Nedeľa, 4. jún, 2023 | Meniny má Lenka

Demokraciu na stredných školách ovplyvňujú i žiacke školské rady

Úlohou žiackych školských rád je nielen organizovať spoločenský život na škole, ale aj oboznámiť študentov s tým, čo môžu urobiť pre svojich spolužiakov, pre svoju školu.

V utorok 16. februára sa v kongresovej sále Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) zišla asi stovka účastníkov, koordinátorov a zástupcov 32 žiackych školských rád. V kraji. Hlavnou témou bola demokracia na stredných školách.

Cieľom stretnutia bolo priniesť uvedomenie si toho, akú dôležitú úlohu zohrávajú žiaci, ktorí sa zaujímajú o život okolo seba. Účastníci si vypočuli prezentácie na tému rozvoj demokracie na stredných školách, príležitosti pre podnikanie a vzdelávanie.

Účastníkov privítala Daniela Hilčíková, vedúca odboru školstva a kultúry Úradu TSK, ktorá vyzdvihla aktivitu organizátora, Krajského centra voľného času (KCVC) v Trenčíne - Regionálneho centra mládeže v oblasti žiackych školských rád. „Žiacke školské rady sú jedny zo samosprávnych orgánov, ktoré pôsobia na stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. A, samozrejme, ich úlohou je nielen organizovanie spoločenského života na škole, ale aj oboznámiť študentov o tom, čo môžu urobiť pre svojich spolužiakov, pre svoju školu,“ povedala.  A práve tieto informácie sa študenti dozvedeli na utorkovom stretnutí.

Organizátorka stretnutia, koordinátorka práce s mládežou TSK, Silvia Štefániková taktiež vyzdvihla funkciu školskej rady. Považuje ju za „nástroj učenia sa demokracii“, ktorý učí študentov rozvíjať ich komunikačné a vyjednávacie schopnosti a stretnutie koordinátorov a zástupcov žiackych školských rád vníma ako „podporu demokracie a rozvoja participácie na stredných školách“. Informovala o dôležitosti zapojiť študentov do diania v kraji. Ako povedala, „študenti by mali vedieť, aké majú možnosti sa dovzdelávať popri škole, do akých projektov sa môžu zapojiť, alebo akým spôsobom si môžu zvýšiť svoje šance v budúcnosti sa zamestnať.“

O možnostiach uplatnenia sa v praxi informovali Eva Žernovičová, vedúca odd. školstva, mládeže a športu Úradu TSK, ktorá uviedla žiakov do problematiky duálneho vzdelávania v Trenčianskom kraji.

Priestor dostali aj dvaja hostia. Juraj Kováč, mladý startupista, predstavil žiakom svoj projekt „Rozbehni sa!“, ktorým ich uviedol do problematiky podnikania. Martin Menšík, projektový manažér Profesia.sk, priblížil žiakom súčasné požiadavky trhu práce a vyzdvihol dôležitosť praxe a neformálneho vzdelávania, ktoré zavážia pri uplatnení sa na trhu práce.

SkryťVypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

1. Aj vaše dieťa sa môže veľmi jednoducho nakaziť parazitmi.
  2. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku
  3. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom
  4. Zuzana Vačková: Verím, že lásku ešte stretnem
  5. Dovolenkový raj kúsok za hranicami
  6. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu
  7. Krásna a zdravá pokožka už za 10 dní
  8. V Bratislave sa koná Globsec
  1. Slováci milujú grilovanie s rodinou a priateľmi, ukázal prieskum
  2. Z vernostných kariet Terno a Kraj sa stávajú už aj platobné
  3. Čítanie vytvára pre vaše deti bezpečný prístav!
  4. dm sa zameriava na ženské zdravie
  5. Generácie Y a Z budú musieť dlhšie pracovať a viac sporiť
  6. Ako si správne vybrať sporiaci účet?
  7. HYPONÁJOM, odložte hypotéku a svoj nový byt splácajte už teraz
  8. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku
  1. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 15 705
  2. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku 8 418
  3. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom 8 152
  4. Aká má byť hrúbka izolácie pri rekonštrukcii domu? 7 946
  5. Zuzana Vačková: Verím, že lásku ešte stretnem 4 525
  6. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku? 4 501
  7. Tesco v Levoči otvára jedinečnú predajňu 3 331
  8. O koľko drahšia bude tento rok dovolenka pri mori? 2 843
SkryťVypnúť reklamu

Pochutnávajú si na kuracom a bravčovom mäse, ale aj klobásach či slanine.

2. jún

Spoločnosť TERNO real estate, ktorá prevádzkuje sieť potravín Terno a KRAJ, spúšťa nový projekt pre svojich zákazníkov.

2. jún

UNICEF stojí pri všetkých láskavých rodičoch. V júni, ktorý je mesiacom rodičovstva, ponúka niekoľko inšpiratívnych tipov.

SkryťZatvoriť reklamu