Na slovenský trh vstupuje nový depozitár cenných papierov

Hlavnou úlohou nového depozitára je podpora a inštitucionálne posilnenie kapitálového trhu na Slovensku.

Hlavnou úlohou nového depozitára je podpora a inštitucionálne posilnenie kapitálového trhu na Slovensku. Národný centrálny depozitár cenných papierov, a. s. (NCDCP) vznikol v súlade s koncepciou rozvoja kapitálového trhu schválenou vládou SR v apríli 2014. Svoju činnosť pre klientov spustil 9. júna 2016.

Cieľom NCDCP je v prvom rade zvýšenie kvality infraštruktúrnej podpory kapitálového trhu a dosiahnutie štandardu služieb, aký nachádzame vo vyspelých trhových ekonomikách.

Nový depozitár poskytuje služby na členskom princípe, tzn. členom depozitára a akceptovaným právnickým osobám. V prípade emitentov cenných papierov nie je poskytovanie služieb podmienené členstvom v depozitári.

Zakladateľom a akcionárom NCDCP je Slovenská záručná a rozvojová banka, a. s. (SZRB). Výhodou vlastníckeho prepojenia so SZRB je spolupráca v technickej a technologickej oblasti. Tradičné kamenné pobočky nahradili moderné technológie, vďaka ktorým klienti vybavia svoje záležitosti rýchlo, jednoducho a pohodlne. Pilierom NCDCP je hlavný informačný systém so zaručenou bezpečnosťou a dostupnosťou operácií. Všetky informácie klienti nájdu na www.ncdcp.sk, kde sú sprístupnené aj dôležité pravidlá a formuláre.

„Vznik NCDCP ako spoločnosti ,na zelenej lúkeʻ nám poskytuje výnimočnú príležitosť nastaviť procesy podľa najnovších požiadaviek a súčasných trendov vrátane nových pravidiel európskej legislatívy. Úzko komunikujeme najmä s bankami a s obchodníkmi s cennými papiermi a inšpirujeme sa pozitívnymi zahraničnými príkladmi, aby sme trhu ponúkli požadovanú pridanú hodnotu,“ hovorí Ľubor Jenis, generálny riaditeľ NCDCP.

Moderný kapitálový trh v súčasnosti musí byť schopný reagovať na nové výzvy. Môžeme očakávať konsolidáciu infraštruktúry európskeho trhu cenných papierov prostredníctvom systému TARGET2-Securities (T2S). NCDCP je do projektu T2S aktívne zapojený. Jeho cieľom je maximalizovať bezpečnosť a výkonnosť vyrovnania transakcií s cennými papiermi a dosiahnuť vykonávanie cezhraničného vyrovnania na rovnakej úrovni a za rovnakých cenových podmienok ako domáce vyrovnanie.

Nová inštitúcia sa opiera predovšetkým o profesionalitu svojho tímu. „Na slovenský trh vstupujeme s hodnotným kapitálom – so skúsenými zamestnancami z komerčného a finančného sektora, ktorí garantujú vysokú odbornú úroveň poskytovaných služieb,“ uzatvára Ľubor Jenis.

Fascinuje ma nadšenie mladých ľudí, s akým hltajú nové trendy

...hovorí profesor Pavol Findura, pedagóg na Katedre strojov a výrobných biosystémov Technickej fakulty SPU v Nitre.

16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom

Objavujte nové miesta bez starostí so slovenským turistickým sprievodcom.

Adient je tretí najlepší zamestnávateľ

Spoločnosť Adient, globálny líder vo výrobe automobilových sedadiel, získala tretie miesto v prestížnej ankete Najzamestnávateľ.

Chute a vône kórejskej kuchyne priamo v METRO

Užite si chute a vône Južnej Kórey pri príležitosti olympiády v Pjongčangu priamo vo veľkoobchode METRO po celom Slovensku.