Utorok, 10. december, 2019 | Meniny má Radúz

Dajú sa namontovať dvere opačne? Otváravé von namiesta

Dajú sa namontovať dvere opačne? Otváravé von namiesto dovnútra otváravých?

Pri prerábaní domu či bytu mnohí narazia na problém s dverami. Niektorí kvôli nedostatku vnútorného priestoru (malá chodba, respektíve predsieň), iným sa jednoducho páči mať dvere namontované inak, v dôsledku čoho sa rozhodnú, že oni budú mať dvere otváravé von. Aké sú výhody a nevýhody opačne namontovaných vchodových dverí?

Pozvánka pre zlodejov?

Názory na takto osadené vonkajšie dvere sa rôznia. Koľko ľudí, toľko chutí, teda dverí. Ani v tejto otázke preto nepanuje všeobecná zhoda. Kým jedni uvažujú nad opačne namontovanými vchodovými dverami čisto z nevyhnutnosti (zvyčajne chcú ušetriť vnútorný priestor), iným sa takto osadené dvere skrátka páčia. Ako argument proti občas vyznieva, že dvere otváravé von sú lákadlom pre zlodejov. Tým, že majú von aj pánty, mnohí sa obávajú, že je jednoduchšie ich z nich vysadiť. Dvere si však môžete zaistiť bezpečnostnou poistkou, na to sa ale pýtajte priamo výrobcu dverí.

Problém s poistením?

S tým môže súvisieť aj ďalší problém. Problém s poistením. Môže sa stať, že práve pre zvýšené riziko vylomenia takýchto dverí bude od vás niektorá poisťovňa požadovať určité opatrenia, trebárs prekrytie pántov. Je to však individuálne a záleží od danej poisťovne.

Povinné dvere

Vedeli ste, že existujú krajiny, kde sú dvere otváravé von predpísané zákonom? Kým u nás je tento typ dverí povinný vo všetkých verejných budovách či obchodných centrách, napríklad v Rusku sú nevyhnutnosťou v každom rodinnom dome. Takto otváravé dvere sú omnoho praktickejšie a v prípade, že dôjde k požiaru či inému nešťastiu, masa ľudí ich otvorí jednoduchšie ako dvere otváravé dovnútra.

Byt verzus dom

Kým na dome dvere otváravé von až tak neprekážajú, je to skôr otázka zvyku, horšie to už je u dverí bytových. Na chodbe medzi bytmi totiž nie je priestoru „na rozdávanie“, a tak môže byť takéto otváranie obtiažnejšie.

Áno či nie?

Argumenty sa rôznia, skúsenosti ľudí taktiež. Jedno je však isté: Dvere otváravé von sú z protipožiarneho hľadiska bezpečnejšie. To bez pochýb. Pre mnohých, kvôli spomenutým nedostatočným priestorom v interiéri, je to naviac veľmi výhodné, často jediné rozumné riešenie. Kto však na výber má, môže zvažovať, popýtať sa, ideálne, ak máte možnosť podobné dvere vidieť na vlastné oči. A vyskúšať si ich praktickosť (prípadne nepraktickosť). Vám sa možno páčiť nebudú, ale vášmu susedovi áno.

Tak šťastnú ruku pri výbere vašich dverí!

TEL.: 00421 35 7701 044 -MOBIL: 00421 917 529 855 -Copyright © 2004 - 2050 by Inter Okno s.r.o.! All rights reserved!

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,5 miliónov čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

ŠKODA AUTO Slovensko vysadila v Petržalke stromovú alej

Výsadba stromovej aleje v Petržalke je ukončená.

Zamestnanci ŠKODA AUTO SLOVENSKO priložili ruku k dielu a v spolupráci s Magistrátom hlavného mesta Slovenska Bratislavy sadili stromy na Starohájskej ulici v Petržalke.

Predíďte úniku dokumentov. Označkujte ich

V dobe elektronických dokumentov je odhalenie ich úniku a prevencia proti nemu zložitejšia.

Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší

Váš vianočný rozpočet sa nemusí bezpodmienečne zrútiť ako domček z kariet.