Štvrtok, 14. november, 2019 | Meniny má Irma

Rozpočet mesta Humenné v roku 2016 bude vyrovnaný a rozvojový

Humenné, 28.1.2016 - Mesto Humenné bude v roku 2016 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške 20 miliónov eur. Primátorka Jana Vaľová predkladá na piatkové zasadnutie mestského zastupiteľstva vyrovnaný, ale zároveň rozvojový rozpočet.

Mesto Humenné by malo v roku 2016 hospodáriť so sumou približne 20 milióna eur. Viac peňazí pôjde na rozvoj mesta, verejný poriadok, šport a kultúru. Naopak, mesto bude efektívnejšie hospodáriť v oblasti sociálnych služieb či komunálneho odpadu. „Humenné patrí k mestám so zdravým hospodárením,“ uviedla primátorka Humenného Jana Vaľová. „V roku 2015 sme predpokladali hotovostný prebytok vo výške 433 tisíc eur, avšak bude zrejme oveľa vyšší, až okolo jedného milióna eur.“

„Vďaka dobrému hospodáreniu si preto budeme v tomto roku môcť dovoliť investície za približne 1,7 milióna eur,“ povedala Vaľová. „Počítame s rekonštrukciou a modernizáciou futbalového štadióna, rekonštrukciou a zateplením Domu služieb Centrum, so stavebnými úpravami a spevnením medzigarážových priestorov na sídlisku III., s rekonštrukciou prístreškov autobusových zastávok, výstavbou multifunkčných ihrísk.“ Mesto Humenné pripravuje aj projekty, ktoré budú hradené zo štrukturálnych fondov EÚ. Jeden z nich je napríklad modernizácia verejného osvetlenia celkovo približne za 800 tisíc eur.

Vďaka hotovostnému prebytku z minulého roka si bude môcť mesto Humenné dovoliť riešiť aj nečakanú havarijnú situáciu na streche zimného štadióna a vyčleniť potrebné finančné prostriedky na jej rekonštrukciu. „Zároveň nezabúdame na svojich občanov. Deti a seniori majú u nás cestovanie mestskou dopravou zadarmo. Seniorom po splnení podmienok poskytujeme príspevok na stravu,“ uviedla Vaľová. „Nič z toho by sa nepodarilo, ak by sme neboli rozumným hospodárom.“

Najväčšiu časť príjmov Humenného, takmer 58 percent, tvoria daňové príjmy. Ide najmä o výnosy dane z príjmov, daň z nehnuteľnosti či poplatky za komunálny a stavebný odpad. Viac ako 1,3 milióna eur si dokáže mesto zarobiť na prenájme nebytových priestorov a bytov. Humenné má jedno z najnižších daňových zaťažení na Slovensku. „Podarilo sa to najmä vďaka tomu, že postupne rušíme rôzne nevýhodné zmluvy s firmami, ktoré spravovali mestský majetok a snažíme sa mestskéslužby poskytovať sami. Je to lacnejšie a efektívnejšie,“ uzavrela primátorka Vaľová.

Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark

Stredisko zimných športov pre milovníkov prírodného snehu

Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.

Výška fixného výnosu sa mení podľa výšky a dĺžky investície

Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?

Už dnes si môžete kúpiť SME so špeciálnou prílohou pre budúcich vysokoškolákov.