Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Potrebujete antibiotiká? Odpovie vám CRP test z lekárne

Či antibiotiká skutočne potrebujete, viete zistiť aj sami v pohodlí domova alebo v lekárni vo vašom meste.

Hovorí sa, že liečená nádcha trvá 7 dní a neliečená týždeň. Ako však zistiť, či máte chrípku, prípadne inú virózu, alebo naopak bakteriálnu infekciu, ktorú dokážu účinne liečiť antibiotiká? Ak  máte podozrenie, že s vami niečo nie je v poriadku, pomôcť si dnes môžete aj sami. V mnohých lekárňach sú dostupné rôzne typy domácich testov, ktoré vašu liečbu môžu správne nasmerovať. Napríklad to, či potrebujete antibiotiká, vám potvrdí takzvaný CRP test. Zbytočné užívanie antibiotík môže totiž pre ľudský organizmus priniesť viac škody ako úžitku.

CRP je skratkou pre takzvaný C-reaktívny proteín, ktorý napovedá viac o zápalovej reakcii v organizme. Ak je jeho hladina v krvi výrazne zvýšená, poukazuje na bakteriálnu infekciu. V tomto prípade je návšteva lekára najlepším riešením. Posúdi zdravotný stav a naordinuje správnu terapiu.

Lekárom profesionálne CRP prístroje pomáhajú určiť pôvodcu infekcie už niekoľko rokov. CRP test vhodný na domáce použitie si však teraz môžete zakúpiť aj v lekárni. Na úspešné zmeranie postačuje kvapka krvi z prsta, trochu zručnosti pri manipulácii s testom a 5 minút trpezlivosti.

Priebeh testu je jednoduchý a pre pacienta ľahko vykonateľný. Stačí jeden vpich do prsta, pribalenou lancetou, ktorá sa používa napríklad pri meraní cholesterolu v krvi. Kvapka krvi sa potom zmieša s priloženým roztokom, a kvapkadlom sa aplikuje na test. Ten po piatich minútach ukáže, či je vaša hladina CRP v norme, mierne zvýšená, alebo výrazne zvýšená.

V prípade, že si nie ste istí, ako s testom správne manipulovať, môžete to jednoducho nechať na odborníka. Vo vybraných lekárňach Dr.Max, ktoré domáce CRP testy majú v ponuke, vám hodnotu CRP aj bezplatne odmerajú a odporučia ďalšie kroky.

Najbližšia lekáreň Dr.Max vo vašom meste, ktorá má v ponuke CRP testy a ich bezplatnú aplikáciu:

Lekáreň Dr.Max, 1.mája 23, Humenné

Otváracie hodiny:

pondelok –  piatok:

07:30 – 15:30

Balenie CRP testu z lekárne  obsahuje dva testy a pri mierne zvýšenej hladine je vhodné test po 4 – 6 hodinách zopakovať. Taktiež je nutné vziať do úvahy aj ostatné okolnosti ochorenia. Ak trvá dlhšie ako týždeň, alebo ak sa stav zhoršuje, treba navštíviť lekára. Existujú totiž aj bakteriálne infekcie, pri ktorých sa zvyšuje CRP len mierne, napríklad atypické pneumónie spôsobené chlamýdiami.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky

Stojí za ňou brandingová agentúra GALTON Brands

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon pre Slovensko a Českú republiku v segmente dioptrických skiel.

Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie

Nečakané rozšírenie koronavírusu postavilo populáciu a taktiež rôzne priemyselné odvetvia pred výzvy v mnohých oblastiach života.