Žiak má iba jednu šancu, nesmieme ju premárniť

Martin Šmilňák je riaditeľom Cirkevnej spojenej školy v Bardejove. Jej súčasťou je aj Gymnázium sv. Jána Bosca, na ktorom tento rok otvorili bilingválne päťročné štúdium.

Martin Šmilňák je riaditeľom Cirkevnej spojenej školy v Bardejove  www.cigybar.sk. Jej súčasťou je aj Gymnázium sv. Jána Bosca, na ktorom tento rok otvorili bilingválne päťročné štúdium pre žiakov 8. a 9. ročníka základných škôl s výborným prospechom. Porozprávali sme sa s ním o škole, jej zameraní, o ceste do Londýna aj o tom, čo chce ponúknuť svojim študentom.

Prečo ste sa rozhodli zmeniť princíp vášho gymnázia?

„Stredné školy na Slovensku sú podfinancované a učitelia aj riaditelia sú veľmi frustrovaní a demotivovaní. Aj keď sa počet narodených detí znížil o polovicu, sieť stredných škôl na to nezareagovala a ich počet zostal rovnaký ako pred dvadsiatimi rokmi. Na stredných školách máme menej žiakov, no budovy, prevádzka a náklady zostali rovnaké.

Má to vplyv na kvalitu vyučovania?

„Áno. Do škôl kde by mali študovať deti s istými schopnosťami, prijímame všetkých, len aby sme si zachránili prácu. Na gymnáziá sa bežne dostávajú trojkári, ktorí by sa tam za normálnych okolností nedostali. V medzinárodných meraniach stredoškolákov sme úplne na chvoste. Dnes existuje na Slovensku len veľmi málo škôl, od ktorých sa dá učiť, inšpirovať. A nemáme ani na to, aby sme odmeňovali lepších učiteľov.“

A čo s tým ďalej? Máte nejaké riešenie?

„Vidiac všetky tieto veci som si uvedomil, že našu školu musíme postaviť úplne inak. Pretože tento systém nemôžeme upravovať iba kozmeticky. Naša snaha je vybudovať v školstve niečo úplne iné. Ak má naše gymnázium fungovať a mať zmysel, musí odrážať potreby jednotlivých žiakov aj potreby spoločnosti.“

To znie dosť všeobecne. Aké potreby konkrétne?

„Aby tu žiaci dostali to, čo majú dostať a aby boli dobre pripravení pre život. A musíme si uvedomiť aj skutočnosť, že k nám prichádzajú študenti, ktorí majú o pätnásť rokov podávať výkon a ťahať spoločnosť dopredu. Takže už dnes musíme počítať s tým, čo bude naša spoločnosť potrebovať o pätnásť rokov. Myslím si, že ak v týchto dimenziách nerozmýšľame, pripravujeme deti pre minulé storočie. A toto v slovenskom školstve vôbec nepočuť.“

Prvý rok fungujete ako bilingválne gymnázium. Prečo?

„Úroveň jazykových schopností slovenských maturantov jej v porovnaní s Európou oveľa nižšia. No cudzí  jazyk je dnes jednou z najzákladnejších zručností. Hovoriť anglicky je dnes pomaly  nevyhnutnosť a nielen pre odborníkov, ale aj pre bežného človeka. Svet je globalizovaný, najviac informácií nájdete v angličtine. Ďalším faktom je, že aktuálne na Slovensku chýba 5-tisíc odborníkov na informačno-komunikačné technológie (IT). My na to chceme zareagovať tak, že budeme vyučovať viac hodín IT. A dokonca budeme učiť informatiku v angličtine. Našim absolventom sa tak po maturite otvorí perspektíva nielen na Slovensku, ale aj vo svete, a budú jednoduchšie čerpať informácie z akéhokoľvek zdroja.“

Prečo by si študenti mali vybrať vašu školu?

„Spomedzi úspešných absolventov bilingválnych gymnázií na Slovensku si zatiaľ všetci našli prácu. Na bilingválne gymnáziá sa dnes hlási niekoľkonásobne viac žiakov. My sme sa zamerali na dve dôležité veci. Excelentnú kvalitu cudzieho jazyka a vysokú úroveň znalostí informačných technológií. Časom chceme v škole otvoriť aj pobočku IT firmy, aby pre ňu naši študenti už počas štúdia pracovali a získavali potrebnú prax a pracovné návyky. Aj v súlade s myšlienkou duálneho vzdelávania, ktoré momentálne zavádza minister školstva. Ak má naše gymnázium kvalitne fungovať, musí to byť škola budúcnosti.“

Videli ste už takú školu?

„Ako som spomínal, na Slovensku je ich veľmi málo, väčšina nášho stredoškolského systému je frustrovaná. Otázka je, kde sa to naučiť? My sme sa začali pozerať do zahraničia. Mňa osobne veľmi inšpirovali britské školy, ktoré za posledných desať rokov prešli masívnou reformou stredného školstva a snažia sa zodpovedať práve na otázky ako pripraviť študentov pre budúce desaťročie.“

Ako?

