Slávnostné udeľovanie Ceny ABF Slovakia Bakalár 2016

V sídle Stavebnej fakulty udeľovali Ceny Združenia pre rozvoj slovenskej architektúry a stavebníctva - ABF Slovakia BAKALÁR 2016.

V stredu 18. januára 2017 predpoludním sa v sídle Stavebnej fakulty STU v Bratislave uskutočnilo slávnostné udeľovanie cien 11. ročníka Ceny Združenia pre rozvoj slovenskej architektúry a stavebníctva - ABF Slovakia BAKALÁR 2016 (Cena) za najlepšiu bakalársku prácu roku 2016.

Toto podujatie bolo vyvrcholením už 11. ročníka tejto Ceny, ktorá sa každoročne udeľuje víťazným autorom záverečných bakalárskych prác z technických univerzít na Slovensku. Jej predmetom sú záverečné práce bakalárskeho štúdia v študijných odboroch Architektúra a urbanizmus, Pozemné stavby, Inžinierske konštrukcie a dopravné stavby, Vodné stavby a vodné hospodárstvo. Hlavným zmyslom udeľovania Ceny je podnietiť súťaživosť študentov príslušných vysokých škôl so zámerom neustále skvalitňovať komplexný tvorivý proces v oblasti projektovania.

16-8-r274_res.jpg

Odovzdávania cien sa osobne zúčastnili prezident  Združenia ABF Slovakia prof. Ing. Alojz Kopáčik, PhD.,  prodekan Fakulty architektúry STU v Bratislave Doc. Ing. arch. Ján Ilkovič, CSc., prodekan Stavebnej fakulty STU v Bratislave doc. Ing. Peter Makýš, PhD., prodekanka Stavebnej fakulty ŽU v Žiline Ing. Janka Šestáková, PhD., prodekan Stavebnej fakulty STU v Bratislave a predseda Slovenskej komory stavebných inžinierov prof. Ing. Vladimír Benko, PhD., riaditeľ Ústavu inžinierskeho staviteľstva Stavebnej fakulty TU v Košiciach doc. Ing. Ján Mandula, PhD., prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Ing. Pavol Kováčik, PhD., MBA, poradca predstavenstva pre vzťahy s verejnosťou  Prvej stavebnej sporiteľne, a. s. a viceprezident Združenia ABF Slovakia a zároveň zástupca hlavného sponzora Ceny Ing. Miloš Blanárik a ďalší vzácni hostia – zástupcovia spoluzriaďovateľov Ceny, predsedovia odbornej poroty ako aj zástupcovia akademickej obce.

17-8-r327_res.jpg

Finančne a vecnými darmi boli cenení autori troch najlepších prác v každej zo štyroch sekcii, ktorí osobne uviedli krátke prezentácie svojich prác. Po skončení slávnostného programu vo výstavných priestoroch Stavebnej fakulty STU v Bratislave bola otvorená výstava všetkých do súťaže prihlásených bakalárskych prác, ktorá potrvá do 30. januára 2017.

24-8-r272_res.jpg

Do celoštátnej súťaže Ceny Združenia pre rozvoj slovenskej architektúry a stavebníctva - ABF Slovakia BAKALÁR 2016 bolo celkovo prihlásených 31 bakalárskych prác z piatich (5) vysokých škôl: Stavebná fakulta TU v Košiciach (6 prác), Fakulta umení TU v Košiciach (3 práce), Stavebná fakulta ŽU v Žiline (4 práce), Fakulta architektúry STU v Bratislave (8 prác) a Stavebná fakulta STU v Bratislave (10 prác).

