Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Demokraciu na stredných školách ovplyvňujú i žiacke školské rady

Úlohou žiackych školských rád je nielen organizovať spoločenský život na škole, ale aj oboznámiť študentov s tým, čo môžu urobiť pre svojich spolužiakov, pre svoju školu.

V utorok 16. februára sa v kongresovej sále Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) zišla asi stovka účastníkov, koordinátorov a zástupcov 32 žiackych školských rád. V kraji. Hlavnou témou bola demokracia na stredných školách.

Cieľom stretnutia bolo priniesť uvedomenie si toho, akú dôležitú úlohu zohrávajú žiaci, ktorí sa zaujímajú o život okolo seba. Účastníci si vypočuli prezentácie na tému rozvoj demokracie na stredných školách, príležitosti pre podnikanie a vzdelávanie.

Účastníkov privítala Daniela Hilčíková, vedúca odboru školstva a kultúry Úradu TSK, ktorá vyzdvihla aktivitu organizátora, Krajského centra voľného času (KCVC) v Trenčíne - Regionálneho centra mládeže v oblasti žiackych školských rád. „Žiacke školské rady sú jedny zo samosprávnych orgánov, ktoré pôsobia na stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. A, samozrejme, ich úlohou je nielen organizovanie spoločenského života na škole, ale aj oboznámiť študentov o tom, čo môžu urobiť pre svojich spolužiakov, pre svoju školu,“ povedala.  A práve tieto informácie sa študenti dozvedeli na utorkovom stretnutí.

Organizátorka stretnutia, koordinátorka práce s mládežou TSK, Silvia Štefániková taktiež vyzdvihla funkciu školskej rady. Považuje ju za „nástroj učenia sa demokracii“, ktorý učí študentov rozvíjať ich komunikačné a vyjednávacie schopnosti a stretnutie koordinátorov a zástupcov žiackych školských rád vníma ako „podporu demokracie a rozvoja participácie na stredných školách“. Informovala o dôležitosti zapojiť študentov do diania v kraji. Ako povedala, „študenti by mali vedieť, aké majú možnosti sa dovzdelávať popri škole, do akých projektov sa môžu zapojiť, alebo akým spôsobom si môžu zvýšiť svoje šance v budúcnosti sa zamestnať.“

O možnostiach uplatnenia sa v praxi informovali Eva Žernovičová, vedúca odd. školstva, mládeže a športu Úradu TSK, ktorá uviedla žiakov do problematiky duálneho vzdelávania v Trenčianskom kraji.

Priestor dostali aj dvaja hostia. Juraj Kováč, mladý startupista, predstavil žiakom svoj projekt „Rozbehni sa!“, ktorým ich uviedol do problematiky podnikania. Martin Menšík, projektový manažér Profesia.sk, priblížil žiakom súčasné požiadavky trhu práce a vyzdvihol dôležitosť praxe a neformálneho vzdelávania, ktoré zavážia pri uplatnení sa na trhu práce.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line