Nemocnica F. D. Roosevelta po historicky najväčšej rekonštrukcii

Realizovala sa v rokoch 2011 - 2013 a pacienti dnes plne využívajú všetky pozitívne zmeny, ktoré priniesla. V Banskobystrickom kraji však prešlo výraznými zmenami aj osem ďalších zdravotníckych zariadení. Modernizácia bola financovaná vďaka operačnému programu Zdravotníctvo.

Cieľom operačného programu Zdravotníctvo je zlepšiť podmienky ovplyvňujúce zdravotný stav obyvateľov prostredníctvom zvyšovania kvality, efektívnosti a dostupnosti poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Program zabezpečil finančnú  pomoc z fondov Európskej únie, Banskobystrický kraj získal 58 774 427,76 eur. Z analýz vyplynula jednoznačná požiadavka na liečbu ochorení obehovej sústavy, onkologických ochorení, úrazov a chorôb dýchacej a tráviacej sústavy, ktoré sa v najvyššej miere podieľajú  na chorobnosti a úmrtnosti na Slovensku.

Najvyšší objem financií získala Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, viac ako 26 miliónov eur. Nemocnica ho využila na komplexnú rekonštrukciu budovy, ktorá sa bez väčších úprav využívala od roku 1968. Okrem operačných sál sa rekonštruovala aj centrálna sterilizácia a urgentný príjem, ktorý je dnes pripravený poskytovať zdravotnú starostlivosť oveľa vyššiemu počtu pacientov (napr. raneným pri hromadnom nešťastí).

V meste Banská Bystrica sa zmodernizovali aj ďalšie zdravotnícke zariadenia. V Detskej fakultnej  nemocnici s poliklinikou sa vybudovali nové priestory, pribudli operačné sály a izby, zlepšil sa bezbariérový prístup, pacienti pocítili vyšší komfort vďaka zavedeniu internetu. Budova zdravotného strediska na Spojovej ulici prešla výraznou rekonštrukciou, výsledkom je aj nový priestor pre ambulancie (vzniklo deväť pracovných miest). Moderné vybavenie ocenili aj pacienti Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb - v ústave modernizovali operačné sály, pribudli echokardiografické prístroje, digitálne röntgenové prístroje, monitorovacie systémy a ďalšia medicínska technika i vybavenie.

Operačný program Zdravotníctvo priniesol pozitívne zmeny aj v ďalších mestách Banskobystrického kraja. Špecializovaná nemocnica vo Zvolene  OFTAL s.r.o. zakúpila  prístrojovú techniku v odbore oftalmológia (komplexná diagnostika a terapeutická zdravotná starostlivosť). Rekonštrukciou prešli aj priestory Všeobecnej nemocnice s poliklinikou v Lučenci, už dnes sa pozitívne premietla do výrazných energetických úspor. Národné rehabilitačné centrum Kováčová využilo finančné prostriedky na doplnenie technologického parku – ide o diagnosticko-liečebné high-tech zariadenia, čo prispelo aj k etablovaniu štyroch nových terapeutických postupov do praxe. Zmodernizovaná je aj nemocnica v Brezne. V Žiari nad Hronom bolo vo Všeobecnej nemocnici dobudované Centrum mozgových príhod a Jednotka dlhodobej intenzívnej starostlivosti, čo predstavuje zdravotnú starostlivosť, ktorá doposiaľ na Slovensku poskytovaná nebola. Okrem toho došlo k vybaveniu gastroenterologickej ambulancie novou endoskopickou technikou, zriadeniu urologického pracoviska jednodňnovej ambulantnej starostlivosti a diagnostického centra pre ochorenie prsníka. Vo Všeobecnej nemocnici v Rimavskej Sobote sa vybudoval komplex ambulantných kardiologických pracovísk a zrekonštruovala sa poliklinická časť Interného pavilónu.

Výrazným prínosom je  aj  celoslovenská obnova a modernizácia zdravotníckej techniky Národnej transfúznej služby SR. Výsledkom je centralizovaná výroba krvných prípravkov, vyhovujúce priestory jednotlivých pracovísk NTS a ich vybavenie modernou prístrojovou technikou.

Nemocnica F. D. Roosevelta prešla najkomplexnejšou rekonštrukciou vo svojej histórii.

nemocnica-f-d-roosevelta-presla-najkomplexnejsou-rekonstrukciou-vo-svojej-historii-r491_res.jpg

Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami

Rektor EU v Bratislave podpísal 7.6.2018 memorandum o porozumení so Shanghai University of International Business and Economics.

Šariš obliekol svoje pivá do unikátneho šatu

Originálny dizajn plechoviek piva Šariš milujú obchodníci, jedinečnú chuť zas svetoví odborníci.

Chcete zažiť skvelú dovolenku 2018? Na toto netreba zabudnúť!

Asi jedným z najčastejších letných problémov sú tráviace ťažkosti.

Events you should not miss during your visit in Bratislava

For anyone looking to spend their summer in Bratislava, there is a great time to be had.