Nedeľa, 17. november, 2019 | Meniny má Klaudia

Staviam rodinný dom - strešné okno alebo vikier?

Túžite po modernom podkrovnom dome? Ak aj vy momentálne riešite stavbu podkrovia, určite sa budete rozhodovať medzi strešným oknom alebo vikierom. Možno nie vždy budete mať na výber, a to buď kvôli stanoveným predpisom alebo dostupným  financiám, no je vhodné vedieť aspoň základné informácie o oboch typoch - o ich výhodách či nevýhodách.

Aké sú (ne)výhody strešných okien a vikierov?

Strešné okná sú tie typy okien, ktoré uprednostňujú ľudia kvôli ich jednoduchej montáži i prijateľnej cene. Taktiež sú obľúbené kvôli prirodzenému svetlu, ktoré pôsobí smerom do interiéru, a to aj počas zimného obdobia. Treba si však uvedomiť, že počas leta sa strešné okno extrémne prehrieva, čiže v interiéri budete mať mimoriadne teplo. Môžete teda siahnuť po tieniacej technike alebo sa jednoducho zmieriť s tým, že v podkroví budete mať nepríjemný vzduch. Strešná okná sa nedoporučujú najmä pre nízkoenergetické domy, keďže tieto typy okien vykazujú tepelné mosty.

Vikiere majú okná v zvislej polohe, čiže by sa dalo povedať, že fungujú ako klasické okná. Zaručujú tepelnú stabilitu a sú vhodné na každé ročné obdobie. Tento typ podkrovného riešenia je menej rizikový a je vhodný aj pre nízkoenergetické domy. Vikiere sú vyrobené podobne ako stavebnica, čiže sú zložené z jednotlivých dielov, ktoré umožňujú jednoduchú prepravu a následne i samotnú montáž. Už asi aj vy tušíte, že druhý typ, čiže vikiere, sú ideálnejším riešením pre podkrovie. Treba uznať, že ide o niečo vyššiu investíciu ako sú okná strešné, no pokiaľ túžite po modernom podkroví a časom i úspore energie, určite si aj vy vyberte práve vikiere. Vašou jedinou úlohou bude nájsť spoľahlivého dodávateľa, ktorý s vami preberie každý detail ohľadom samotnej montáže a vy sa tak budete môcť rozhodnúť, či si zvolíte strešné okno alebo vikiere.

TEL.: 00421 35 7701 044 -MOBIL: 00421 917 529 855 -Copyright © 2004 - 2050 by Inter Okno s.r.o.! All rights reserved!

Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov

Dnes je to už 30 rokov, čo si Slováci a Česi vybojovali niečo nepredstaviteľné.

O2 opäť pripomína, že sloboda nie je samozrejmosť

Tentokrát konceptom „Krajiny, do ktorej sa nechceme vrátiť“ a desiatkou ďalších projektov zameraných na 17. november.

Čo funguje v českom obchodnom registri lepšie ako na Slovensku

V Českej republike majú notári s účinnosťou od 1. januára 2015 právomoc na žiadosť oprávnenej osoby vykonať zápis do VR.