Fondy EÚ v Prešovskom kraji prispeli k novým pracovným miestam

Úroveň slovenského zdravotníctva stúpa vďaka operačnému programu Zdravotníctvo spolufinancovaného z fondov z Európskej únie.

Úroveň slovenského zdravotníctva stúpa vďaka operačnému programu Zdravotníctvo  spolufinancovaného z fondov z Európskej únie. Jeho cieľom je zlepšenie podmienok ovplyvňujúcich zdravotný stav obyvateľstva prostredníctvom zvyšovania kvality, efektívnosti a dostupnosti poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

V praxi to znamená, že zdravotnícke zariadenia, ktoré požiadali o príspevok na realizáciu konkrétnych plánov, získali v prípade splnenia kritérií financie na pokrytie väčšinovej alebo celkovej potrebnej sumy. Prvoradou bola liečba ochorení obehovej sústavy, onkologických ochorení, úrazov a chorôb dýchacej a tráviacej sústavy. Práve tieto majú najvyšší podiel na chorobnosti a úmrtnosti na Slovensku.

Najmä rekonštrukcia a vybavenie

Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Remaina v Prešove vďaka operačnému programu Zdravotvníctvo vybudovala novostavbu internistického monobloku, ktorý obsahuje 6 prevádzkových podlaží s ambulantným komplementom a kapacitou 195 lôžok. To však nie je všetko, v Prešovskom kraji využilo fondy EÚ 16 zdravotníckych zariadení v 10 mestách a 5 obciach: Bardejov, Humenné, Poprad, Prešov, Raslavice, Sabinov, Stará Ľubovňa, Stropkov, Tatranská Polianka, Vyšné Hágy, Snina, Podolínec, Giraltovce, Ľubotín a Petrovany. Vo väčšine prípadov žiadali o financie na rekonštrukciu budov, v ktorých sídlili a ich vybavenie nábytkom a prístrojmi. Stalo sa tak aj v prípade nemocnice v Poprade, v ktorej sa zvýšila kapacita operačných sál a skrátila sa čakacia doba na operácie. Zrekonštruované a zmodernizované boli aj zákrokové sály na Jurkovičovej ulici v Prešove, zdravotné stredisko v Raslaviciach.

V nemocnici v Starej Ľubovni viedla rekonštrukcia k zvýšeniu dostupnosti a kvality poskytovaných služieb, k rozširovaniu spektra zdravotníckych výkonov, rozširovaniu počtu lôžok a, samozrejme, k zníženiu energetickej náročnosti budov nemocnice. V stropkovskej nemocnici s poliklinikou vyzdvihujú okrem rekonštrukcie aj kúpu nových diagnostických prístrojov, nových RTG prístrojov či mamografu, ktorý využívajú pacientky nielen zo Stropkova a širšieho okolia. Nový mamograf si okrem rekonštrukcie a modernizácie zaobstarala aj Poliklinika Sabinov.

Špecifické zameranie

Finančnej pomoci od EÚ sa dočkali aj špecializované zariadenia. Prvým je Sanatórium Dr. Guhra v Tatranskej Polianke, ktoré zrekonštruovalo 11 dlhodobo nevyužívaných izieb. Výsledkom je väčšie množstvo pacientov, a teda aj skrátená čakacia doba. Do sanatória kúpili aj novú prístrojovú techniku, ktorá umožňuje dosiahnutie lepších a presnejších výsledkov diagnostiky a liečby.

Do špecializovanej nemocnice ORL Humenné kúpili zdravotnícku a prístrojovú techniku na diagnostiku a liečbu ORL ochorení, Národný ústav tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch bol podrobený výraznej rekonštrukcii a modernizácii.

Nové pracovné miesta

Výsledkom zmien v zdravotných zariadeniach bolo v niektorých prípadoch aj vytvorenie nových pracovných miest. V Bardejove ich vzniklo 7, v Prešove 14, vo Vyšných Hágoch až 21. Noví zamestnanci boli potrební aj v Stropkove.

Modernizácia Národnej transfúznej služby SR

Súčasťou operačného programu Zdravotníctvo bola aj centralizácia výroby krvných prípravkov a komplexná modernizácia transfúziologických pracovísk Národnej transfúznej služby SR. Súčasťou prác bola rekonštrukcia priestorov NTS SR v Košiciach, nákup nového prístrojového vybavenia a nákup špeciálnych vozidiel na prepravu krvi a krvných produktov.

Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou

Spoznajte kráľovské mestá a neobjavený vidiek Maroka s pôsobivou atmosférou.

MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu

Spoločnosti MiddleCap Equity Partners, a.s. a Mayfair Assets Ltd. oficiálne zmluvne uzatvorili 10 mesiacov trvajúci proces fúzie.

Súboj olympionikov na Malom Dunaji

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš a úspešní zjazdoví lyžiari Adam Žampa a Andreas Žampa si zmerali svoje sily na malom Dunaji.

5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

Pripravujete rekonštrukciu bytu? Využite ľahké priečky, ušetríte čas a vyhnete sa prachu i hluku. Poradíme vám, podľa čoho vyberať.