Fondy EÚ v Prešovskom kraji prispeli k novým pracovným miestam

Úroveň slovenského zdravotníctva stúpa vďaka operačnému programu Zdravotníctvo spolufinancovaného z fondov z Európskej únie.

Úroveň slovenského zdravotníctva stúpa vďaka operačnému programu Zdravotníctvo  spolufinancovaného z fondov z Európskej únie. Jeho cieľom je zlepšenie podmienok ovplyvňujúcich zdravotný stav obyvateľstva prostredníctvom zvyšovania kvality, efektívnosti a dostupnosti poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

V praxi to znamená, že zdravotnícke zariadenia, ktoré požiadali o príspevok na realizáciu konkrétnych plánov, získali v prípade splnenia kritérií financie na pokrytie väčšinovej alebo celkovej potrebnej sumy. Prvoradou bola liečba ochorení obehovej sústavy, onkologických ochorení, úrazov a chorôb dýchacej a tráviacej sústavy. Práve tieto majú najvyšší podiel na chorobnosti a úmrtnosti na Slovensku.

Najmä rekonštrukcia a vybavenie

Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Remaina v Prešove vďaka operačnému programu Zdravotvníctvo vybudovala novostavbu internistického monobloku, ktorý obsahuje 6 prevádzkových podlaží s ambulantným komplementom a kapacitou 195 lôžok. To však nie je všetko, v Prešovskom kraji využilo fondy EÚ 16 zdravotníckych zariadení v 10 mestách a 5 obciach: Bardejov, Humenné, Poprad, Prešov, Raslavice, Sabinov, Stará Ľubovňa, Stropkov, Tatranská Polianka, Vyšné Hágy, Snina, Podolínec, Giraltovce, Ľubotín a Petrovany. Vo väčšine prípadov žiadali o financie na rekonštrukciu budov, v ktorých sídlili a ich vybavenie nábytkom a prístrojmi. Stalo sa tak aj v prípade nemocnice v Poprade, v ktorej sa zvýšila kapacita operačných sál a skrátila sa čakacia doba na operácie. Zrekonštruované a zmodernizované boli aj zákrokové sály na Jurkovičovej ulici v Prešove, zdravotné stredisko v Raslaviciach.

V nemocnici v Starej Ľubovni viedla rekonštrukcia k zvýšeniu dostupnosti a kvality poskytovaných služieb, k rozširovaniu spektra zdravotníckych výkonov, rozširovaniu počtu lôžok a, samozrejme, k zníženiu energetickej náročnosti budov nemocnice. V stropkovskej nemocnici s poliklinikou vyzdvihujú okrem rekonštrukcie aj kúpu nových diagnostických prístrojov, nových RTG prístrojov či mamografu, ktorý využívajú pacientky nielen zo Stropkova a širšieho okolia. Nový mamograf si okrem rekonštrukcie a modernizácie zaobstarala aj Poliklinika Sabinov.

Špecifické zameranie

Finančnej pomoci od EÚ sa dočkali aj špecializované zariadenia. Prvým je Sanatórium Dr. Guhra v Tatranskej Polianke, ktoré zrekonštruovalo 11 dlhodobo nevyužívaných izieb. Výsledkom je väčšie množstvo pacientov, a teda aj skrátená čakacia doba. Do sanatória kúpili aj novú prístrojovú techniku, ktorá umožňuje dosiahnutie lepších a presnejších výsledkov diagnostiky a liečby.

Do špecializovanej nemocnice ORL Humenné kúpili zdravotnícku a prístrojovú techniku na diagnostiku a liečbu ORL ochorení, Národný ústav tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch bol podrobený výraznej rekonštrukcii a modernizácii.

Nové pracovné miesta

Výsledkom zmien v zdravotných zariadeniach bolo v niektorých prípadoch aj vytvorenie nových pracovných miest. V Bardejove ich vzniklo 7, v Prešove 14, vo Vyšných Hágoch až 21. Noví zamestnanci boli potrební aj v Stropkove.

Modernizácia Národnej transfúznej služby SR

Súčasťou operačného programu Zdravotníctvo bola aj centralizácia výroby krvných prípravkov a komplexná modernizácia transfúziologických pracovísk Národnej transfúznej služby SR. Súčasťou prác bola rekonštrukcia priestorov NTS SR v Košiciach, nákup nového prístrojového vybavenia a nákup špeciálnych vozidiel na prepravu krvi a krvných produktov.

Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch

Keš prestáva obchodníkom zarábať.

Autokamery Mio a navigace teď s 3letou záruční dobou

Tříletou garanci na autokamery a navigace Mio teď získají všichni, kteří si koupí jeden z produktů Mio do konce roku 2018

Move in immediately, if you feel like it

Living close to the centre of Bratislava has many advantages.

Predaj poistenia motorových vozidiel cez web rastie a bude rásť

Myslí si to Peter Gál, zakladateľ stránky poistnamyska.sk, ktorý má vyše 20-ročné skúsenosti v poisťovníctve.