Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Na Slovensku pôsobí viac ako desiatka bánk. Čo ponúkajú?

Bankové služby využíva drvivá väčšina obyvateľstva a všetky firmy. Všetky bežné banky pre obyvateľstvo u nás sú súkromné.

Bankové služby využíva drvivá väčšina obyvateľstva a všetky firmy. Všetky bežné banky pre obyvateľstvo u nás sú súkromné.

Bankové služby a bankovníctvo vo svete sú samostatným a veľmi dôležitým odvetvím ekonomického aj spoločenského života. Bankové služby zahŕňajú tak služby z oblasti účtovných operácií, ako aj služby úverového typu. Osobitným druhom bankového servisu je zhodnocovanie finančných prostriedkov a to vkladovými alebo aj investičnými možnosťami a produktmi.

Ktoré bankové domy u nás pôsobia?

Na Slovensku tvoria naše bankovníctvo väčšie aj menšie banky. Medzi tie najznámejšie patria SLSP a VÚB, naopak pre verejnosť je zrejme menej známa napríklad banka Fio, ktorá prišla na náš trh pomerne nedávno. Všetky banky, ktoré sú u nás, patria medzi súkromné banky, snáď s výnimkou Slovenskej záručnej a rozvojovej banky, ktorá ale nie je klasickou bankou pre verejnosť.

Banky pôsobiace u nás sú súčasťou medzinárodných bankových skupín, najčastejšie nemeckého, talianskeho, rakúskeho, ruského a českého pôvodu. Popri klasických retailových bankách, čiže tých, ktorých ponuka služieb a produktov je primárne zameraná na širokú verejnosť a bežné obyvateľstvo, u nás pôsobia aj niektoré privátne banky pre exkluzívnejšiu a bohatšiu klientelu.

Zaujímavosťou je, že banky u nás fungujú už nielen cez klasické kamenné pobočky, čo je typický spôsob bankovníctva známy už viac ako 200 rokov, ale najnovšie aj cez internet. Online bankovníctvo sa vzmáha celosvetovo a umožňuje dokonca nepriame pôsobenie u nás aj viacerým medzinárodným bankám, ktoré ponúkajú svoje služby aj pre občanov Slovenska. Na tie už ale nedohliada NBS.

Čo všetko ponúkajú

Základom bankovej ponuky sú bankové účty, úvery a vklady. Účty môžu byť buď bežné, aké používa väčšina ľudí a podnikateľov, prípadne sporiace - tie sú určené nie na každodenné bankové operácie, ale na pravidelné vkladanie finančných prostriedkov a ich následné sporenie.

Druhou skupinou produktov sú úvery, ktoré využívajú najviac ľudia vo forme spotrebných a hypotekárnych úverov. V praxi to znamená, že banka poskytuje svoje peniaze na určitú časovo ohraničenú dobu dlžníkovi, ktorý jej ich spláca naspäť aj s navýšením, tzv. úročením. Úrok je pre banku zisk za poskytnutie peňazí.

Treťou skupinou bankových produktov sú vkladové produkty, ktoré môžu mať rôznu formu - od klasických vkladných knížok, cez termínované vklady, až po vloženie peňazí vo forme investovania do fondov. Banky v tomto prípade získajú peniaze od ľudí, pracujú s nimi a ľuďom za takéto požičanie peňazí vyplácajú zisk - úrok, podiel na zisku či dividendy.

Má význam porovnávanie produktov?

Áno, určite to význam má a to pomerne veľký - výberom správneho typu produktu môžete nejaké peniaze ušetriť, prípadne ešte navyše aj získať. Vzhľadom na to, že banky u nás fungujú v rámci trhovej ekonomiky, konkurujú si úrovňou, šírkou a ponukou služieb a produktov, čo môže konečný spotrebiteľ využiť.

Pravdou síce je, že viacero parametrov napríklad úverov či pôžičiek je v bankách na podobnej úrovni, ale mnohokrát môže aj menší rozdiel v konečnom dôsledku spôsobiť veľkú priepasť - najmä ak ide o dlhodobé úvery. Zároveň treba pozerať aj na nefinančné parametre a podmienky, ktoré môžu byť rozdielové.

Ak chcete porovnať banky a ich služby u nás, môžete navštíviť priamo ich pobočky, prípadne vyskúšať jednoduchšiu cestu - nájsť si portály na internete, ktoré sa porovnaniu venujú za vás a to pravidelne. Nájsť ich môžete napríklad aj cez vyhľadávač Google.

Buďte informovaní

Ak chcete viac informácií o tom, ako u nás ale aj vo svete fungujú banky a bankovníctvo, odporúčame vám pravidelne sledovať spravodajstvo a novinky z tejto oblasti. Všetko o bankách na jednom mieste nájdete aj na portály voFinanciách.sk, ktorý patrí pod skupinu webov iSITA a každodenne prináša aktuality z oblasti bankových služieb a produktov.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Anna Boleynová bola asi najznámejšia zo šiestich žien anglického kráľa Henricha VIII.

18. jún

Odpovedá lekárka Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

18. jún

Nemusíme dlho bádať, aby sme prišli na to, že strava postavená na čerstvých plodoch je tá najzdravšia.