Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Keď mladí prestávajú odchádzať za prácou do zahraničia

Vo svete žije zhruba 230 tisíc Slovákov, tzv. novodobých pracovných emigrantov.

V EU a v zámorí v súčasnosti žije cca 230000 Slovákov tzv. pracovných emigrantov
Ďalších 30 tisíc v zahraničí študuje. Podľa prieskumu Podnikateľskej aliancie Slovenska sa len 7 % z nich chystá vrátiť. Tretina plánuje zotrvať v zahraničí niekoľko rokov a vyše polovica tam chce ostať natrvalo. Hoci neexistujú štatistiky o tom, aká je štruktúra Slovákov, ktorí žijú a pracujú mimo domoviny, niet pochýb, že desiatky tisíc z nich sú kvalifikovaní a vzdelaní ľudia. Únik mozgov má samozrejme negatívny dopad na ekonomiku. Slovenská akadémia vied v minulosti vyrátala, že každoročný odchod siedmych tisíc vysokoškolsky vzdelaných ľudí v priebehu ôsmych rokov znamenal zníženie tempa rastu hrubého domáceho produktu krajiny v priemere o 0,6 percentuálneho bodu ročne.Personálne agentúry potvrdzujú, že Slováci čoraz viac vyhľadávajú v zahraničí prácu v oblasti IT a na inžinierskych pozíciach v oblasti výskumu a vývoja, preto, lebo doma nenašli dostatočne zaujímavé a inšpiratívne výzvy.

Siemens na Slovensku v súčasnosti zamestnáva viac ako 1500 odborníkov, ktorí pracujú na ambicióznych projektoch pre celý svet. Do ich vzdelávania investuje ročne až 700 tisíc eur. Neustále rastie počet ľudí, ktorí pracujú v 8 kompetenčných centrách. Vlani pracovala v oblasti technologického vývoja a inžinieringu Siemens takmer polovica zamestnancov (47 %)  a očakáva sa ďalší rast.

Prispievať k vzdelávaniu a dávať ľuďom zaujímavú prácu, patrí v Siemense k jednému z hlavných poslaní, ktoré je vyjadrené v slogane Ingenuity for life, ktorý nevyjadruje iba šikovnosť, originalitu a inovatívnosť pri riešení veľkých projektov. Znamená to robiť veci, na ktorých skutočne záleží a sú pre krajinu dôležité.

Nedostatok technicky zručných a vzdelaných ľudí sa Siemens snaží zmenšiť školeniami a tréningami pre obchodných partnerov ale aj podporou školstva na úrovni stredných a vysokých škôl.Zákazníkom v oblasti zdravotníctva iba minulý rok poskytol Siemens v rámci inštalácii a servisu 1766 hodín aplikačných školení. V oblasti priemyslu poskytli zamestnanci a partneri Siemens za rok 10 400 osobohodín školení a v oblasti technológii budov to bolo za rok 350 hodín.

Rozsiahla podpora slovenského školstva zahŕňa rozličné projekty, dary a dotácie. S podporou spoločnosti Siemens bola dokončená modernizácia jednej z najväčších ául Žilinskej univerzity s kapacitou 180 študentov, ktorá na základe toho dostala pomenovanie po vynálezcovi Wernerovi von Siemens. V minulosti Žilinskej univerzite spoločnosť darovala aj priemyselný softvér v hodnote 1,3 mil. eur. Na viacerých technických vysokých školách boli tiež na zavedené nové predmety týkajúce sa automatizácie, ktoré Siemens podporuje aj finančne.

Prispievať k vzdelávaniu a dávať ľuďom zaujímavú prácu, to je Ingenuity for life.

obr2v-texte-r450_res.jpg

V rámci podpory slovenského školstva daroval Siemens Žilinskej univerzite priemyselný softvér v hodnote 1,3 mil. eur.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie

Chladné jesenné dni a hrozba infekcie nás zaháňajú dovnútra, kde by malo byť teplo a bezpečne.

Bezbariérové vozidlo

Bezbariérové vozidlo je ideálnym riešením pre rodiny, taxislužby, rôzne združenia, ktoré potrebujú prevážať vozičkára.

Bezbariérové vozidlo – Citroën Berlingo

Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19

O tejto ponuke dnes ráno NFŠ, a.s. informovala listom ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

Ilustračná vizualizácia.