Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Filmová prehliadka v kúpeľnom meste potešila milovníkov filmu

International Film Festival Trenčianske Teplice 2016 došiel do úspešného konca.

International Film Festival Trenčianske Teplice 2016, pokračovateľ tradície filmového festivalu dominujúceho každoročne malebným Trenčianskym Tepliciam došiel do úspešného konca. Od 23. do 26. júna predviedol návštevníkom to najlepšie zo svetovej i domácej tvorby.

Počas štyroch slnečných dní viac ako 500 akreditovaných účastníkov a ďalšie stovky neregistrovaných návštevníkov videlo vyše 60 celovečerných aj krátkometrážnych filmov a niekoľko divadelných predstavení, vypočulo si zhruba desiatku koncertov a zúčastnilo sa na troch mimoriadne zaujímavých prednáškach.

Festival ponúkol filmy z celého sveta, z ktorých mnohé sú držiteľmi viacerých významných ocenení. Medzi najpopulárnejšie patrili nominant na Oscara Objatie hada, rumunský coming-of-age Svet patrí mne, muzikál s Chiarou Mastroianni Milovaní, či víťaz špeciálnej Ceny primátora mesta Trenčianske Teplice, bulharský debut Svetly Tsotsorkovej – Smäd. Zo slovenskej tvorby zažiarili predovšetkým filmy Deti a Para nad riekou, oba uvedené za osobnej účasti tvorcov. Mimo kín sa premietalo aj pod holým nebom a to v kúpeľnom parku (Limonádový Joe či Teória tigra) alebo na kúpalisku Zelená žaba (Dáždničky zo Cherbourgu).

Z nefilmového programu zaujali predovšetkým koncerty skúpin Chiki liki tu a, či Fallgrap, ale aj tanečné divadlo TICHO a samozrejme trojica Master Class. Prednášky postupne viedli Gamila Ylstra, výkonná riaditeľka Binger Film Lab, litovský dokumentarista a člen komisie EURIMAGES Audrius Stonys, Mira Fornay ocenená za film Môj pes Killer cenou na MFF v Rotterdame a Ivan Ostrochovský, režisér medzinárodne uznávaného filmu Koza.

Festival odovzdal aj niekoľko cien. Víťazom hlavnej ceny - Zlatá žaba - v súťažnej sekcií Na ceste sa stal film Amanitas režiséra Jakuba Šmída z pražskej FAMU (2015). Víťazom Ceny poroty (Special mention) je film Checkpoint režiséra Adama Felixa (2014) a Cenu primátora mesta Trenčianske Teplice získal už zmieňovaný Smäd (2015).

Na Moste slávy si prevzali cenu 2 herečky svetového formátu. V sobotu 25.6. o 17:30 prevzala cenu Umelcova misia francúzska herečka Chiara Mastroianni, ktorá svoju tabuľku umiestnila na Moste slávy vedľa pred rokmi rovnako ocenenej matky Catherine Deneuve. V nedeľu prevzala rovnaké ocenenie slovenská herečka Zdena Studenková. Na sobotnom slávnostnom ceremoniále v Kursalone si cenu Zlatá kamera prevzal scenárista a dramaturg a filmový pedagóg Marek Leščák.

Maďarský filmár a víťaz ceny z Berlinale - Béla Tarr si svoju Zlatú kameru prevzal už pri otvorení súťaže vo štvrtok.

Celkové dojmy účastníkov sa javia pozitívne. Atmosféra aj program sa návštevníkom páčili a tak organizátori veria, že podobnú a snáď aj lepšiu prehliadku filmov a umenia budú môcť priniesť do Teplíc aj o rok.

zaba2-r365_res.jpeg

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie

Chladné jesenné dni a hrozba infekcie nás zaháňajú dovnútra, kde by malo byť teplo a bezpečne.

Bezbariérové vozidlo

Bezbariérové vozidlo je ideálnym riešením pre rodiny, taxislužby, rôzne združenia, ktoré potrebujú prevážať vozičkára.

Bezbariérové vozidlo – Citroën Berlingo

Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19

O tejto ponuke dnes ráno NFŠ, a.s. informovala listom ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

Ilustračná vizualizácia.