32-8-r802_res.jpg

Trojčlenné odborné poroty v štyroch sekciách hodnotili takto rozložené práce:

• v sekcii I. – Architektúra a urbanizmus: 11 prác zo štyroch fakúlt (Fakulta architektúry STU v Bratislave, Fakulta umení TU v Košiciach, Stavebná fakulta STU v Bratislave, Stavebná fakulta TU v Košiciach),
  • v sekcii II. – Pozemné stavby: 9 prác zo štyroch fakúlt (Fakulta architektúry STU v Bratislave, Stavebná fakulta ŽU v Žiline, Stavebná fakulta STU v Bratislave, Stavebná fakulta TU v Košiciach),
  • v sekcii III. – Inžinierske konštrukcie a dopravné stavby: 7 prác zo štyroch fakúlt (Fakulta architektúry STU v Bratislave, Stavebná fakulta ŽU v Žiline, Stavebná fakulta STU v Bratislave, Stavebná fakulta TU v Košiciach),
  • v sekcii IV. – Vodné stavby a vodné hospodárstvo: 4 práce z dvoch fakúlt (Stavebná fakulta STU v Bratislave, Stavebná fakulta TU v Košiciach).

OCENENIA UDELENÉ BAKALÁRSKYM PRÁCAM ZO STAVEBNEJ FAKULTY STU V BRATISLAVE

Sekcia II:  Pozemné stavby

Cena Združenia ABF Slovakia BAKALÁR 2016

1. miesto

Názov:                         Bytový dom
Autor:                         Bc. Peter Rabiansky
Vedúci:                       Ing. arch. Katarína Minarovičová, PhD.

Zdôvodnenie poroty:

Víťazný návrh splnil podľa poroty nároky na zadanie bakalárskej práce. Práca je riešená komplexne ako celok aj v nadväznosti na urbanistickú štruktúru. Práca obsahuje aj koncept EHB, má vypracované detaily riešenia fasády z hľadiska konštrukčného  i stavebno-fyzikálneho. Obsahovo aj graficky zvládnutá najlepšie z prihlásených prác.

3. miesto

Názov:                         Bytový dom
Autor:                         Bc. Tomáš Novák
Vedúci:                       Ing. Zuzana Dohňanská
Vysoká škola:             Stavebná fakulta STU v Bratislave

Zdôvodnenie poroty:

Graficky aj obsahovo zvládnutá práca. Vysoká podrobnosť práce- veľa spracovaných detailov. Bytový dom je vzhľadom na nadväzujúce okolie dobre vyriešený. Práca zvládnutá a vypracovaná aj s ohľadom na EHB.

Sekcia IV:  Vodné stavby a vodné hospodárstvo

Cena Združenia ABF Slovakia BAKALÁR 2016

1. miesto

Názov:                         Návrh stokovej siete v mestskej časti Ploštín
Autor:                         Bc. Michal Vavro
Vedúci:                       doc. Ing. Štefan Stanko, PhD.

Zdôvodnenie poroty:

Porota vyzdvihla vysokú úroveň prístupu spracovateľa k problematike, precízne vypracovanie a grafické vypracovanie práce. Porota tiež ocenila komplexnosť riešenia problematiky z pohľadu možných variantov materiálov pre výstavbu stokovej siete.

2. miesto

Názov:                         Hydraulické posúdenie stavu koryta pod haťou VD Hričov
Autor:                         Bc. Lucia Bytčanková
Vedúci:                       Ing. Ján Rumann, PhD.

Zdôvodnenie poroty:

V tejto práci porota ocenila zvládnutie problematiky prúdenia vody v otvorených korytách pomocou matematických modelov, rovnako ako aj grafické znázornenie a vysokú prehľadnosť.

Srdečne blahoželáme!

Autor: Ing. Jozef Urbánek

Prihláste sa a vložte PR článok

4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku

Ľudské telo sa v priebehu života vyvíja. Najväčšie zmeny sú viditeľné u detí, ktoré sa menia doslova každým dňom.

Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien

„Dnes je Magda šťastná. Podarilo sa jej rozviesť, žije v byte, ktorý je v jej výlučnom vlastníctve.

Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek

Vianočné trhy na námestí pred košickým Auparkom otvorí v sobotu 25. novembra známa slovenská poprocková skupina Vidiek.

Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky

Už ich dostanete dokonca aj v Kauflande.