Aké veľké môže byť okno od suseda pri rodinnom dome?

Okná a dvere vnímame skôr ako estetickú hodnotu, keďže väčšina ľudí si ich vyberá predovšetkým podľa vzhľadu. Treba si však uvedomiť, že práve okná sú najcitlivejšou časťou každého domu. Tie by nás mali chrániť pred nepriaznivým počasím, zlodejmi a pochopiteľne by mali spĺňať i rôzne funkcie, medzi ktorými je napríklad aj vetranie. Dnes už máme na trhu množstvo variant, čiže je len na vás, ktorému dodávateľovi  a následne typu okien dáte prednosť. Pred samotnou kúpou si však treba uvedomiť, aké sú ideálne veľkosti okien a aké veľké okno môže byť od suseda pri rodinnom dome.

Veľké presklené okno – kde ho nasmerovať?

Vo všeobecnosti platí, že vzájomné odstupy stien susediacich stavieb, teda v našom prípade rodinných domov, musia mať medzi sebou odstup, ktorý je už bližšie uvedený a vysvetlený v zákone. Treba si však zapamätať, že 7 metrov je minimálna vzdialenosť, ktorá sa musí rešpektovať – ak sú v protiľahlých častiach stien domov umiestnené okná miestností, resp. okná obytných miestností. Veľkosť samotných okien sa určuje od samotnej veľkosti domu, čiže aká je ideálna veľkosť práve pre ten váš dom, vie s určitosťou potvrdiť len skúsený architekt. Dôležité je však vlastniť stavebné povolenie, podľa ktorého sa aj vychádza pri určovaní veľkosti a stavby okien. Čo sa týka práve veľkosti, tá by mala byť optimálna kvôli rovnomernému osvetleniu všetkých miestností. Štandardná veľkosť okien musí byť teda v súlade s platnými normami, no z praktických dôvodov je lepšie zvoliť na susedovu stranu okná menších rozmerov. Väčšinou sa takto rozhoduje mnoho ľudí, ktorí žijú v rodinných domov, a to predovšetkým kvôli súkromiu. Vedeli by ste si predstaviť, že veľké presklené okno by smerovalo na stranu, kde má váš sused dom? Okná veľkých rozmerov nasmerujte radšej smerom na záhradu, resp. prírodu v okolí a ak by sa to predsa len z nejakého dôvodu nedalo, pred kúpou sa radšej dohodnite so susedom, aby nedošlo k prípadným konfliktom alebo nedorozumeniam.

Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku

Spoločnosť BILLA otvorila vo štvrtok 20. septembra novú predajňu v Obchodnom centre v Želiezovciach na Mierovej ulici.

Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku

Výrobné družstvo Javorina otvorilo nový showroom v Košiciach a to už necelé dva mesiace po úspešnom vstupe na český trh.

Arabská exotika: Top hotely v Ománe

Omán láka relaxom na plážach, dobrodružstvom aj luxusom skvelých hotelov.

Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?

Pýtali sme sa ľudí z neziskového sektora.