„Ide o reformu od vyučovania encyklopedických faktov k tomu, aby sa žiaci naučili chápať súvislosti, podstatu, vedeli si pripraviť fakty a dobre argumentovať. Vo Veľkej Británii robia napríklad študenti už na strednej škole veľmi seriózne výskumy, kde vyhľadávanie informácií nie je len rutinné kopírovanie z Googlu. A na vyučovaní neodpovedajú len na otázku „Čo?“, ale oveľa častejšie aj na otázku „Prečo?“ To je pre mňa iný rozmer školstva. Pri hľadaní kontaktov v zahraničí nám pomohlo aj to, že našim zriaďovateľom je košické arcibiskupstvo, čiže sme cirkevná katolícka škola a pôsobia u nás aj saleziáni. Naše gymnázium nesie dokonca meno sv. Jána Bosca. Priamo v centrálnom Londýne sme našli školu s rovnakým názvom ako máme my http://www.sjbc.wandsworth.sch.uk/ a aj ďalšieho partnera, saleziánsku strednú školu, neďaleko Londýna v mestečku Chertsey http://www.salesian.surrey.sch.uk/.“

Už s nimi spolupracujete?

„Áno, obe školy sme koncom novembra spoločne s našimi 30-timi bilingválnymi prvákmi navštívili. Salesian School at Chertsey je 32 druhá najlepšia škola v Británii z vyše 3-tisíc škôl a funguje aj ako Národné centrum pre ďalšie vzdelávanie učiteľov. S touto školou sme začali spolupracovať cez program európskej komisie Erazmus. Cieľom projektu je transformovať náš školský vzdelávací program prostredníctvom príkladov dobrej praxe u partnerskej školy. To čo sa naučíme v anglickej škole, ktorá už prešla reformou a patrí medzi najkvalitnejšie v Británii, chceme uplatniť v našej škole.“  https://www.facebook.com/salesianschool/

Čo ste sa tam naučili?

„Naše deti tam celý týždeň chodili do školy podľa ich rozvrhu. Rozdelili ich do desiatich skupín a zamerali na geografiu, dejepis, informatiku a náboženstvo. Štyri predmety, ktoré budú aj u nás od budúceho roka študovať v angličtine. Mali sa naučiť sa čím viac pojmov, anglických termínov, slovnej zásoby, fráz, viet a pokynov, ktoré na týchto hodinách počuli. Trávili spolu s anglickými žiakmi prestávky, chodili s nimi na obedy, vymieňali si skúsenosti a kontakty.“

Ako sa učia stredoškoláci v Londýne?

„Aby sme mohli porovnať náš a ich vzdelávací systém, poskytli nám aj ich výukové materiály. Súčasťou je niekoľko výmenných pobytov, plánujeme aj spoločnú konferenciu. A rozmýšľame aj o tom, čo budeme my môcť ponúknuť škole v Chertsey. Čo nás ale prekvapilo najviac bol spôsob ako sa pozerajú na žiaka. Vystihuje to veta: „Nemôžeme si dovoliť zlého učiteľa, pretože žiak má iba jednu šancu.“

Čo to v preklade znamená?

„Že žiak má čas rannej mladosti iba raz, že iba raz prejde vzdelávacím systémom v škole a už sa tam nikdy nevráti. Základnú a strednú školu absolvuje iba jediný krát v živote a preto si nemôžeme dovoliť ten čas premárniť. Preto sú veľmi prísni na to, aby mali kvalitných učiteľov a aby ich vzdelávací program bol čo najlepší. A to je niečo, na čo sme na Slovensku trochu zabudli, pretože všetci momentálne riešime peniaze. A prvýkrát sme sa tam napríklad v praxi stretli s pojmom medzipredmetové vzťahy.“

Čo to je?

„Napríklad na hodine geografie sa deti naučili ako sa píše dobrá esej na zemepisnú tému a v rámci hodiny učiteľka vysvetľovala také poznatky z literatúry, o akých u nás geograf ani len netuší. Ako rozvíjať slovesá, ako používať príslovky, ako pracovať s emóciami a zmyslami v texte. Pre mňa to bola hodina literatúry na geografii. To je vzdelávanie, ktoré sa od nášho veľmi odlišuje a tam sa chceme dostať.

MARIO HUDÁK

FOTO: ARCHÍV, Cirkevná spojená škola v Bardejove

Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?

Pomôžeme vám rozhodnúť sa, ktorú destináciu na pobreží Egejského mora si vybrať.

Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?

Prinášame vám niekoľko cestovateľských tipov, za ktorými nemusíte cestovať ďaleko.

Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali

Súhlasíte s tým, že na Slovensku sú zimné športy veľmi populárne?

Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut

Oproti ostatným krajinám Vyšehradskej štvorky boli u nás vozidlá najmladšie, no aj raz tak drahé