Na slovenský trh vstupuje nový depozitár cenných papierov

Hlavnou úlohou nového depozitára je podpora a inštitucionálne posilnenie kapitálového trhu na Slovensku.

Hlavnou úlohou nového depozitára je podpora a inštitucionálne posilnenie kapitálového trhu na Slovensku. Národný centrálny depozitár cenných papierov, a. s. (NCDCP) vznikol v súlade s koncepciou rozvoja kapitálového trhu schválenou vládou SR v apríli 2014. Svoju činnosť pre klientov spustil 9. júna 2016.

Cieľom NCDCP je v prvom rade zvýšenie kvality infraštruktúrnej podpory kapitálového trhu a dosiahnutie štandardu služieb, aký nachádzame vo vyspelých trhových ekonomikách.

Nový depozitár poskytuje služby na členskom princípe, tzn. členom depozitára a akceptovaným právnickým osobám. V prípade emitentov cenných papierov nie je poskytovanie služieb podmienené členstvom v depozitári.

Zakladateľom a akcionárom NCDCP je Slovenská záručná a rozvojová banka, a. s. (SZRB). Výhodou vlastníckeho prepojenia so SZRB je spolupráca v technickej a technologickej oblasti. Tradičné kamenné pobočky nahradili moderné technológie, vďaka ktorým klienti vybavia svoje záležitosti rýchlo, jednoducho a pohodlne. Pilierom NCDCP je hlavný informačný systém so zaručenou bezpečnosťou a dostupnosťou operácií. Všetky informácie klienti nájdu na www.ncdcp.sk, kde sú sprístupnené aj dôležité pravidlá a formuláre.

„Vznik NCDCP ako spoločnosti ,na zelenej lúkeʻ nám poskytuje výnimočnú príležitosť nastaviť procesy podľa najnovších požiadaviek a súčasných trendov vrátane nových pravidiel európskej legislatívy. Úzko komunikujeme najmä s bankami a s obchodníkmi s cennými papiermi a inšpirujeme sa pozitívnymi zahraničnými príkladmi, aby sme trhu ponúkli požadovanú pridanú hodnotu,“ hovorí Ľubor Jenis, generálny riaditeľ NCDCP.

Moderný kapitálový trh v súčasnosti musí byť schopný reagovať na nové výzvy. Môžeme očakávať konsolidáciu infraštruktúry európskeho trhu cenných papierov prostredníctvom systému TARGET2-Securities (T2S). NCDCP je do projektu T2S aktívne zapojený. Jeho cieľom je maximalizovať bezpečnosť a výkonnosť vyrovnania transakcií s cennými papiermi a dosiahnuť vykonávanie cezhraničného vyrovnania na rovnakej úrovni a za rovnakých cenových podmienok ako domáce vyrovnanie.

Nová inštitúcia sa opiera predovšetkým o profesionalitu svojho tímu. „Na slovenský trh vstupujeme s hodnotným kapitálom – so skúsenými zamestnancami z komerčného a finančného sektora, ktorí garantujú vysokú odbornú úroveň poskytovaných služieb,“ uzatvára Ľubor Jenis.

Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku

Spoločnosť BILLA otvorila vo štvrtok 20. septembra novú predajňu v Obchodnom centre v Želiezovciach na Mierovej ulici.

Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku

Výrobné družstvo Javorina otvorilo nový showroom v Košiciach a to už necelé dva mesiace po úspešnom vstupe na český trh.

Arabská exotika: Top hotely v Ománe

Omán láka relaxom na plážach, dobrodružstvom aj luxusom skvelých hotelov.

Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?

Pýtali sme sa ľudí z neziskového sektora.