťovňa poskytne plnenie v plnom rozsahu aj v prípade, ak by dieťa prilbu na svahu nemalo a utrpelo by úraz. „Aj v prípade, že by poistené dieťa dokázateľne jazdilo bez prilby a utrpelo by úraz hlavy, na poistné plnenie to vplyv mať nebude. Napriek tomu je veľmi dôležité, aby rodičia deti bez prilby na svah nepúšťali. Stanoviská lekárov totiž jasne hovoria, že ochranná prilba dokáže zabrániť úrazom hlavy či vážnejšiemu otrasu mozgu,“ hovorí T. Ogrodník.

Veronika Velez-Zuzulová: „Bez prilby by som na svah nevyšla“

Povinnosť nosiť pri lyžovaní prilbu sa týka len detí, nie dospelých. Najmä na Slovensku je preto stále vidieť na horách veľa lyžiarov, ktorí jazdia bez prilby. Následky pádu a úrazu hlavy na zjazdovke môžu byť  často tragické. Aj naša najúspešnejšia lyžiarka Veronika Velez - Zuzulová preto odporúča všetkým vymeniť čiapky za prilby: „Ja sama sa už na zjazdovku nevyberiem bez prilby. Cítim sa taká neistá, keď ju nemám na hlave. Každý lyžiar by ju mal mať, pretože veľakrát mu to môže zachrániť život."

veronika velez-zuzulova odporúča nosiť prilbu

Pri lyžovačke v zahraničí je cestovné poistenie nevyhnutnosť

Lyžiarska sezóna sa začne už čoskoro. Slováci už dávno nelyžujú iba na domácich tatranských zjazdovkách, ale stále častejšie vyhľadávajú zahraničné strediská v Alpách.

Tomáš Ogrodník z UNIQA poisťovne preto radí:

-       Pri lyžovačke na Slovensku máte väčšinu úrazov, ktoré sa stali na oficiálnej zjazdovke, hradených z povinného zdravotného poistenia.

-       Ak v horskej oblasti na Slovensku vyhľadávate náročnejší terén, mali by ste si poistiť aspoň zásah horskej služby. V prípade, že by ste potrebovali pomoc HZS, nemalé náklady spojené s technickou časťou zásahu musí nepoistený lyžiar uhradiť sám.

-       V prípade, že idete lyžovať do zahraničia, cestovné poistenie je nevyhnutné. Ak by ste sa tam zranili, preplatí Vám liečebné náklady.

-       Európsky zdravotný preukaz (EZP) Vám nestačí, pretože hradí len zdravotnú starostlivosť vo verejných zdravotníckych zariadeniach a v rozsahu, ktorý je štandard pre danú krajinu. To znamená, že za čo doplácajú domáci, budete doplácať aj Vy. V zahraničí je navyše bežné, že mnohé zdravotnícke zariadenia sú súkromné a preto EZP neakceptujú.

-       Ak si v rámci cestovného poistenia pripoistíte úraz, pokryje Vám náklady za trvalé následky. Pripoistenie batožiny Vám zasa pokryje napr. ukradnuté lyže.

-       Pri lyžovačke v zahraničí určite nezabudnite na poistenie zodpovednosti za škodu, ktoré kryje škody na zdraví, živote či majetku, ktoré ste spôsobili na svahu inej osobe.

-       Nezabúdajte, že napr. v Rakúsku či Taliansku už dlho platí pre deti povinnosť nosiť lyžiarsku prilbu.

Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie

Zážitok je dobrý, mal by to zažiť každý.

Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?

Slovenskí farmári naplno využívajú skvelé vlastnosti našej pôdy. Vďaka tomu nájdeme na pultoch čerstvú domácu zeleninu a ovocie.

Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch

Keš prestáva obchodníkom zarábať.

Autokamery Mio a navigace teď s 3letou záruční dobou

Tříletou garanci na autokamery a navigace Mio teď získají všichni, kteří si koupí jeden z produktů Mio do konce roku 2018