Na slovenský trh vstupuje nový depozitár cenných papierov

Hlavnou úlohou nového depozitára je podpora a inštitucionálne posilnenie kapitálového trhu na Slovensku.

Hlavnou úlohou nového depozitára je podpora a inštitucionálne posilnenie kapitálového trhu na Slovensku. Národný centrálny depozitár cenných papierov, a. s. (NCDCP) vznikol v súlade s koncepciou rozvoja kapitálového trhu schválenou vládou SR v apríli 2014. Svoju činnosť pre klientov spustil 9. júna 2016.

Cieľom NCDCP je v prvom rade zvýšenie kvality infraštruktúrnej podpory kapitálového trhu a dosiahnutie štandardu služieb, aký nachádzame vo vyspelých trhových ekonomikách.

Nový depozitár poskytuje služby na členskom princípe, tzn. členom depozitára a akceptovaným právnickým osobám. V prípade emitentov cenných papierov nie je poskytovanie služieb podmienené členstvom v depozitári.

Zakladateľom a akcionárom NCDCP je Slovenská záručná a rozvojová banka, a. s. (SZRB). Výhodou vlastníckeho prepojenia so SZRB je spolupráca v technickej a technologickej oblasti. Tradičné kamenné pobočky nahradili moderné technológie, vďaka ktorým klienti vybavia svoje záležitosti rýchlo, jednoducho a pohodlne. Pilierom NCDCP je hlavný informačný systém so zaručenou bezpečnosťou a dostupnosťou operácií. Všetky informácie klienti nájdu na www.ncdcp.sk, kde sú sprístupnené aj dôležité pravidlá a formuláre.

„Vznik NCDCP ako spoločnosti ,na zelenej lúkeʻ nám poskytuje výnimočnú príležitosť nastaviť procesy podľa najnovších požiadaviek a súčasných trendov vrátane nových pravidiel európskej legislatívy. Úzko komunikujeme najmä s bankami a s obchodníkmi s cennými papiermi a inšpirujeme sa pozitívnymi zahraničnými príkladmi, aby sme trhu ponúkli požadovanú pridanú hodnotu,“ hovorí Ľubor Jenis, generálny riaditeľ NCDCP.

Moderný kapitálový trh v súčasnosti musí byť schopný reagovať na nové výzvy. Môžeme očakávať konsolidáciu infraštruktúry európskeho trhu cenných papierov prostredníctvom systému TARGET2-Securities (T2S). NCDCP je do projektu T2S aktívne zapojený. Jeho cieľom je maximalizovať bezpečnosť a výkonnosť vyrovnania transakcií s cennými papiermi a dosiahnuť vykonávanie cezhraničného vyrovnania na rovnakej úrovni a za rovnakých cenových podmienok ako domáce vyrovnanie.

Nová inštitúcia sa opiera predovšetkým o profesionalitu svojho tímu. „Na slovenský trh vstupujeme s hodnotným kapitálom – so skúsenými zamestnancami z komerčného a finančného sektora, ktorí garantujú vysokú odbornú úroveň poskytovaných služieb,“ uzatvára Ľubor Jenis.

Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí

Koľko minuli účastníci na našom najväčšom festivale?

Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?

Obľúbené mestá spája povestný francúzsky šarm, no aj tak sú úplne odlišné.

Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie

Prílohu s overenými receptami nájdete vloženú v denníku SME v piatok 13. júla.

Salón architektov A0 – Coneco 2018

– dve výstavy a ocenenie Zlatý Leonard za nápad a kreativitu celého výstavného priestoru pre Stavebnú fakultu STU v Bratislave.