Piatok, 19. apríl , 2019

Aké dvere? Dvojkrídlové alebo jednokrídlové?

Interiérové dvere zohrávajú dôležitú úlohu v každom priestore, či už ide o byt, dom alebo kanceláriu. Nie je preto vôbec jedno, aké dvere si do interiéru zvolíme.

Viete, aké dvere sú najvhodnejšie pre vás?

Význam dverí

Primárnou funkciou dverí je oddeliť od seba jednotlivé izby, kancelárie, skrátka priestory a zamedziť tak šíreniu hluku z jednej miestnosti do druhej. Obzvlášť dvere interiérové tu plnia nezameniteľnú úlohu, takže pri ich výbere je treba byť veľmi prezieraví. Navyše, okrem oddelenia izby od izby plnia interiérové dvere ešte jednu dôležitú funkciu: Dotvárajú osobitý štýl izby, respektíve celého bytu či domu. Aké dvere sa teda hodia vám?

Súčasná ponuka je skutočne veľmi široká. Na výber máte z dverí tých najrôznejších parametrov. Vyberať môžete dvere podľa spôsobu otvárania, počtu dverných krídel, materiálu, z ktorého sú dané dvere zhotovené, prípadne podľa výplne dverí.

Dvere podľa spôsobu otvárania

Podľa spôsobu otvárania dverí sú k dispozícii dvere otočné alebo posuvné dvere.

Najbežnejšími sú u nás stále dvere otočné, ktoré môžu byť buď pravé alebo ľavé. Interiérové posuvné dvere, respektíve zasúvacie dvere možno použiť ako posuvné dvere na stenu alebo posuvné dvere do steny. Ich najväčšou devízou je, že šetria priestor.

Dvere jednokrídlové a dvojkrídlové

Ďalším kritériom, podľa ktorého rozlišujeme interiérové dvere, je počet krídel. Tu rozoznávame jednokrídlové a dvojkrídlové dvere.

Jednokrídlové dvere sú považované za bežný štandard našich bytov i domov, zatiaľ čo dvojkrídlové dvere volia predovšetkým tí z nás, ktorým sa do priestoru nehodia klasické jednokrídlové dvere. Najčastejšie sa s dvojkrídlovými dverami stretneme pri domoch, kde sú využívané ako vchodové dvere. Okrem domov sa dvojkrídlové dvere nachádzajú v priestoroch s väčšou požadovanou priechodnou šírkou, trebárs v obchodoch, školách či kanceláriách.

Dvojkrídlové dvere však nájdete aj v bežných interiéroch, často slúžia ako výrazný deliaci prvok – napríklad v hale či obývačke. Rozdelenie priestoru za pomoci dvojkrídlových dverí je nanajvýš praktickým riešením, ktoré naviac aj veľmi dobre vyzerá.

Veľkým plusom dvojkrídlových dverí z dreva je aj to, že na rozdiel od jednokrídlových dverí dokážu (najmä v kombinácii so sklom) výrazne prevzdušniť a zväčšiť priestor v interiéri.

Dvere podľa výplne dverného krídla

Dvere rozdeľujeme aj podľa výplne dverného krídla. Rozoznávame plné dvere, presklené alebo celosklenené dvere.

Plné interiérové dvere sú hladké, prípadne s povrchovou úpravou, tzv. kazetové dvere. Čo sa presklenia týka, interiérové dvere môžu mať rôzne tvary presklenia. Od pravouhlého s rôznym orámovaním až po originálne geometrické tvary.

Možno si vybrať aj veľkosť presklenia.  Od menšieho okienka až po presklenie vypĺňajúce takmer celé dverné krídlo.

Vyberajte to pravé pre seba

Súčasný trh interiérových dverí je skutočne veľmi pestrý. Na výber tak máme rôzne materiály, z ktorých sú dvere zhotovené aj typy dverí. Je však dobré vedieť, že každý typ dverí aj materiál má svoje výhody i nevýhody.

Vyberajte podľa seba a zadovážte si také dvere, ktoré váš interiér funkčne aj esteticky dotvoria. Nech sa vám skrátka dobre býva.

TEL.: 00421 35 7701 044 -MOBIL: 00421 917 529 855 -Copyright © 2004 - 2050 by Inter Okno s.r.o.! All rights reserved!

TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019

Rozmanité Grécko a jeho ostrovy budú aj tento rok obľúbený cieľ dovolenkárov.

Bim Challenge 2019

4. Majstrovstvá Slovenska v rýchlosti projektovania

Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov

Čerpacie stanice OMV budú v plnej prevádzke aj počas dní, keď v bežných obchodoch nenakúpite.

Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur

Miestne samosprávy, školy, cirkvi aj neziskové organizácie majú šancu získať príspevok od 20.000 do 50.000 eur.