Čo je adekvátna náhrada za už nevyrábané 3-komorové okná?

Keď hovoríme o oknách, zvykneme rozlišovať 3, 4, 5 alebo viac komorové plastové okná, čím vyjadrujeme technické parametre PVC profilov. To znamená, že profily majú komory a každá komora plní svoju funkciu. Nakoľko je však počet komôr rozhodujúci pri výbere samotného okna a čo všetko nám o ňom „povie“?

Komory

Hlavnou úlohou komôr je zamedziť únikom tepla. Posledná vonkajšia komora slúži navyše aj na odvedenie vody, ktorá sa v okne nahromadí. V komore je vyfrézovaný odvodný kanálik, ktorým voda vytečie von z rámu okna.

Počet a veľkosť ostatných komôr zasa ovplyvňuje priechodnosť chladu. Malo by to teda fungovať jednoducho: čím viac komorové okno máte, tým lepšie izoluje. Platí to však len v prípade, ak nie je šírka komory menšia ako 5 mm. Takýto úzky profil totiž nemá žiadny význam. To ukázal aj čas. Kým ešte pred niekoľkými rokmi boli bežné úzke 3-komorové profily, dnes sa Európa drží vyššieho štandardu.  Čo však v prípade, že vy práve takéto okná máte, pričom jedno ostalo nevymenené? Koľko komorové okno si máte vybrať?

Počet komôr

Jedným z parametrov, ktorý býva pri výbere okien rozhodujúci, je počet komôr plastových profilov. Ako už bolo spomenuté, komory v profiloch slúžia na zamedzenie úniku tepla z vykurovaných priestorov. Laicky povedané - čím viac komôr, tým teplejšie. Vedeli ste však, že izolantom v komorách je obyčajný vzduch?

Nezáleží na tom, či ide o 3, 4, 5 alebo viac komorový profil, podstatné je si uvedomiť, že každá komora má svoju špecifickú funkciu.

V súčasnosti sú štandardom (najmä v  bytových či panelových domoch) úzke 5-komorové okná (pri bielych profiloch) a 4-komorový systém (pri farebných profiloch). Takže, ak sú vaše okná iba 3-komorové, také dnes už na trhu nezoženiete. Buď teda vymeníte všetky okná za viac komorové alebo len to, ktoré výmenu potrebuje. V každom prípade, 3-komorové okná už súčasným parametrom celkom nevyhovujú a tiež je pochybná kvalita ich tesnenia, najmä, ak disponujú príliš tenkým profilom.

Výstuhy

Myslite tiež na to, že tvarová stálosť plastových okien aj ich odolnosť voči výkyvom počasia je ovplyvňovaná  kvalitou okennej výstuhy. Časté sú výstuhy z hliníka, ktoré sú cenovo najprijateľnejšie. Priplatíte si za výstuhu oceľovú či železnú. Tie sú však aj odolnejšie.

Plastové okno nemusí byť iba biele

Na záver ostáva výber farby vášho okna. Už dávno neplatí, že plastové okno musí byť iba biele. V minulosti síce zvyklo dochádzať k problémom u farebných plastových okien, pretože bola vyššia tepelná zaťaženosť ich rámov, výrobcovia však tento problém vyriešili práve posilneným vystužením.  V súčasnosti sa už vyrábajú aj jednostranné farebné okná, t.j. farebný je len predný panel rámu.

Obľúbená je najmä imitácia dreva. Na výrobu takýchto okien sa používajú profily potiahnuté špeciálnou akrylovou fóliou so štruktúrou dreva, ktorá je odolná voči rôznym poveternostným podmienkam, ako aj voči ultrafialovému žiareniu.

A ešte posledná rada: kvalitné plastové okno, ktoré spĺňa svoju funkciu, disponuje kvalitnou ventiláciou a tiež funkčným kovaním. Pravidelné vetranie, ktoré si regulujete, je rovnako dôležité ako použitie kvalitného kovania. Nezabudnite!

TEL.: 00421 35 7701 044 -MOBIL: 00421 917 529 855 -Copyright © 2004 - 2050 by Inter Okno s.r.o.! All rights reserved!

Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?

Opýtali sme sa na to mám Bekima, Sellasieho a Surovej dcérky.

Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?

Mnohými kritikmi je považovaný za najlepšieho slovenského spisovateľa. Rudolf Sloboda by v apríli oslávil 80 rokov.

Keď Slováci krotia morský vietor

CrazyFly z Nemšovej je známa značka vo svete kiteboardingu.

Park pod Kolibou prepája mesto s prírodou

Projekt Park pod Kolibou v prémiovej štvrti Bratislavy mení pojem rodinné bývanie.