Týždeň vedy si „posvietil“ na výsledky slovenských bádateľov

Tohtoročné otvorenie Týždňa vedy a techniky na Slovensku (TVT 2015) sa nieslo v znamení svetla. Vedecké inštitúcie a organizácie po celom Slovensku pripravili viac ako 300 podujatí a „lákali“ návštevníkov, aby aspoň na chvíľu vstúpili do sveta vedy a pripomenuli si jej dôležitosť pre náš život. Do akcií pod hlavičkou Centra vedecko-technických informácií SR sa zapojilo viac ako 15 000 záujemcov.

Prostredníctvom interaktívnej výstavy Veda netradične mali návštevníci Centra vedy možnosť spoznať výsledky práce organizácií a spoločností zaoberajúcich sa výskumno-vývojovou činnosťou. Festival vedy a techniky, ktorého hlavným organizátorom je nezisková organizácia AMAVET, bol zameraný na novátorské riešenia ekologických problémov. Od pondelka do piatka počas TVT 2015 si návštevníci bez obmedzenia veku mohli pozrieť filmy s tematikou svetla, ktoré boli premietané v Divadle Malá scéna STU v rámci Festivalu vedeckých filmov. Veľký záujem bol aj o diskusie s režisérmi či predstaviteľmi filmov a vedcami z Medzinárodného laserového centra, ktorých sa návštevníci mohli pýtať na všetko, čo ich zaujímalo.

Pre všetkých, ktorí sa radi vzdelávajú, boli pripravené výstavy – či už o Ottovi Wichterlem, vynálezcovi kontaktných šošoviek, alebo o nanotechnológiách. Ani pri tohtoročnom TVT sa nezabudlo na súťaže. CVTI SR vyhlásilo niekoľko súťaží, v ktorých sa mohli realizovať žiaci a študenti zdatní vo fotografovaní, grafike alebo v maľovaní. Súťažiť mohli aj tvorcovia krátkych filmov, alebo novinári so svojimi reportážami o vede a technike. V závere týždňa dostalo priestor okrem vyhodnotenia žiackej súťaže Prečo? aj vyhodnotenie Klubu akčných hrdinov, počas ktorého boli ocenené slovenské vedecké osobnosti, ktoré v internetovom hlasovaní dostali najviac sympatií.

Informácie o tom, ako prebiehal TVT 2015 nájdete na www.tyzdenvedy.sk

Podujatie organizuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Centrum vedecko-technických informácií SR v spolupráci s Národným centrom pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti.

hostia stredy s molekulárnou biomedicínou odhalili návštevníkom tajomstvá dna – tvt 2015

počas festivalu vedeckých filmov mohli diváci vidieť množstvo zaujímavých filmov – fvf 2015

interaktívna výstava veda netradične bola plná zaujímavých exponátov – tvt 2015

logoliauta-r656_res.jpg

Polus Market – trh v srdci nákupného centra

Po čerstvú zeleninu, sladučký med, či lokálne pivo už nemusíte chodiť ďaleko. Stačí sa zastaviť v Polus Markete.

Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!

Prečo vás trápia čierne a biele bodky alebo vyrážky? Porozumejte spúšťacím faktorom a zlepšite stav svojej problematickej pleti.

Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE

Vedeli ste, že väčšina nákladov na energie obvykle pripadá na vykurovanie a ohrev vody?

Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze

Každý chce dobré a rýchle riešenia. Nečudo, veď súčasné technológie nás už dávno predbehli.